Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

„Gastronomijos savaitėje“ restoranai kvies keliauti po Lietuvos regionus ir pasaulio virtuves

Kiek mažiau nei po 3 savaičių, lapkričio 7–13 dienomis, smalsius valgytojus pakvies Lietuvos gastronomijos savaitė. Spalio 19-ąją pagaliau skelbiamas jos dalyvių sąrašas ir startuoja vietų restoranuose rezervacija, pranešime žiniasklaidai rašo šios iniciatyvos organizatoriai. Iš viso XII-oje „Gastronomijos savaitėje“ šiemet dalyvauja daugiau nei 50 restoranų, įsikūrusių ne tik Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, bet ir Anykščiuose, Birštone, Joniškyje, Šakiuose, Palangoje, Panevėžio rajone.
Restoranas „Kuchmistrai“
Restorane „Kuchmistrai“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Savaitės dalyvių parengti meniu kvies restoranų lankytojus keliauti po įvairias Europos, Azijos, Šiaurės ir Pietų Amerikos bei Afrikos šalis, persikelti laiku į gastronominę Lietuvos praeitį bei geriau pažinti atskirus šalies regionus.

„Lietuvos gyventojų ir svečių supažindinimas su skirtingomis virtuvėmis – nuo pat pirmosios gastronomijos savaitės buvo vienas pagrindinių jos tikslų. Šios savaitės tema – skoniai – suteikė dalyviams dar didesnį postūmį atidžiau pagalvoti bei paieškoti būdų, kaip atskleisti pasirinktos pasaulio virtuvės skonius bei kaip restorano meniu tapti priemone svečiams pažinti ne tik konkrečią šalį ar atskirą Lietuvos regioną, bet ir perkelti juos laiku į skirtingus istorinius tarpsnius“, – pranešime žiniasklaidai cituojama Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos vykdomoji direktorė Jūratė Mikalkėnienė.

Dėmesys Lietuvos regionams ir istorijai

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos direktorė Eglė Ližaitytė kviečia atidžiai peržvelgti dalyvių sąrašą ir atkreipti dėmesį į dalyvius skirtinguose Lietuvos regionuose.

Pavyzdžiui, Aukštaitijoje, svečių lauks unikalų Joniškio krašto meniu pristatantis „Virtienių restoranėlis“. Jo šeimininkai Aukštaitijos gyventojams ir jos svečiams ruoš lašiniuočius, joniškietiškus, varškės su peletrūnų ir Medvilionių dvaro virtienius, patieks juos su raugintais kopūstais ir grietine, taip pat ragins degustuoti žiemgališkus patiekalus bei mokins, kaip raityti virtienius ir kaip teisingai užsiminkyti jiems tešlą.

Asmeninio archyvo nuotr. /Neringa Striūgaitė Joniškyje atidarė „Virtienių restoraną“
Asmeninio archyvo nuotr. /Neringa Striūgaitė Joniškyje atidarė „Virtienių restoraną“

Į didingą Lietuvos praeitį nukels Šakiuose stovinčio Zyplių dvaro restoranas „Kuchmistrai“, puoselėjantis atgimimą išgyvenančią dvaro virtuvės kultūrą. Restorano kuchmistras lapkričio 7–13 dienomis svečiams ruoš du skirtingus meniu, kuriuose – modernizuoti Lietuvos didikų virtuvės patiekalai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Restoranas „Kuchmistrai“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Restoranas „Kuchmistrai“

Bendradarbiaujant su Lietuvos istorikais parengtą meniu pristatantis sostinėje veikiantis „Lokys“ irgi ragins atrasti istorinę Lietuvos valdovų ir didikų dvaro virtuvę, kurios patiekalus restoranas gamina iš natūralių ir sveikų maisto produktų.

Taip pat Vilniuje veikiantis restoranas „Vanille Lounge“ kvies keliauti po skirtingus Lietuvos miestus net nežengiant kojos iš sostinės. Tokią galimybę svečiams suteiks „Gastronomijos savaitės“ meniu, parengtas remiantis asmeninėmis restorano komandos gastronominėmis patirtimis ir vaikystės prisiminimais iš gimtųjų vietų: Vilniaus krašto, Žemaitijos regiono, Klaipėdos ir Zarasų. Čia, Lietuvos Šiaurės Rytuose, esančiuose Anykščiuose veikiantis restoranas „Miške“ kvies keliauti į mišką – restorano patiekalams naudojamos Anykščių miškų gėrybės bei sveikatai palankūs natūralūs, švieži, vietiniai produktai.

Skonių kelionės – nuo Prancūzijos iki Kombodžos

„Gastronomijos savaitėje“ daugiausiai restoranų iš Vilniaus, nemažai jų kvies keliauti po skirtingas pasaulio šalis. Į Prancūziją nukels klasikinės prancūziškos virtuvės restorano „Astorija Brasserie“ ir prancūzo senamiesčio širdyje įsteigtos „Café Montmartre“ specialiai renginiui sukurti meniu. Klasikiniais prancūziškos virtuvės metodais paremtas ir pajūryje, Palangoje, veikiančio restorano „Avenue Brasserie“ meniu, kuriame ir ančių širdelių paštetas, patiekiamas su namų duonele, ir spanguolių čatniu, confit de canard anties šlaunelė, patiekiama su gumbelinėmis daržovėmis ir šafrane troškintomis kriaušėmis, ir ekleras desertui.

Pacų viešbučio nuotr./PACAI
Pacų viešbučio nuotr./PACAI

Prancūzijos virtuvė įkvėpė ir sostinėje veikiančio viešbučio „Pacai“ restorano šefą, kurio „Gastronomijos savaitei“ sukurto meniu patiekalus ragausiantys svečiai desertui galės mėgautis tradiciniais prancūziškais konditerijos gaminiais petit four. Smalsuoliai kviečiami apsilankyti ir restorane „Bunte Gans“ ir taip nusikelti į Vokietiją, restorane „Belgai“ ir taip aplankyti Belgiją, „Galo do Porto“ ir taip pasiekti Portugaliją.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pastel de nata restorane „Porto do Galo“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pastel de nata restorane „Porto do Galo“

Gastronomijos savaitės dalyviai, atstovaujantys skirtingoms pasaulio virtuvėms, taip pat kvies keliauti į Angliją, Ispaniją, Italiją, Islandiją, Olandiją, JAV, Meksiką, Indiją bei tokias egzotiškas šalis, kaip Madagaskaras, Angola, Fidži, Kombodža.

„Gastronomijos savaitėje“ dalyvaus šie Lietuvos restoranai:

Vilnius:

„14Horses“, „Astorija Brasserie“, „Babble“, „Beef Room“, „Belgai“, „Botanist“, „Bunte Gans“, „Café Montmartre“, „California Tapas & Wine“, „Casa Peligrosa“, „Dine“, „Fabrikėlis“, „Galo do Porto“, „Gaspar’s“, „Gastrol’ės“, „Imperial“, „2 Virėjai“, „La Capital“, „Lokys“, „Mason“, „Meat Steak House“, „Meating Room“, „Mililitrai“, „Momo Grill“, „Narutis“, „Neringa“, „PACAI“, „Paukščių Takas“, „Piano Piano Paupys“, „Pinewood Bar Lounge“, „Rib Room“, „River Town“, „Solt dining“, „St. Valentino“, „Stebuklai“, „Stikliai“, „Sugamour“, „Veranda“, „Taste Map“, „Untold Grill Stories“, „Upės“, „Vanille Lounge“.

Vidurio ir Pietų Lietuva:

„Ego SPA“, „Kuchmistrai“, „Michelle“, „Momo Grill“ (Kaunas), „Sugamour“ (Kaunas), „Two Senses“.

Šiaurės ir Rytų Lietuva:

„Cordo.22“, „Miške“, „Virtieniai“.

Pajūris:

„Avenue Brasserie“, „Momo Grill“ (Klaipėda)

Gastronomijos savaitę organizuoja Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių bei Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius