Ingredientai:
tešlai:
- 180 g miltų (idealu prieš gaminant tešlą palaikyti šaldytuve);
- 120 g sviesto, šalto, supjaustyto kubeliais;
- didelis žiupsnis druskos;
- 1/8 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 80 g kreminio sūrio;
- 1 arbat. šaukšt. obuolių sidro arba baltojo vyno acto;
- 2–3 valg. šaukšt. grietinėlės arba vandens.
įdarui:
- 12–15 abrikosų, perpjautų pusiau, be kauliukų;
- 2 valg. šaukšt. rudojo cukraus;
- 1 valg. šaukšt. kukurūzų krakmolo (iš bėdos tinka ir bulvių).
viršui:
- 1 kiaušinis;
- 2 valg. šaukšt. vandens;
- 1 valg. šaukšt. stambesnio rudojo cukraus.
patiekimui:
- vanilinių ledų arba plaktos grietinėlės.
Gaminimas:
1. Pirmiausia gaminame tešlą. Suberkite miltus, druską, kepimo miltelius į dubenį arba virtuvės kombaino indą ir išmaišykite. Tuomet dėkite sviesto kubelius ir greitai sutrinkite juos ir sausą mišinį iki rupių trupinių (jei dirbate virtuvės kombainu, tuomet naudokite S formos peilį ir pasukite kelias sekundes pulsuojančiu režimu). Sudėkite kreminį sūrį, lengvai išmaišykite, kad pasiskirstytų. Supilkite vandenį ar grietinėlę ir actą. Greitai suminkykite tešlą, ji neturi būti visiškai vientisa, suformuokite diską. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą bent valandai.
2. Dubenyje sumaišykite visus įdarui skirtus ingredientus.
3. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Pasiruoškite didelę skardą žemais krašteliais.
4. Išimkite tešlą 10–15 min. prieš kočiojant. Kai kiek atšils, dėkite tešlos diską ant kepimo popieriumi iškloto lygaus paviršiaus ir iškočiokite iki 2–3 mm storio. Kartu su visu kepimo popieriumi perkelkite šį lakštą į kepimo skardą.
5. Pradėdami nuo tešlos lakšto centro dėliokite abrikosus, tik palikite neužpildytus maždaug 2–3 cm palei kraštą. Kraštus užlenkite link centro palikdami dalį įdaro neuždengto.
6. Išplakite kiaušinį su vandeniu, patepkite šiuo mišiniu galetės kraštus, o tada pabarstykite ruduoju cukrumi. Dėkite kepti 35–40 min., kol tešla bus sodriai rusva.
7. Atvėsinkite ir patiekite su vaniliniais ledais ar plakta grietinėle.