Kaip pranešime žiniasklaidai teigia IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen, perlinių kruopų košė pastaruoju metu primiršta nepelnytai, tad Gavėnia – puikus metas ją prisiminti.
Pasak maisto ekspertės, perlinės kruopos – vienos populiariausių kruopų pasaulyje, iš jų pagaminta košė skani, soti, aromatinga. Tiesa, prieš verdant, perlines kruopas būtina išmirkyti per naktį, o dar prieš mirkymą – bent porą kartų perplauti švariu vandeniu. Gamindami košę, supilkite norimą kiekį perlinių kruopų į puodą ir įpilkite vandens santykiu 1:3.
Perlinių kruopų košė su čiobreliais
Ingredientai:
- 100 g nevirtų perlinių kruopų;
- 1 cukinija;
- 2 skiltelės česnako;
- 1 valg. šaukšt. aliejaus;
- kmynų;
- čiobrelių.
Gaminimas:
1. Perlines kruopas pamerkite nakčiai ir ryte išvirkite.
2. Sutarkuokite cukiniją ir sudėkite į dubenį.
3. Smulkiai supjaustykite česnako skilteles ir apibarstykite jomis cukiniją kartu su kmynais ir čiobreliais. Įpilkite šiek tiek aliejaus, gerai išmaišykite ir palikite pastovėti apie 30 minučių.
4. Praėjus nurodytam laikui, visą turinį suverskite į keptuvę ir pakepkite. Tuomet į keptuvę suverskite perlinių kuopų košę ir viską gerai išmaišykite. Patiekite košę ant stalo.
Perlinių kruopų košė su morkomis
Ingredientai:
- 100 g nevirtų perlinių kruopų;
- 2 nedidelės morkos;
- 1 svogūnas;
- 1 pomidoras;
- 1 valg. šaukšt. grietinės;
- druskos
- prieskonių pagal skonį.
Gaminimas:
1. Perlines kruopas pamerkite nakčiai ir ryte užvirkite su nedideliu kiekiu vandens.
2. Morkas nuskuskite ir sutarkuokite burokine tarka.
3. Morką, svogūną ir kubeliais pjaustytą pomidorą apkepkite keptuvėje su trupučiu aliejaus, druska ir prieskoniais.
4. Daržoves sudėkite į kruopas ir virkite ant silpnos ugnies. Kai vanduo nugaruos, įpilkite dar šiek tiek vandens ir virkite apie pusvalandį.
5. Palikite šiek tiek pastovėti, o vėliau įdėkite šaukštą grietinės, išmaišykite, uždenkite dangčiu ir palikite dar 15 minučių pastovėti.
Perlinių kruopų košė su pievagrybiais
Ingredientai:
- 250 g perlinių kruopų;
- 200 g pievagrybių;
- 200 g morkų;
- 2 svogūnai;
- 3 valg. šaukšt. aliejaus;
- druskos.
Gaminimas:
1. Pievagrybius nuplaukite, nuskalaukite ir smulkiai supjaustykite.
2. Morkas nuskuskite ir stambiai sutarkuokite, o svogūnus nulupkite ir susmulkinkite. Pievagrybius ir daržoves atskirai apkepkite.
3. Kruopas perrinkite, nuplaukite ir suberkite į gilią keptuvę. Užpilkite verdančiu vandeniu, leiskite išbrinkti ir išvirkite ant silpnos ugnies.
4. Tuomet sumaišykite grybus, daržoves ir košę bei patiekite.
Perlinių kruopų košė su žirniais
Ingredientai:
- 200 g perlinių kruopų;
- 150 g žirnių;
- 1 svogūnas;
- 2 valg. šaukšt. smulkintų čiobrelių;
- 3 valg. šaukšt. aliejaus;
- druskos.
Gaminimas:
1. Žirnius ir kruopas atskirai išmirkykite per naktį. Ryte išvirkite, nukoškite, kruopas išplaukite ir viską kartu virkite apie 15–20 minučių pasūdytame vandenyje ant vidutinio kaitrumo ugnies.
2. Kai išvirs, nuo viršaus nupilkite vandenį ir suberkite su sviestu apkepintą, smulkiai supjaustytą svogūną bei toliau pavirkite, kol kruopos taps minkštos.
3. Paskaninkite košę sviestu, čiobreliais, viską gerai išmaišykite ir pavirkite dar penkias minutes.