Šaltosios sriubos:
1. Nulupkite agurkus ir supjaustykite į smulkius bei plonus gabalėlius. Sumaišykite su druska ir palikite, kol ruošime jogurtą.
2. Įpilkite jogurtą į dubenį. Plakdami įpilkite maždaug stiklinę vandens (pagal mėgstamą tirštumą) ir gerai išmaišykite.
3. Sudėkite agurkus, traiškytą česnaką, susmulkintus krapus ir mėtas. Išmaišykite ir paviršių apšlakstykite aliejumi.
4. Valgykite atšaldytą. Tinka ir į sriubą įmestas ledo gabaliukas.
1. Supjaustykite agurką smulkiais gabalėliais ir sudėkite į trintuvą su kitais ingredientais. Viską sutrinkite iki vientisos masės.
2. Atšaldykite sriubą, palikę ją valandai šaldytuve
3. Sriubą patiekite vėsiuose dubenėliuose. Galite papuošti agurko juostelėmis, mėtų lapeliais ir apšlakstydami graikišku jogurtu.
1. Kiaušinius kietai išvirkite, atvėsinkite ir nulupkite. Supjaustykite gabalėliais.
2. Agurkus supjaustykite nedideliais simetriškais gabalėliais. Susmulkinkite krapus ir svogūnų laiškus.
3. Nuo burokėlių nusunkite skystį ir sukrėskite juos į didelį dubenį. Suberkite smulkintus agurkus, žalumynus, supilkite ant viršaus kefyrą. Jei mėgstate skystesnius šaltibarščius, galite šiek tiek atskiesti pienu ar virintu vandeniu iki reikiamos konsistencijos. Pagal skonį pasūdykite.
4. Tiekite atvėsintus su karštomis bulvėmis.
1. Į plakimo indą supilkite jogurtą, pasukas, sudėkite česnako skilteles, pasukas, saliero stiebus, luptą (be kauliuko) avokadą, įberkite žiupsnelį druskos, pipirų, žalumynų ir gerai suplakite.
2. Sriubą bent kelias valandas laikykite šaldytuve. Agurkus supjaustykite kubeliais, ridikėlius – griežinėliais. Sriubą supilstykite į dubenėlius, užberkite agurkų ir ridikėlių.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Dideliame puode įkaitinkite aliejų, sudėkite sugrūstą česnaką, supjaustytus svogūnėlius ir kepinkite, kol šie suminkštės.
2. Suberkite žirnelius, cukrų, supilkite verdantį sultinį. Virkite 12 min., jei žirneliai švieži, arba 4 min., jeigu šaldyti. Nukelkite nuo ugnies ir palikite ataušti.
3. Į ataušusią sriubą sudėkite mėtas ir elektriniu maišikliu sutrinkite iki vienalytės masės. Pagal skonį pagardinkite pipirais ir kelioms valandoms dėkite į šaldytuvą. Tada įmaišykite jogurtą.
4. Paruoškite salotas: pupas sumaišykite su smulkintais svogūnėliais ir užpilkite padažu, išplaktu iš aliejaus, citrinų sulčių ir parmezano.
5. Sriubą išpilstykite į dubenėlius, į vidurį įdėkite po kauburį pupelių salotų.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Arbūzo minkštąją dalį supjaustykite kubeliais. Sudėkite į smulkintuvą ir susmulkinkite iki vientisos masės.
- Suberkite cukrų, supilkite citrinos sultis, sudėkite smulkiai kapotus mėtų lapelius ir įberkite žiupsnelį druskos. Gerai išmaišykite.
- Dėkite dubenį su arbūzų sriuba į šaldytuvą ir palaikykite bent porą valandų. Prieš patiekdami, išimkite iš šaldytuvo ir supilstykite į dubenėlius. Papuoškite šviežių mėtų lapeliais ir mėlynėmis.
Receptas Astos Černės
Plačiau skaitykite: „Vasaros skoniai: gaivi arbūzų sriuba“
- Dvi saldžiąsias paprikas apkepkite. Smulkiai supjaustykite pomidorus, agurkus ir paprikas (žalias ir pakeptas).
- Palikite po saujelę smulkintų pomidorų, agurkų, pakepintų ir žalių paprikų, likusias daržoves suberkite į dubenį.
- Išspauskite česnaką, įberkite druskos, pipirų, įpilkite alyvuogių aliejaus, pomidorų sulčių ir susmulkinkite viską plaktuvu.
- Palikite šaldytuve 30 minučių. Susmulkinkite krapus, virtus kiaušinius ir sumaišykite su likusiomis daržovėmis dubenyje.
- Į dubenį įpilkite suplaktą ir jau atšalusią masę.
- Į dubenėlio vidurį dėkite po šaukštą sumaišytų daržovių.
Receptą atsiuntė Lina M.
1. Supjaustykite pomidorus į keturias dalis, sudėkite juos su kitais ingredientais į trintuvą ir viską sutrinkite iki vientisos masės.
2. Perkoškite masę per sietelį ir palikite valandai šaldytuve.
3. Sriubą patiekite vėsiuose dubenėliuose. Apibarstykite raudonaisiais pipirais ir papuoškite vyšninių pomidoriukų puselėmis bei baziliko lapeliu.
Lengvos salotos:
1. Nuplaukite salotų ir burokėlių lapelius, sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nusivarvėtų. Nuplaukite agurkus ir ridikėlius, nuvalykite pievagrybius, viską supjaustykite griežinėliais.
2. Paruoškite padažą. Sumaišykite aliejų ir citrinų sultis, pasūdykite, pagardinkite pipirais, gerai suplakite.
3. Dubenyje sumaišykite salotų ir burokėlių lapus, ridikėlius, agurkus ir pievagrybius, apšlakstykite padažu, atsargiai išmaišykite. Sudėkite salotas į nedidelius dubenėlius ar taures, papuoškite bazilikų lapeliais. Tiekite su baltos arba juodos duonos riekele.
Kulinaro patarimas. Jei ruošite salotas pusryčiams, ant viršaus uždėkite po puselę virto kiaušinio, pagardinkite majonezu.
1. Jei naudosite žemės riešutus, trumpai pakepinkite juos orkaitėje, pašalinkite luobeles ir susmulkinkite. Razinas gerai nuplaukite ir palikite nusivarvėti.
2. Nulupkite apelsinus, padalykite skiltelėmis, perpjaukite perpus. Jei odelės labai kietos, jas pašalinkite. Nulupkite ir supjaustykite gabalėliais kivius.
3. Nedideliame inde sumaišykite medų ir apelsinų sultis. Maišykite, kol ištirps medus. Galite įpilti šlakelį konjako. Įmaišykite riešutus ir razinas. Palikite valandėlę pastovėti.
4. Į stiklines taures sluoksniais sudėkite apelsinus ir kivius, užpilkite medaus ir riešutų padažo, dar galite uždėti šaukštą plaktos grietinėlės.
1. Agurkus pjaustykite išilgai kuo plonesnėmis ir kuo ilgesnėmis juostelėmis.
2. Salotų lapus, petražoles ir mėtas (kelis lapelius palikite papuošimui) kuo smulkiau sukapokite ir sumaišykite su sezamų sėklomis.
3. Iš aliejaus, citrinų sulčių ir medaus išplakite padažą.
4. Į plokščią lėkštę tieskite agurkų juosteles, jas apibarstykite žalumynų ir sezamų mišiniu, pašlakstykite paruoštu padažu ir susukite.
1. Salotas nuplaukite, nusausinkite, išdėliokite lėkštėse.
2. Ant viršaus dėkite braškių ir kumpio griežinėlių, berkite sūrio drožlių ir sausoje keptuvėje skrudintų riešutų.
3. Salotas apliekite padažu, paruoštu iš nurodytų ingredientų.
1. Burokėlius supjaustykite griežinėliais, po vieną išdėliokite karščiui atsparioje kepimo skardoje, apšlakstykite balzaminio padažo, citrinų sulčių ir aliejaus užpilu, pagardinkite prieskoniais ir, iki apskrus kaip traškučiai, kepkite orkaitėje.
2. Apelsinus gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, perpjaukite per pusę, išskobkite vidų, nuo išimtų apelsinų skiltelių pašalinkite baltąją odelės dalį ir apelsinus kiek pasmulkinkite.
3. Kriaušę nulupkite, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklalizdžius, supjaustykite kubeliais ir apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų.
4. Kedrines pinijas paskrudinkite, ožkų pieno sūrį supjaustykite kubeliais.
5. Giliame dubenyje sumaišykite riešutus, kriaušes, apelsinus, ožkų pieno sūrį ir po truputį krėskite į išskobtas apelsinų puseles. Ant viršaus dėkite atvėsintų burokėlių trakučių ir po salotos lapelį.
6. Užkandėlę apliekite padažu, paruoštu iš nurodytų ingredientų.
Plačiau skaitykite: Gurmaniški patiekalai iš burokėlių
1. Avokadus perpjaukite išilgai pusiau, išimkite kauliukus, šaukštu išskobkite dalį minkštimo. Minkštimą iškart supjaustykite nedideliais gabaliukais. Avokadų puseles apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepajuostų.
2. Avokadų minkštimą, krevetes (kelias palikite salotoms papuošti), salierus, svogūnus, agurkus, petražoles sumaišykite viename dubenyje, pagardinkite šviežiai maltais pipirais.
3. Majonezą išplakite su garstyčiomis, sukrėskite į salotas ir atsargiai išmaišykite.
4. Gatavas salotas išdėliokite į avokadų puseles, papuoškite žalumynais ir likusiomis krevetėmis.
1. Salotas nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir suplėšykite. Sudėkite į dubenį. Nuluptus mandarinus išskirstykite skiltelėmis ir suberkite ant salotų. Sausoje keptuvėje maišydama paskrudinkite sezamus. Išgriebusi palikite atvėsti.
2. Nuo nuplautų ir nusausintų kepenėlių nupjaustykite plėves. Apibarstykite maltais pipirais, druska, išmaišykite ir iškepkite svieste (iš abiejų pusių kepkite maždaug po 3 min.). Kai atvės, sudėkite ant salotų.
3. Paruoškite padažą: aliejų gerai išsukite su citrinos sultimis, skystu medumi ir trintais česnakais. Pagal skonį pasūdykite. Apliekite salotas.
4. Tiekite apibarsčiusi skrudintais sezamais.
1. Varškės sūrį supjaustykite kubeliais, sudėkite į dubenį. Suberkite smulkintas šviežias prieskonines žoleles, užpilkite alyvuogių aliejaus ir citrinos sulčių mišiniu (kad vos semtų), pagal skonį įberkite druskos, atsargiai išmaišykite ir palikite pusvalandį pastovėti. Sūrio kubelius išgriebkite ir nuvarvinkite.
2. Nuskustas morkas sutarkuokite, sultenes nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
3. Sausoje keptuvėje trumpai pakepinkite garstyčių sėklas. Suberkite kokosų drožles ir maišydama dar kiek pakepinkite. Kai mišinys atvės, sumaišykite su tarkuotomis morkomis. Apšlakstykite aliejaus, citrinos sulčių, druskos ir rudojo cukraus mišiniu, išmaišykite ir palikite 15 minučių pastovėti.
4. Į serviravimo indą sudėkite paruoštas morkas, ant viršaus suberkite salotines sultenes ir varškės sūrio kubelius.
5. Tiekdama apibarsčiusi migdolų drožlėmis.
1. Visas daržoves nuplaukite ir nusausinkite.
2. Salotų lapus suplėšykite, ridikėlius ir pievagrybius supjaustykite griežinėliais, pomidorus, agurkus ir sūrį – gabalėliais.
3. Paruoškite padažą: majonezą sumaišykite su garstyčiomis ir įspauskite citrinos sulčių.
Skanaus!
- Gūžines salotas nuplaukite, nusausinkite ir, suplėšę nedideliais gabalėliais, išdėliokite lėkštėje.
- Avokadą ir lašišos filė supjaustykite kubeliais ir taip pat suberkite į lėkštę.
- Paruoškite padažą: mėlynąjį svogūną supjaustykite labai plonais žiedais ir berkite į dubenį. Išspauskite citrinų sultis ir supilkite ant svogūnų, įpilkite aliejų, sukrėskite medų, garstyčias, pasūdykite. Gerai išmaišykite, paminkykite svogūnus šaukštu, kad taptų minkštesni, išskirtų sulčių.
- Užpilu apšlakstykite salotas ir galite tiekti. Šios salotos ypač tinka su orkaitėje keptomis bulvėmis.
- Vištiena supjaustykite nedideliais gabalėliais ir pakepinkite aliejumi įkaitintoje keptuvėje, kol gražiai paskrus.
- Į lėkštę sudėkite pjaustytųs salotų lapus, vyšninius pomidoriukus, apelsiną.
- Ant viršaus uždėkite keptą paskrudusią vištieną, užberkite tarkuotu sūriu ir pabarstykite sėmenų sėklomis.
- Sūris labai gražiai pasilydo ant šiltos vištienos. Ant salotų užpilame šiek tiek padažo.
Receptą atsiuntė Indrė R.
Gaivūs desertai:
1. Ruošiant tiramisu itin svarbu proporcijos – šimtui gramų maskarponės reikia kiaušinio ir vieno šaukšto cukraus. Atskirkite trynius nuo baltymų. Trynius suplakite su cukrumi, sukrėskite maskarponę ir išplakite į vientisą kremą.
2. Pagal skonį įdėkite citrinos ar apelsino žievelės.
3. Atskirai iki labai standžių putų išplakite baltymus ir juos su šaukštu po truputį įmaišykite į trynių ir maskarponės masę. Jeigu norisi dar riebiau ir didesnio kiekio, atskirai išplakite grietinėlę su keliais lašais citrinos sulčių ir įmaišykite į kremą.
4. Kavą paskaninkite šlakeliu brendžio. Tada „Damų pirštelius“ akimirkai įmerkite į kavą, bet labai svarbu, kad jie nepermirktų, tik „paragautų“ kavos. Vieną sluoksnį mirkytų sausainių dėkite į indo dugną, užliekite kremu, Tuomet dėkite kitą sluoksnį sausainių ir vėl užliekite kremu.
5. Ant viršaus per sietelį gausiai užbarstykite kakavos ir palaikykite tiramisu šaltai apie 6 valandas.
Šiems desertams paruošti būtini keraminiai indeliai, vadinami ramequin (pranc.) arba ramekin (angl.). Šio deserto neparuošite nei viename dideliame inde, nei metalinėje keksiukų formoje. Nesu tikra ir dėl silikoninių formelių – esu mačiusi internete, kad jos naudojamos šiam desertui, bet daugiau blogų atsiliepimų, nei gerų.
Dar rasite pastabą ir pačiame recepte, bet labai svarbu neperkepti šio deserto. Esu mačiusi daugybę desertų ir jų nuotraukų su tokiais burbuliukais šonuose – tai jau ženklas, kad perkeptas. Desertas turėtų būti minkštas, purus, bet gerai laikyti formą. Konsistencija labai panaši į „crème brûlée“.
1. Pirmiausia paruoškite karamelę. Puode storu dugnu arba keptuvėje sumaišykite cukrų su vandeniu ir kaitinkite iki užvirimo, nebemaišykite. Virkite sirupą, kol šis taps gintaro spalvos. Iškart padenkite kremo indelių dugnus plonu karamelės sluoksniu. Dirbkite greitai, nes karamelė labai greitai kietėja.
2. Vanilės ankštį perpjaukite išilgai, iškrapštykite sėklytes ir sudėkite jas į pieną. Pieną su vanile pakaitinkite iki 90 laipsnių temperatūros, neužvirkite.
3. Kiaušinius ir kiaušinių trynius sumaišykite su cukrumi. Netrinkite iki baltumo, tereikia, kad cukrus susimaišytų su kiaušinių mase, nereikia, kad ištirptų.
4. Nuolat maišydami plona srovele supilkite pieną į kiaušinių masę. Perkoškite per smulkų sietelį.
5. Supilkite skystį į indelius ir kepkite vandens vonelėje arba garinėje orkaitėje. Kepant garinėje orkaitėje 50 proc. garų/50 proc. karšto oro režimu 99 laipsnių temperatūroje, visas reikalas užtrunka 40 minučių. Jei kepate paprastoje orkaitėje, orkaitę įkaitinkite iki 160 laipsnių, kremo indelius sudėkite į gilesnę skardą ir pripilkite verdančio vandens. Vandens pilkite tiek, kad apsemtų indelius tiek, kiek pripildyta kremo. Kepimo laikas priklausys nuo indelių dydžio ir orkaitės, tad tiesiog prižiūrėkite ir tikrinkite.
6. Labai labai svarbu neperkepti kremo, nes tuomet turėsite saldžią kiaušinienę. Jei kremas iškeptas nepakankamai, tuomet jis nelaikys formos. Tad kaip suprasti, kad kremas jau pakankamai iškepęs? Pajudinus indelį, kremo vidurys turi lengvai siūbuoti, bet jau nebūti skystas. Tuomet reikia ištraukti indelius iš orkaitės ir vandens, kitaip kepimo procesas tęsis.
7. Atvėsinkite kremą, uždenkite maistine plėvele arba aliuminio folija ir padėkite į šaldytuvą nakčiai.
8. Prieš patiekdami, aštriu plonu peiliu apipjaukite indelio kraštą ir išverskite kremą į lėkštelę.
SKONIAI: man labai patinka klasikinis vanilinis kremas, bet galite keisti vanilę tirpia kava, šlakeliu romo, bananu, kalėdinių meduolių prieskoniais, apelsinių žievelėmis – viskas priklauso nuo jūsų skonio ir fantazijos.
1. Ananasą nulupkite, supjaustykite gabaliukais (vidurinės kietos šerdies nenaudokite), dėkite į elektrinį maisto kombainą ir sutrinkite iki piurė (gali likti nedidelių gabaliukų).
2. Jogurtą gerai išmaišykite, kad būtų vientisesnis, glotnesnis.
3. Į žemas stiklines ar indelius desertams dėkite po porą šaukštų jogurto, tada panašų kiekį ananasų piurė, ant viršaus ir vėl jogurto, o galiausiai papuoškite migdolų plokštelėmis ar moliūgų sėklomis.
4. Jei norite, šį desertą galite patiekti ir lėkštėse – skonis nenukentės.
Tiesa, labai svarbus šio deserto išvertimo momentas, tad indelį šiek tiek palaikome karštame vandenyje – tiek, kad atliptų nuo sienelių, bet ne per ilgai, kad nepradėtų tirpti. Paprastas patarimas: įdėjus indelį į karštą vandenį skaičiuoti reikia iki 7!
1. Naudoju beržų cukrų, kuris turi mažiau kalorijų nei įprastas cukrus, bet yra labai panašaus saldumo. Jeigu neturite, galite naudoti įprastą baltą cukrų arba skystą šviežią medų – pastarasis nežymiai pakeis deserto spalvą ir skonį.
2. Į puodą supilame grietinėlę su cukrumi ir užverdame. Paverdame kelias minutes ir išjungiame.
3. Dubenėlyje su šaltu vandeniu 5 minutes palaikome visiškai pamerktus želatinos lapelius. Išbrinkus juos nusunkiame ir sudedame į šiltą grietinėlę. Išmaišome, kol ištirpsta.
4. Kai grietinėlė tampa vos vos šilta, įmaišome jogurtą. Gerai išmaišome ir išpilstome į indelius (7,5 cm skersmens, 4,5 cm aukščio) ir dedame į šaldytuvą, kad per naktį visiškai atvėstų.
5. Prieš patiekiant, užverdame vandenį, pilame į dubenėlį, o tada statomepanna cotta indelį ir skaičiuojame iki 7. Traukiame ir verčiame į paruoštą lėkštę. Ant viršaus dedame sezoninių uogų, šįkart naudojome braškes.
Šokoladiniai putėsiai:
- Dubenėlyje virš vandens ištirpinkite šokoladą, supilkite šviesųjį sirupą.
- Iki standumo išplakite grietinėlę. Atidėkite į šalį.
- Atskirkite trynius nuo baltymų. Baltymus išplakite iki standžių putų. Atidėkite į šalį.
- Lengvai paplakite trynius ir supilkite į šokoladą.
- Šokoladą supilkite į plaktą grietinėlę, tuomet sudėkite baltymus. Padėkite į šaldytuvą, kad atvėstų.
Kreminis sūris:
- Išplakite kreminį sūrį, cukraus miltelius ir citrinų kremą.
Marinuotos braškės:
- Pašalinkite uogų kotelius ir lapelius. Uogas supjaustykite. Nulupkite žaliąją citriną, išspauskite sultis. Žievelę ir sultis sumaišykite su uogomis, supilkite šviesųjį sirupą.
Sluoksniavimas:
- Sutrupinkite avižinius sausainius. Į stiklines sluoksniais sudėkite putėsius, kreminio sūrio mišinį, uogas ir sutrupintus sausainius. Papuoškite uogomis.
Receptas DANSUKKER
- Visus produktus elektriniu plaktuvu suplakite iki vientisos masės.
- Supilkite į sviestu pateptus kepimo indelius (9 cm skersmens) ar vieną didesnį indą (22 cm skersmens).
- Kepkite iki 200 ºC temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 30–40 minučių. Patiekite iš karto, dar šiltą, su norimais priedais: ledais, plakta grietinėle, klevų sirupu ar karamele, šokolado gabalėliais ar uogomis.
- Maskarponės sūrį gerai išmaišykite su kondensuotu ir kokosų pienu.
- Įmaišykite puodelį sumaltų bananų.
- Sumalkite sausainius ir išmaišykite juos su ištirpintu sviestu.
- Į švarius stiklainiukus berkite sausainių masę, uždėkite kelias bananų riekeles ir užpilkite maskarponės masę.
- Stiklainiukus užsukite ir padėkite į šaldytuvą arba valgykite iškart! Tokį desertą taip pat galėsite be vargo nusinešti paskanauti į darbą.
- Sausainius sutrinkite elektriniu trintuvu.
- Sviestą ištirpinkite karšto vandens vonelėje, supilkite į trupinius ir išmaišykite.
- Atsegamą pyrago formą išklokite kepimo popieriumi, sukrėskite sausainių masę ir tolygiai paskleiskite, stipriai prispauskite.
- Dėkite 30 minučių į šaldytuvą.
- Želatiną užpilkite 100 ml vandens ir palikite 10 minučių išbrinkti.
- Dėkite ant mažos ugnies ir maišydama ištirpinkite. Tik neužvirkite! Palikite atvėsti.
- Sumaišykite varškę, cukrų, grietinę ir vanilinį cukrų, įspauskite 2–3 šaukštus citrinos sulčių ir viską gerai išplakite elektriniu plaktuvu.
- Nesustodama plakti plona srovele supilkite želatiną. Masę sukrėskite ant sausainių pagrindo ir dėkite į šaldytuvą 1–2 valandoms.
- Pagal nurodymus ant pakelio (tik vandens kiekį sumažinkite 100 ml) pagaminkite kivių želę ir supilkite ant varškės sluoksnio.
- Atpjaukite obuolio griežinėlių ir dėkite į želės sluoksnį.
- Šaldytuve laikykite ne mažiau kaip 5 valandas, kol sustings visi sluoksniai.
Dubenyje mango gabalėlius sumaišykite su vanile ir pipirais bei palikite kelioms valandoms, mažiausiai – 30 min.
Puode pašildykite grietinėlę iki pradedant jai burbuliuoti. Sudėkite šokoladą ir leiskite tirpti apie 1 min. Po to pamaišykite, kad masė taptų vientisa ir įdėkite į šaldytuvą atvėsti.
Sudėkite maskarponės sūrį į dubenį, plakite, kad jis taptų minkštesnis. Sudėkite balto šokolado kremą ir išmaišykite iki vientisos masės. Patiekite maskarponę su kremu viename dideliame arba keturiuose mažesniuose indeliuose su ant viršaus subertais mango vaisiaus gabalėliais.
Skanaus!
Recepto autorė – latvių tinklaraštininkė ir receptų knygos „Crazy About“ autorė Signe Meirane.
Beje, ne sezono metu gardėsį galite ruošti su konservuotais persikais, o jei norite nustebinti save ir svečius, į sausainių pagrindą įdėkite smulkintų riešutų, o dalį kreminio sūrio pakeiskite vaisiniu jogurtu.
Kad sutaupytumėte laiko, galite grietinėlės neplakti, o supilti ją tokią, kokia yra. Prarasite šiek tiek purumo, bet nieko baisaus. O jei esate dideli tinginiai, recepte siūlomą ruošti glaistą keiskite vandeniu, praskiestu persikų marmeladu.
Dar viena pastaba naujokams: želatinos lapeliai veikia taip pat, kaip želatinos milteliai, tačiau skirtingų gamintojų lapeliai įvairuoja. Tad jei kyla abejonių, pažiūrėkite į rekomendaciją ant pakelio – kiek lapelių reikia pusei litro vandens, ir dėkite truputį daugiau.
1. Iki trupinių sutrinkite sausainius. Išlydykite sviestą ir sumaišykite su sausainiais, kol visi trupiniai sudrėks. Kepimo popieriumi išklokite torto formą, sukrėskite masę ir spausdami išlyginkite.
2. Formą su pagrindu uždenkite ir laikykite šaldytuve, kol atliksite kitus darbus.
3. Į stiklinę su šaltu vandeniu įdėkite 5 lapelius želatinos, kad išbrinktų.
4. Elektriniu plaktuvu ar plakimo šluotele išplakite sūrį. Jei norite, pusę jo kiekio galite pakeisti jogurtu.
5. Ant ugnies dėkite vidutinio dydžio puodą, berkite cukrų, dėkite išbrinkusią ir nuvarvintą želatiną su 5 valgomaisiais šaukštais skystos grietinėlės. Vos tik viskas ištirps, nukelkite nuo ugnies ir sudėkite išplaktą sūrį.
6. Likusią grietinėlę išplakite ir lėtais sukamaisiais judesiais įmaišykite į pagrindinę masę.
7. Pusę gautos masės užpilkite ant sausainių, ant viršaus paskirstykite persikų gabalėlius. Pilkite antrąją sūrio masės dalį, išsklaidykite ir, uždengę formą, kelias valandas palaikykite šaldytuve.
Nemėgstantiems „kirsti kampų“ teks išsitraukti ledų aparatą ir pasigaminti dviejų rūšių ledus patiems: vieni bus vaniliniai, kiti – kavos skonio (tereiks į vanilinių ledų masę vietoje vanilės įmaišyti 2 šaukštelius tirpios kavos). Na, o mėgstantiems stebuklus kurti greitai pirma instrukcija skamba taip: bėkit į parduotuvę ir nusipirkite 2 indelius (po 500 ml) ledų. Vieną indelį vanilinių, kitą – kavos.
1. Išklokite pailgą 10x21cm kepimo skardą pergamentiniu popieriumi ir įdėkite į šaldiklį 10 minučių, kad gerai atšaltų.
2. Sudėkite vanilinius ledus į paruoštą formą ir plokščiu peiliu (palette) išlyginkite ledų paviršių. Padėkite į šaldiklį, kol ruošite kitus ingredientus.
3. Mažame dubenėlyje sumaišykite kavos likerį (arba Amaretto) su kava. Trumpam įmerkite pusę sausainių į šį skystį ir suguldykite and vanilinių ledų sluoksnio. Ant viršaus uždėkite kavos ledus ir taip pat išlyginkite paviršių.
4. Trumpai įmerkite likusius sausainius ir išdėliokite ant kavos ledų sluoksnio.
5. Padėkite formą su ledais į šaldiklį ir laikykite jame tortą apie 2–3 valandas, arba kol gerai sušals.
6. Patiekdami išimkite iš formos, pašalinkite pergamentą, perkelkite ant serviravimo lėkštės ir gausiai pabarstykite kakava.