Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gėlės maiste: kokias jų rūšis naudoti saugu, o kurias – rizikinga?

Maisto puošime ir patiekalų gamyboje naudojamos gėlės jau tapusios daugelio gamintojų atributu. Maistas neretai puošiamas ir džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais dėl siekio nustebinti ir suteikti daugiau patrauklumo, rašoma Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pranešime žiniasklaidai.
Gėlėmis puoštos salotos
Gėlėmis puoštos salotos / Shutterstock nuotr.

Kai kurios gėlių rūšys iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos gėlės yra valgomos ir kai kurių žiedai gali sukelti sveikatos negalavimų. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai ragina gamintojus atidžiau rinktis maiste norimas naudoti valgomąsias gėles.

„Populiarėjant maisto puošimui gėlėmis pirmiausia norime akcentuoti maisto saugą. Ne visos gėlės yra valgomos, todėl svarbu teisingai identifikuoti jų rūšis ir įsitikinti, kurias gėlių dalis iš tiesų saugu vartoti. Valgomiems augalams priskirtini rožių, rugiagėlių, medetkų, agurklių žiedai, taip pat levandos, vaistinių bijūnų, kiaulpienių žiedai, tačiau tam tikrų jų dalių reikėtų vengti – pavyzdžiui, agurklių lapų, nes jų vartojimas gali sukelti vėmimą ar viduriavimą. Nerekomenduojame vartoti jurginų lapų ir šaknų, nes šie gali sukelti įvairių virškinimo sutrikimų. Maisto dekoravimui jokiu būdu netinka gėlės, kurios buvo nuolat tręšiamos ir neaiškus jų auginimo bei paruošimo būdas“, – komentuoja VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Akvilė Sapronaitė. 

Specialistė pastebi, kad maisto puošyboje neretai būna panaudojamos hortenzijos, tačiau įspėjama, kad šios gėlės žiedlapiai toksiški. Juose esantis cianidas yra pavojingas vartotojų sveikatai, apsinuodijus pasireiškia pykinimas, skrandžio skausmas, vėmimas, gausus prakaitavimas.

Maisto gaminių dekoravimui renkantis augalus ne mažiau svarbios ir tokių augalų auginimo sąlygos. Kitaip tariant, svarbu įvertinti, kaip auginamos, kuo yra tręšiamos maistui skirtos gėlės. Į rinką turi būti pateikiamos valgomosios gėlės, kuriose pesticidų likučiai neviršija didžiausių leidžiamų kiekių, taip pat jose neturėtų būti aptinkama vabzdžių kenkėjų ar patogeninių bakterijų.

Taip pat labai svarbus ir tinkamas jų surinkimas – valgomosios gėlės turi būti surenkamos švariai, prieš tai gerai nusiplovus rankas, naudojant švarius įrankius ir indus. Šviežias valgomąsias gėles būtina tinkamai nuplauti po tekančiu geriamuoju vandeniu, siekiant pašalinti visus nešvarumus ir apsisaugoti nuo mikrobų ir su maistu plintančių ligų. Valgomosios gėlės turi būti saugios vartoti. Ypač maisto puošimui gamintojai turėtų naudoti tik maistui tinkamas valgomąsias gėles, nes juk tikėtina, kad jos bus suvartotos.

Valgomąsias gėles laikyti reikia tinkamose temperatūrose, geriausia – šaldytuve, kad būtų išvengta gedimo ir palaikoma pakankama drėgmė. Jeigu gėles reikia laikyti ilgiau kaip kelias valandas, tuomet geriau tiesiog įmerkti į vandenį.

VMVT specialistė pažymi, kad paruošus gėlėmis papuoštus patiekalus maisto gamintojų pareiga – vartotojams pateikti tikslią ir visapusišką informaciją apie patiekalų sudėtį, kad jie lengviau galėtų pasirinkti mitybos poreikius atitinkančius gaminius.

Prieš įtraukiant į maisto gamybą naujas augalų ar gėlių rūšis svarbu pasitikrinti, ar maisto produktas nėra priskiriamas naujo maisto (angl. Novel Food) kategorijai (t. y. Europos Sąjungoje nebuvo plačiai vartotas žmonių maistui iki 1997 m. gegužės 15 d.). Jeigu augalas priskiriamas naujam maistui, prieš tiekiant rinkai jį būtina autorizuoti, o tam reikia įrodyti jo saugą – pavyzdžiui, smulkusis serentis (lot. Tagetes tenuifolia) laikytinas nauju maistu.

Pasitikslinti, ar maisto produktas priskirtinas naujam maistui, galima Naujo maisto kataloge, kuris viešai skelbiamas Europos Komisijos interneto svetainėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas