Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Geriau nebūna: gražus, kvapnus ir drėgnas citrininis keksas su aguonomis

Pirktinis keksas gali nuvilti – jei kada esate atsikandę sauso, blankaus skonio kepinio, žinote, apie ką kalba. Todėl keksus verta kepti namuose! Citrininis su aguonomis, aplietas švelniai rūgščiu glajumi – klasikų klasika, kurią būtina išbandyti. Šiame recepte atsiranda 2 ingredientai, vienas jų ypač pagerina tekstūrą, kitas paryškina spalvą. Išsikepkite, o tada, jokios abejonės, kartosite ir kartosite!
Citrininis keksas su aguonomis
Citrininis keksas su aguonomis / Vida Press nuotr.

Ingredientai:

  • 240 g cukraus;
  • didelis žiupsnis maltos ciberžolės;
  • 2 citrinų smulkiai nutarkuota žievelė (naudokite ekologiškus vaisius arba nušveiskite odelę su soda ir nusausinkite);
  • 3 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • 4 dideli kiaušiniai;
  • keli lašai vanilės ekstrakto;
  • 180 ml pieno;
  • 250 g miltų;
  • 70 g kukurūzų miltų (jei neturite, galite keisti kvietiniais, tačiau kukurūzų suteiks puresnę tekstūrą ir gražesnę spalvą);
  • 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 1/4 arbat. šaukšt. sodos;
  • 1/2 arbat. šaukšt. druskos;
  • 3 valg. šaukšt. aguonų;
  • 170 ml rapsų aliejaus (dalį aliejaus galite keisti lydytu sviestu, bet tuomet keksas nebus toks minkštas ir drėgnas).

glajui:

  • 30 g sviesto, išlydyto;
  • 2 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • 120 g cukraus pudros.

Gaminimas

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Pailgą kekso formą arba apvalią pyrago formą su skyle viduryje kruopščiai ištepkite sviestu, o tada pabarstykite miltais.

2. Dideliame dubenyje šaukštu (arba virtuviniame kombaine) sumaišykite cukrų, ciberžolę ir citrinos žievelę, mišinys turi priminti geltoną šlapią smėlį. Po vieną muškite kiaušinius ir pradėkite intensyviai plakti, masė turi tapti lengva, puri, beveik padvigubėti.

3. Pilkite į gautą plakinį citrinos sultis ir vanilės ekstraktą, kai šie ingredientai įsimaišys, supilkite pieną ir vėl išmaišykite.

4. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kukurūzų miltus, kepimo miltelius, sodą, druską ir aguonas. Švelniai išmaišykite, tačiau nepersistenkite. Plona srovele supilkite ir aliejų, atsargiai, tačiau kruopščiai išmaišykite, kad masė taptų vientisa.

5. Supilkite gautą tešlą į paruoštą kepimo formą ir dėkite į orkaitę. Kepkite 35–40 min. arba kol įbestas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas. Leiskite visiškai atvėsti ant kepiniams skirtų grotelių.

6. Kol keksas vėsta, pagaminkite glajų. O tam tereikia nedideliame dubenėlyje šakute gerai sumaišyti visus jam skirtus ingredientus.

7. Apšlakstykite glajumi kepinį, palaukite, kol kiek apstings ir skanaukite.

Vida Press nuotr./Citrininis keksas su aguonomis
Vida Press nuotr./Citrininis keksas su aguonomis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai