Ingredientai:
- 240 g cukraus;
- didelis žiupsnis maltos ciberžolės;
- 2 citrinų smulkiai nutarkuota žievelė (naudokite ekologiškus vaisius arba nušveiskite odelę su soda ir nusausinkite);
- 3 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
- 4 dideli kiaušiniai;
- keli lašai vanilės ekstrakto;
- 180 ml pieno;
- 250 g miltų;
- 70 g kukurūzų miltų (jei neturite, galite keisti kvietiniais, tačiau kukurūzų suteiks puresnę tekstūrą ir gražesnę spalvą);
- 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 1/4 arbat. šaukšt. sodos;
- 1/2 arbat. šaukšt. druskos;
- 3 valg. šaukšt. aguonų;
- 170 ml rapsų aliejaus (dalį aliejaus galite keisti lydytu sviestu, bet tuomet keksas nebus toks minkštas ir drėgnas).
glajui:
- 30 g sviesto, išlydyto;
- 2 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
- 120 g cukraus pudros.
Gaminimas
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Pailgą kekso formą arba apvalią pyrago formą su skyle viduryje kruopščiai ištepkite sviestu, o tada pabarstykite miltais.
2. Dideliame dubenyje šaukštu (arba virtuviniame kombaine) sumaišykite cukrų, ciberžolę ir citrinos žievelę, mišinys turi priminti geltoną šlapią smėlį. Po vieną muškite kiaušinius ir pradėkite intensyviai plakti, masė turi tapti lengva, puri, beveik padvigubėti.
3. Pilkite į gautą plakinį citrinos sultis ir vanilės ekstraktą, kai šie ingredientai įsimaišys, supilkite pieną ir vėl išmaišykite.
4. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kukurūzų miltus, kepimo miltelius, sodą, druską ir aguonas. Švelniai išmaišykite, tačiau nepersistenkite. Plona srovele supilkite ir aliejų, atsargiai, tačiau kruopščiai išmaišykite, kad masė taptų vientisa.
5. Supilkite gautą tešlą į paruoštą kepimo formą ir dėkite į orkaitę. Kepkite 35–40 min. arba kol įbestas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas. Leiskite visiškai atvėsti ant kepiniams skirtų grotelių.
6. Kol keksas vėsta, pagaminkite glajų. O tam tereikia nedideliame dubenėlyje šakute gerai sumaišyti visus jam skirtus ingredientus.
7. Apšlakstykite glajumi kepinį, palaukite, kol kiek apstings ir skanaukite.