Geriausia Lietuvos barista atskleidė, kiek valandų kasdien treniravosi

Praėjusį savaitgalį sostinėje praūžusiame Lietuvos kavos ruošimo čempionate, vykusiame kavos festivalio „Vilnius Coffee Festival 2019“ metu, geriausia barista Lietuvoje pripažinta dvidešimtmetė Goda Pangonytė. Ji dirba rūšinės kavos namuose „Italala Caffè“ sostinėje, kur kavą ruošia nuo pat jų atsidarymo prieš metus. Čia pat besidarbuojanti Godos kolegė Vitalija Cvetkova čempionate užėmė antrąją vietą.
Goda Pangonytė
Goda Pangonytė / Organizatorių nuotr.

„Į kavos pasaulį mane atvedė šeimos verslo idėja, praėjusiais metais ji buvo įgyvendinta atidarius rūšinės kavos namus „Italala Caffè“. Nuo pat pirmosios dienos juose dirbu barista. Tuomet kava ir aš atradome viena kitą. Man nepaprastai patinka abu baristos darbo aspektai – tiek „techninė“ pusė, įgūdžiai, kurių reikia gaminant kavą, tiek nuoširdus bendravimas su svečiais. Šios aistros vedama, pirmajam savo kavos čempionatui ruošiausi itin atsakingai“, – pranešime žiniasklaidai cituojama Goda.

Pasak jos, kavos čempionatai reikalavimais, įtampa ir teisėjų profesionalumu prilygsta bet kurios profesionalios sporto šakos varžyboms. Goda pasakoja gerai supratusi savo situaciją – ji yra rinkos naujokė iš vos vienerius metus skaičiuojančių kavos namų, nors ir turinčių lojalių lankytojų.

Organizatorių nuotr./Ieva Ivonė, Ignas Butėnas ir Goda Pangonytė
Organizatorių nuotr./Ieva Ivonė, Ignas Butėnas ir Goda Pangonytė

Ruošėsi kasdien, mokoma trenerių

„Su visa komanda dirbome ilgai, atkakliai ir kantriai. Tuo metu, kai aš ketvirtį metų didžiąją dienos dalį praleisdavau prie kavos aparato su trenere, komanda sutelkė jėgas darbui prie baro kavos namuose. Kelias iki čempionato likusias savaites kasdien galėjau treniruotis po aštuonias valandas vien tik dėl to, jog turėjau stiprų komandos užnugarį. Esu labai dėkinga savo treneriams ir kolegoms už palaikymą“, – priduria Lietuvos kavos ruošimo čempionė.

Ruošiant kavą prieš septynis tarptautinius teisėjus, jaudulys ima viršų, todėl kiekvienas judesys turi būti atliktas milisekundės tikslumu.

Goda pasakoja, jog čempionato scenoje skaičiuojamos net ne minutės, o sekundės. Ruošiant kavą prieš septynis tarptautinius teisėjus, jaudulys ima viršų, todėl kiekvienas judesys turi būti atliktas milisekundės tikslumu. Godą daugiau nei tris mėnesius čempionatui ruošė kavos ruošimo trenerė Šarūnė Paskočimaitė.

Kavos namai, kuriuose mergina dirba, glaudžiai bendradarbiauja su Florencijoje įsikūrusia rūšinės kavos skrudykla „Ditta Artigianale“, kurios atstovai padėjo ruoštis galutiniame etape. Paskutines savaites Goda praleido šlifuodama įgūdžius su patyrusio trenerio Francesco Masciullo pagalba. Francesco yra praėjusių metų Italijos baristų čempionas, gerai išmano šią rungtį.

Organizatorių nuotr./„Vilnius Coffee Festival 2019“ vykusio čempionatų finalo akimirka
Organizatorių nuotr./„Vilnius Coffee Festival 2019“ vykusio čempionatų finalo akimirka

Kad tai yra komandos sėkmė, liudija tuose pačiuose kavos namuose dirbančios baristos Vitalijos Cvetkovos pelnyta antroji Lietuvoje kavos ruošimo čempionato vieta. Vitalija čempionatui taip pat ruošėsi neskaičiuodama valandų, padedama trenerių Lauryno Arlausko ir F.Masciullo.

Lietuvos baristų čempionė G.Pangonytė mūsų šaliai atstovaus balandžio 11-14 dienomis Bostone vyksiančiame Pasaulio baristų čempionate. Jame ji bus jauniausia dalyvė. Pasauliniam konkursui jai padės ruoštis tarptautinė komanda, sudaryta iš Lietuvos ir Italijos kavos pasaulio profesionalų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų