Tinginys minėtame reitinge nurungė net tokias įžymybes kaip tiramisu (2-oji vieta) ar creme brulee (3-ioji vieta).
Įvairiausių patiekalų ir produktų reitingus skelbiančioje svetainėje Tasteatlas.com rašoma, jog nors kai ką panašaus į tinginį turi ir kitos šalys, paprastas, nekeptas desertas vis tik yra autentiškas lietuviškas skanėstas. Jis ruošiamas iš trupintų sausainių, kakavos, sutirštinto pieno, sviesto ir cukraus mišinio, kuris suformuojamas, o tada dedamas sustingti.
Čia pat primenama, jog tinginys buvo „išrastas“ atsitiktinai ir žaibiškai išpopuliarėjo, be to, egzistuoja nemažai variacijų, nes desertą galima skaninti riešutais ar džiovintais vaisiais. „Tinginio verta skanauti užgeriant jį puodeliu kavos ar arbatos“, – rašo geriausių Europos desertų reitingo skelbėjai.
Kaip neretai tokiais atvejais nutinka, vos tik paskelbus apie šį reitingą ir jo lyderį, feisbuke kaipmat pasipylė komentarai iš įvairiausių šalių, teigiantys, jog lygiai toks pat desertas gaminamas ir kitur. Apie savas tinginio versijas rašė komentatoriai iš Italijos, Ispanijos, Bulgarijos, Lenkijos ir kitų valstybių.
Kaip ten bebuvę, galime didžiuotis savo tinginiu, o jei staiga kilo noras jo pasigaminti namuose, dalijamės ir keliais receptais!
- Sausainius sulaužykite vidutinio dydžio gabalėliais.
- Į prikaistuvį sudėkite sviestą. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, kartais pamaišydamos, kol sviestas ištirps. Supilkite pieną, suberkite cukrų ir kakavą. Toliau kaitinkite, pamaišydamos, kol cukrus ištirps ir masė užvirs. Masei pradėjus tirštėti, ugnį išjunkite ir prikaistuvį nukelkite nuo ugnies. Įmaišykite vanilės ekstraktą.
- Masę kelioms minutėms palikite truputį atvėsti. Tuomet suberkite į ją laužytus sausainius ir gerai sumaišykite, kad visi sausainiai apsiveltų.
- Norimą indą išklokite maistine plėvele ir sukrėskite į jį paruoštą masę. Paviršių išlyginkite ir paspauskite. Kruopščiai uždenkite maistine plėvele. Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite per naktį, kol „Tinginys“ sustings.
- Nuimkite maistinę plėvelę, supjaustykite pyragą norimais gabalėliais ir patiekite. Skanaus!
- Sausainius sulaužykite vidutinio dydžio gabalėliais.
- Minkštą kambario temperatūros sviestą ištrinkite su cukrumi iki purios masės. Varškę pertrinkite iki vientisos masės ir įmaišykite į sviesto ir cukraus plakinį. Suberkite vanilinį cukrų.
- Džiovintus abrikosus ir auksines razinas perliekite verdančiu vandeniu. Gerai nusausinkite. Abrikosus perpjaukite į kelias dalis. Riešutus taip pat nuplaukite ir nusausinkite.
- Suberkite laužytus sausainius, džiovintus vaisius ir riešutus į varškės masę. Gerai sumaišykite.
- Norimą indą išklokite maistine plėvele ir sukrėskite į jį paruoštą masę. Paviršių išlyginkite ir paspauskite. Kruopščiai uždenkite maistine plėvele. Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite per naktį, kol „Tinginys“ sustings.
- Nuimkite maistinę plėvelę, labai aštriu peiliu supjaustykite norimais gabalėliais ir patiekite. Skanaus!
- Maskarponę sumaišykite su varške ir kondensuotu pienu.
- Sausainius palaužykite ir įmaišykite į šlapią mišinį.
- Viską suverskite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, šaukštu masę išlyginkite ir šiek tiek prislėkite prie dugno.
- Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie 50 minučių. Jei per greitai paruduoja, apdenkite folija ir kepkite toliau.
Receptas iš: g-blogas.lt
- Grūstuve ar rankomis sutrupinkite sausainius.
- Anakardžius šiek tiek paskrudinkite ir susmulkinkite peiliu.
- Sutirštintą (kondensuotą) pieną sumaišykite su kava. Galite pirkti ir jau paruoštą sutirštintą pieną su kava.
- Sviestą ištirpinkite (tik neužvirinkite!). Sumaišykite su sutirštintu pienu. Į šią masę suberkite sausainių trupinius ir smulkintus riešutus ir gerai išmaišykite. Sukrėskite į torto formą ar suformuokite ritinėlį ir susukite į maistinę plėvelę. Gerai suspauskite ir pastatykite nakčiai į šaldytuvą.
- Pagaminsite per 30 min., neskaičiuojant šaldymo laiko.
1. Į dubenį sulaužome sausainius (aš imu pakelį sausainių ir truputį trinkteliu kočėlu).
2. Puode išlydome sviestą ir sutirštintą karamelizuotą pieną, išmaišome iki vientisos masės. Supilame ant sausainių, beriame pistacijas ir viską labai gerai išmaišome.
3. Gautą masę dedame ant maistinės plėvelės ir susukame į ruloną. Dedame į šaldytuvą ir laukiame, kol tinginys sustings.