Neseniai „Taste Atlas“, vietinį maistą ir tradicinius patiekalus populiarinti siekiantis kelionių vadovas, paskelbė tradicinį geriausiai pasaulyje vertinamų salotų TOP 50. Garbingiausias titulas skirtas iš Kretos kilusioms „dakos“ – pomidorų ir sūrio salotoms ant džiūvėsio.
Iš viso sąraše yra net 6 graikų gaminamos salotos. „Maisto mėgėjų tai nenustebins, mat dažnas jau žino, jog graikiškos salotos yra vienos sveikiausių ir skaniausių pasaulyje. Tą lemia ne tik itin kokybiški, švieži produktai, bet ir Viduržemio jūros regiono mitybos tradicijos, kuriomis žavisi sveiko gyvenimo būdo šalininkai“, – prekybos tinklo „Iki“ pranešime žiniasklaidai cituojama maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.
Svarbiausia – produktų kokybė
Kadaise „dakos“ buvo laikomos vargšų maistu, tačiau dabar jų rasite kone kiekvienoje tavernoje Kretoje, o dažnas turistas šias salotas įvardys kaip vieną skaniausių didžiausioje Graikijos saloje ragautų valgių.
„Dakos“ sudaro sausas miežinis džiūvėsėlis „paximadi“, smulkiai pjaustyti prinokę pomidorai ir trupintas fetos arba Kretos regiono „Myzithra“ sūris. Viskas gausiai apšlakstoma alyvuogių aliejumi, kartais paskaninama kaparėliais, alyvuogėmis, raudonėliu, žalumynais.
Pomidorai turėtų būti prinokę, tiesiog kvepiantys saule, o alyvuogių aliejus – aukščiausios rūšies.
Kadangi produktų – vos keli, visa paslaptis slypi jų kokybėje. Pomidorai turėtų būti prinokę, tiesiog kvepiantys saule, o alyvuogių aliejus – aukščiausios rūšies.
Paruošit vos per 10 minučių
Geriausiomis išrinktas „dakos“ salotas paruošti ypač paprasta ir greita. Unikalų salotų skonį suteikia miežinės duonos derinys su saldžiais pomidorais, sūria feta ir išraiškingo skonio alyvuogių aliejus. Salotos puikiai tiks ir prie ant grotelių keptų patiekalų, kurių sezonas jau įgavęs pagreitį.
„Kretoje šios salotos visuomet gaminamos su Graikijoje mėgstamais miežiniais džiūvėsiais, tačiau juos galima keisti ruginės arba avižinės duonos skrebučiais arba viso grūdo bandelėmis, šiek tiek pakeptomis orkaitėje ar ant grilio. Jeigu naudojate džiūvėsius, juos reikėtų šiek tiek apšlakstyti vandeniu, kad suminkštėtų. Jeigu ruošiate su duonos skrebučiais, vandens naudoti nereikia. Tačiau tiek vienus, tiek kitus galima švelniai patrinti česnako gabalėliu – tai suteiks dar daugiau skonio“, – pataria V.Juodkazienė.
Pomidorus svarbu naudoti kuo saldesnius ir būtinai gerai prinokusius. Juos galima supjaustyti nedideliais kubeliais, nors Kretoje paprastai jie net sutarkuojami ar pertrinami sieteliu. Populiaru naudoti ir mišinį – dalį pomidorų sutarkuoti, o dalį supjaustyti nedideliais kubeliais, kad suteiktų tekstūros.
„Sutarkuotą pomidorą sudėkite į sietelį virš dubens ir leiskite sultims nuvarvėti, o tuomet paskaninkite šiek tiek druskos. Beje, iš pomidorų tyrės ištekėjusių sulčių neišpilkite – jos puikiai tiks gaminant gaspačio sriubą, sveikuolišką kokteilį ar padažą“, – pataria pašnekovė.
Pabaigoje užpilkite dar alyvuogių aliejaus – Kretoje jo naudojama gausiai.
Duoną apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir ant viršaus uždėkite kelis šaukštus pomidorų minkštimo. Sūrį sutrupinkite ir dėkite ant pomidorų. Pabarstykite džiovintu arba šviežiu raudonėliu, taip pat galima pagardinti šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
„Papuoškite kaparėliais, nepjaustytomis juodosiomis alyvuogėmis, galite – ir šviežiomis žolelėmis. Pabaigoje užpilkite dar alyvuogių aliejaus – Kretoje jo naudojama gausiai. Ir viskas – patiekite ir patys įsitikinkite, ar tai iš tikrųjų yra skaniausios salotos pasaulyje“, – kviečia V.Juodkazienė.