Gian Luca Demarco – apie ančiuvius: kokiuose patiekaluose juos naudoti. Receptai

Viduržemio jūros šalyse, ypač Italijoje, ančiuviai yra neatsiejama maisto kultūros, istorijos ir sveiko gyvenimo būdo dalis. Daugeliui apsilankiusių Italijoje ir išbandžiusių vietinės virtuvės patiekalus giliai į atmintį įstringa sunkiai nusakomas, ypatingas itališkos virtuvės patiekalų skonis. Virtuvės šefas Gian Luca Demarco atskleidžia, kad čia „kaltas“ vienas ingredientas, pelnęs viso pasaulio simpatijas ir po truputį randantis kelią ir į lietuvių širdis.
Spagečiai su ančiuviais ir kaparėliais
Spagečiai su ančiuviais ir kaparėliais / Neringos Kalasauskaitės nuotr.

„Slaptasis ingredientas, kurį italai naudoja daugelyje tradicinių patiekalų, yra ančiuviai. Jie paryškina bet kuriame patiekale esančių sudedamųjų dalių skonio savybes“, – sako prekybos tinklo „Maxima“ pranešime žiniasklaidai cituojamas virtuvės šefas.

Nors nemaža dalis žmonių teigia, jog jiems nepatinka ančiuviai, tačiau gurmanai juokauja: visi žmonės mėgsta ančiuvius, tik kai kurie vis dar to nežino, nes nė nenumano, su kokiais maisto produktais reikia juos derinti. Tad dalijamės patarimais, padėsiančiais prisijaukinti ančiuvius.

R.Daskevičiaus nuotr./Gian Luca Demarco
R.Daskevičiaus nuotr./Gian Luca Demarco

Su kuo dera ančiuviai?

Ančiuvius galima įsigyti filė gabaliukų pavidalu, jų taip pat yra konservuotų, tačiau tokiu atveju reikia pašalinti viduje esantį kaulą ir odelę. Visų rūšių ančiuvius reikėtų valgyti su kitais produktais. Tai yra viena pagrindinių taisyklių, padėsiančių atrasti naujus skonius.

„Ančiuviai yra paprastas ingredientas, galintis atnešti daugiau skonių į jūsų kasdienę mitybą. Pavyzdžiui, Italijoje labai populiaru naudoti šviežius ančiuvius. Jie kartu su kitomis jūros gėrybėmis yra gruzdinami aliejuje. Tokį patiekalą italai valgo kaip užkandį arba pagrindinį patiekalą. Jūros gėrybės dėl ančiuvių įgauna visai kitokį skonį“, – sako G.L.Demarco.

Vida Press nuotr./Šviežių ančiuvių užkandis
Vida Press nuotr./Šviežių ančiuvių užkandis

Ančiuviai yra slaptas ingredientas, dėl kurio padažai gali įgauti neatrastą, tačiau labai malonų skonį.

Ančiuviai yra slaptas ingredientas, dėl kurio padažai gali įgauti neatrastą, tačiau labai malonų skonį. Puikus pavyzdys – pomidorų padažas.

„Jeigu gaminate pomidorų padažą, turėtumėte nepamiršti ir ančiuvių filė, jie padažui suteiks unikalų poskonį. Ančiuviai turi ypatingą savybę: aukštoje temperatūroje pasikeičia jų konsistencija, jie tampa birūs. Gamindami pomidorų padažą iš pradžių įdėkite keletą ančiuvių filė gabaliukų ir česnakų. Naudojant šiuos ingredientus, pavyks išgauti skonį, kuris bent trumpam nuneš jus į Italiją“, – sako pašnekovas.

Dar vienas ir nesudėtingas šių žuvelių panaudojimo būdas – ančiuvių ir alyvuogių padažas, kuriam reikės vos kelių ingredientų: keleto gabalėlių ančiuvių filė, karšto alyvuogių aliejaus su česnaku.

„Tokį padažą drąsiai galite naudoti pagrindiniams patiekalams pagardinti. Tiesa, derinant ančiuvius su kitais produktais, nereikėtų perstengti sūdant patiekalus, mat patys ančiuviai yra ganėtinai sūrūs“, – pataria virtuvės šefas.

Vida Press nuotr./Aliejuje konservuoti ančiuviai
Vida Press nuotr./Aliejuje konservuoti ančiuviai

Lietuvoje ančiuviai dažniausiai būna parduodami alyvuogių aliejaus marinate. Dėl šios priežasties ančiuvių gamyba nereikalauja ypatingo paruošimo. Tereikia nebijoti eksperimentuoti.

„O tai daryti šiltuoju metų laiku, kai galima pasilepinti sezoninėmis daržovėmis – puikus metas. Pavyzdžiui, išbandę ančiuvius su žaliosiomis paprikomis ar alyvuogėmis, nenusivilsite, mat šių produktų skoniai puikiai dera tarpusavyje. Nepasigailėsite paragavę ančiuvių, pagamintų su smidrais. Norėčiau paraginti eksperimentuoti ir mėgautis naujais atrastais skoniais“, – pataria šefas ir dalijasi vienu savo receptu.

Keptos daržovės su ančiuviais
Receptas: Keptos daržovės su ančiuviais
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.3 / 3
Receptas
Ingredientai
Duona: 2.00 riekės (balta - geriau padžiūvusi)
Alyvuogių aliejus: 5.00 valg. š.
Brokoliniai kopūstai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Morkos: 1.00 vnt. (stambi)
Paprikos: 1.00 vnt.
Ančiuviai: filė 4.00 vnt.
Žuvų padažas: 2.00 valg. š.
Sultys: 2.00 valg. š. (citrinos)
Kaip gaminti
  1. Duoną sutrupinkite kuo smulkiau. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus, suberkite duonos trupinius ir maišydami kepkite 3–4 minutes. Išgriebkite ir sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai.
  2. Brokolį supjaustykite žiedynėliais, nuplikykite verdančiu vandeniu ir nusausinkite. Morką ir papriką supjaustykite šiaudeliais arba sutarkuokite. Susmulkinkite ančiuvius.
  3. Keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų, suberkite daržoves ir kepkite 4 minutes ant didelės liepsnos, dažnai maišydami. Suberkite ančiuvius, supilkite žuvų padažą, citrinų sultis ir dar kepkite apie 5 minutes. Tiekite pabarstę duonos trupiniais.
Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Salotos su ančiuviais
Receptas: Salotos su ančiuviais
3 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.4 / 8
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 300.00 g (spiralių)
Ančiuviai: (nedidelis indelis aliejuje) 1.00 vnt.
Cukinijos: 1.00 vnt.
Tunas: 1.00 vnt. (indelis savo sultyse)
Petražolės: 1.00 valg. š. (kapotų)
Sūris: 1.00 sauja (tarkuoto brandinto)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (padažui)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 sulčių - padažui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (padažui)
Rudasis cukrus: 1.00 arbat. š. (0,5 - padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų - padažui)
Kaip gaminti
  1. Česnaką nulupkite, sukapokite, pakepinkite svieste.
  2. Kai gardžiai pakvips, sudėkite cukinijų juosteles. Paruoškite padažą: česnaką nulupkite, susmulkinkite, sumaišykite su citrinų sultimis, aliejumi, druska, cukrumi ir bazilikais.
  3. Makaronus išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės, atvėsinkite ir sukrėskite į dubenį.
  4. Ten pat sudėkite nuvarvintą tuną, ančiuvius, cukinijų juosteles.
  5. Salotas užpilkite padažu, suberkite kapotas petražoles, viską pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, gerai išmaišykite ir išdėliokite į lėkštes.
Suskleisti
Makaronai su vištienos, ančiuvių ir apelsinų padažu
Receptas: Makaronai su vištienos, ančiuvių ir apelsinų padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.7 / 6
Receptas
Ingredientai
Miltai: 200.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Vištiena: 500.00 g (šlaunelių mėsos, be kaulo ir odos)
Apelsinai: 2.00 vnt.
Ančiuviai: 3.00 vnt. (filė)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Mėtos: 4.00 vnt. (šakelės)
Druska: 1.00 žiupsnelis (nebūtinai)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (nebūtinai)
Kaip gaminti

1. Apelsinus nulupkite peiliu nepalikdami baltos odelės, o tada supjaustykite kubeliais. Žievelę taip pat supjaustykite smulkiomis juostelėmis.

2. Į keptuvę įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, įmeskite nuluptą nesmulkintą česnako skiltelę ir pakepinkite ančiuvių filė gabaliukus, kol jie visiškai suirs. Tada sudėkite kubeliais supjaustytą vištieną ir gerai apkepkite.

3. Į keptuvę suverskite apelsinų kubelius, gerai išmaišykite ir patroškinkite 5 minutes. Suberkite ir apelsinų žieveles, vėl keletą minučių patroškinkite. Išjunkite kaitrą.

4. Ant darbastalio suberkite miltus ir jų kauburėlyje padarykite duobutę, į ją įmuškite kiaušinius. Kapokite miltus ir kiaušinius plačiu peiliu, o kai jie susivels, gerai išminkykite tešlą.

 

5. Jei neturite makaronų gaminimo mašinėlės, labai plonai (1 mm) iškočiokite tešlą, gerai išmiltuokite, susukite į ritinėlį ir supjaustykite norimo storio juostelėmis.

6. Šviežius makaronus virkite 2–3 min., išvirusius nukoškite.

7. Keptuvę su padažu vėl dėkite ant ugnies, suverskite į ją makaronus, gerai išmaišykite ir porą minučių pakaitinkite.

8. Patiekite lėkštėse su šviežios mėtos lapeliais. Jei norisi, pabarstykite šviežiai malta druska ir pipirais.

Suskleisti

Keptos saldžiosios paprikos su ančiuvių padažu (Peperoni con bagna cauda)

„Tai labai nefotogeniškas patiekalas. Čia vienas iš tų atvejų, kai geriau nežiūrėti, ką valgai, tačiau skonis nenuvils niekados!“ – tvirtina virtuvės šefas.

Ingredientai (6 porcijoms):

  • 80–100 g konservuotų aliejuje ančiuvių filė;
  • 6 saldžiosios raudonos paprikos;
  • 1 česnako galva (10 skiltelių);
  • 500 ml pieno;
  • druskos;
  • ypač tyro alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

1. Paruošiame paprikų filė. Visas paprikas ištepame aliejumi, apibarstome druska ir apkepiname – tiesiai virš liepsnos arba iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių (tol, kol paprikų odelė vietomis pajuosta).

2. Sudedame paprikas į popierinį maišą (neišsigąskite, ištrauktos iš orkaitės jos subliūkšta ir paleidžia sultis), arba į metalinį dubenį ir uždengiame folija. Kai paprikos atvėsta (ne anksčiau!), jas nulupame. Tada atsargiai perplėšiame (arba perpjaunama) išilgai į keturias dalis ir išskobiame sėklas.

3. Gaminame padažą. Supilame į keptuvę pieną, sudedame nuluptas česnakų skilteles ir ant mažos ugnies verdame, kol česnakai suminkštėja (užtruks bent 20 min., geriausia virti tol, kol česnakai pradeda skilinėti). Sudedame ančiuvius ir toliau maišydami verdame, kol ančiuviai ima irti. Tuomet elektriniu trintuvu padažą sutriname, ir toliau ant mažos ugnies verdame, kol jis sutirštėja. Prieš dedant padažo ant paprikų dar kartą jį elektriniu trintuvu sumalame.

4. Sudedame paprikų filė į kepimo indą, ant viršaus – padažo ir 10 minučių kepame 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Patiekalas gardus ir karštas, ir šaltas, ir šiltas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas