Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Goda Karosaitė rekomenduoja: kur pavalgyti populiariojoje Maljorkoje ir dar neatrastoje Menorkoje

Balearai – Ispanijai priklausantis įspūdingas salynas Viduržemio jūros vakaruose, garsėjantis didžiausiomis savo salomis Maljorka, Menorka, Kabrera, Ibisa ir Formentera. „Čili Pizza“ restoranų tinklą valdančios „LTK Food Group“ generalinė direktorė Goda Karosaitė neabejoja – Balearų salas verta aplankyti ne tik ieškant naujų įspūdžių, bet ir išskirtinių kulinarinių patirčių.
Goda Karosaitė
Goda Karosaitė / Asmeninio albumo nuotr.

Goda pasakoja, kad geriausias laikas aplankyti Balearų salas – ne sezono metu, t.y. ne liepos ir rugpjūčio mėnesiais: „Mano mėgstamiausias laikas – rugsėjis arba spalis. Jūros vanduo dar šiltas, žmonių nedaug, ne per karšta, nėra kamščių, o ir pavalgyti galima bene visur ir be išankstinių rezervacijų, nors įprastai Ispanijoje geriau rezervuotis.“

„Kas man tokiose salose krenta į akis – tai restoranai, kurie perimami iš kartos į kartą, todėl man ypač įdomu aplankyti tas vietas, kurios veikia jau n metų ir pamatyti, kas jas padarė tokias ypatingas, kad pavyko išsilaikyti metų metus. Salose dažna tendencija, kad restoranų verslas perduodamas iš kartos į kartą. Matydama, kas juose pasiteisina, stengiuosi tai pritaikyti ir pas mus Lietuvoje“, – pasakoja G.Karosaitė.

Svarbiausias aspektas – kokybė

Goda pasakoja, kad per daugelį skirtingų savo kulinarinių kelionių ji išskyrė vieną universalią, nesvarbu kokiame žemės kampelyje esančio gero restorano savybę – kokybę.

„Kokybė restoranuose – tai kasdienis sunkus darbas. Ties tuo mes fokusuojamės ir „Čili Pizza“ restoranuose – tiek kai pradėjo dirbti mano brolis Jonas, tiek dabar aš pati. Kokybė apima labai daug: tai ir kokybiški ingredientai, ir jauki aplinka, ir profesionalus aptarnaujantis personalas. Norime, kad pas mus žmonės jaukiai leistų laiką su šeima ar draugais“, – sako G.Karosaitė.

Anot verslininkės, dideliam restoranų tinklui užtikrinti kokybę nėra lengva užduotis, nes visi pokyčiai reikalauja daug daugiau pastangų ir laiko negu vystant vieną restoraną: „Todėl dažnai būna taip, kad pokyčiai pasimato ne iš karto. Be to, kiekvienais metais tiek mūsų, tiek klientų kokybės kartelė auga: tai, kas buvo kokybiška prieš penkerius metus, ar vos prieš metus, šiandien jau gali būti kardinaliai pasikeitę.“

Goda svarsto, kad restoranų verslas turbūt ir yra toks sudėtingas, nes reikia atliepti labai daug skirtingų poreikių vienu metu. „Aš pati suvokiu, kad kiekvieną restoraną prisimenu per skirtingą prizmę: viename buvo labai skanu, kitame – labai jauku būti, trečiame – gražus vaizdas ar sodas, dar kitame – skaniausi kokteiliai“, – vardija ji.

„Rekomenduodama, kur pavalgyti Maljorkoje, bandžiau išrinkti laiko patvirtintus restoranus, kurie gyvuoja perduodami iš kartos į kartą, taip pat įtraukiau keletą naujovių. Surinkau neturistines vietas, o labiau pamėgtas vietinių ir ispanų turistų. Manau, kad jie išties verti dėmesio ir padarys jūsų kelionę įsimintinesnę“, – šypteli G.Karosaitė.

Godos restoranų rekomendacijos Maljorkoje:

„Ca'n Joan de s'Aigo“ – seniausia kepyklėlė, įsikūrusi Palmos centre – teigiama, kad ji buvo atidaryta dar 1700-aisiais ir bene visi vietiniai sutiktų, kad čia yra geriausios „Ensaimados“ mieste. Tai toks spiralės formos, cukraus pudra apibarstytas kepinys, tarsi kažkas tarp kruasano ir bandelės. Prie šio deserto būtina užsisakyti gėrimą „Horchata de almendra“. Ši vieta – tai vienas tų pavyzdžių, kaip svarbu metų metus išlaikyti kokybę. Autentiška ir ją ne mažiau svarbu aplankyti kaip kad ir Palmos katedrą (šypteli).

„Flanigan“ – tai šeimos restoranas, kuriame – tobulas obuolių pyrago desertas, kurį reikia užsisakyti vos atėjus, nes jo tenka palaukti. Ši vieta viena iš garsiausių Maljorkoje, nes čia dažnai lankosi ir pats Ispanijos karalius.

„El Camino“ – bistro stiliaus baras, kuriame realiai verta paragauti visko. Siūlau rezervuotis vietas prie baro, nes ten smagiausia sėdėti ir žiūrėti, kaip vyksta visas veiksmas. Man asmeniškai skaniausia – „Zamburiñas“, kurias būtina paragauti, bet iš esmės čia turbūt neapsiriksi užsisakęs kone bet kurį patiekalą.

„La Bodeguilla“ – puiki vieta paelijai miesto centre, taip pat išties verta ragauti kiaulienos patiekalų bei pasilikti vietos skrandyje puikiems desertams.

„Vent de Tramuntana“ – restoranas su jaukia terasa, turintis puikių vynų. Gera vieta ragauti paeliją, tuno tartarą, ožkos sūrio salotas. Būtina aplankyti!

„Marisquería Galicia“ – viena iš vietinių mėgstamiausių vietų. Šviežios jūros gėrybės ir žuvis čia – aukščiausios kokybės. Jums parekomenduos ir labiausiai tinkantį vyną.

„Ca’s Patro March“ – ši vieta jau pamėgta turistų, ji dažnai fotografuojama vien dėl pačios lokacijos: pliažo ant uolos krašto su vaizdu į jūrą. Šios vietos patiekalas žvaigždė – „Langosta“ su bulvėmis ir kiaušiniais.

Menorka – maža, bet dėmesio išties verta sala

Goda taip pat rekomenduoja apsilankyti ir Menorkoje – ši sala savo populiarumu tikrai neprilygsta Maljorkai, tačiau, įsitikinusi ji, verta jūsų dėmesio.

„Ši sala turbūt mano mėgstamiausia ir bene mažiausiai populiari Balearuose. Ji labiausiai nutolusi nuo Ispanijos. Visą salą pervažiuoti turbūt užtektų valandos. Joje yra tik du didesni miesteliai, kur verta nueiti pasivaikščioti. O štai restoranų yra visoje saloje, tad važinėdami ir tyrinėdami salą nepamirškite ir kulinarinių malonumų. Atrinkau vietas, į kurias man visada norisi sugrįžti“, – sako verslininkė.

Godos restoranų rekomendacijos Menorkoje:

„Sa Punta Menorca“ – vieta su labai gražiu vaizdu ir skaniu maistu. Patarčiau užsisakyti įvairiausių užkandžių ir paragauti paelijos.

„Hauser and Wirth“ – tai galerija, kuri yra saloje, o norint iki jos nuvykti reikia plaukti keltu, kas garantuoja nemokamą įėjimą į galeriją, kurioje ir yra restoranėlis. Čia verta apsilankyti ne tik dėl maisto, bet ir apskritai dėl visos patirties: plaukimo, gražių vaizdų, galimybės pamatyti galerijos ekspoziciją.

„Pintarroja“ – vieta, esanti prie uosto, todėl bene labiausiai tinkanti vakarienei. Išbandyti siūlau midijas, šviežias jūros gėrybes, tuno tartarą, šukutes… Be to, čia geri kokteiliai!

„Pigalle“ – prancūžiška kepyklėlė Mahono centre. Gera pusryčių vieta, kurioje labai skanūs kepiniai ir kava. Vietų sėdėjimui praktiškai nėra, todėl iš esmės viską reikia pasiimti išsinešimui. Rekomenduoju kruasaną arba šokoladinę bandelę su kava.

„Can Vermut“ – meniu keičiasi kiekvieną dieną, priklausomai nuo to, ką jiems tądien pavyko gauti šviežio. Aš ragavau „Gyoza de pancetta y curry rojo“, „Carpaccio de pulpo“, „Ceviche de Pulpo y curry de Malaysia“. Būtent „Gyozu“, kurios gaminamos rankomis, būtina paragauti, puikus ir aštuonkojis. Vieta, labiausiai tinkanti vakarienei ant vandens kranto miestelio uoste.

„Ses Culleres“ – verta apsilankyti, kai leidžiasi saulė, nes vaizdas išties labai gražus: į uostą bei salas. Interjeras nėra ypatingas, tačiau maistas ir vaizdas – tikrai sužavės. Iš ragautų dalykų išskirčiau „Pepito de solomillo de ternera“ – tai it mažas dešrainis su „brioche“ bandele, jautiena, raugintais agurkais ir gardžiu padažu.

„Es moli de Foc“ – vietiniai sutinka, kad čia – geriausia paelija saloje, ir tikrai! Šis šeimos restoranas dirba jau daugiau negu 40 metų ir kiekvieną kartą nustebina savo skaniais patiekalais. Būtina apsilankyti ir rezervuoti vietą.

„Burdell de foc“ – labai jauki terasa, įrengta sode, tiesiog ideali vieta vakarienei. Muzika visada puiki.

„Sa llagosta“ – salos šiaurėje įsikūręs, jūros gėrybėmis pagarsėjęs restoranas. Mano rekomendacija – paragauti jų pažibos „Caldereta de langosta“.

Skanių jums atradimų ir potyrių Maljorkoje ir Menorkoje!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas