San Sebastianas laikomas viena geriausių gastronominių vietų pasaulyje. Miestas garsėja savo „pintxos“ (mažais užkandžiais, panašiais į ispaniškus tapas), kuriuos galima paragauti beveik kiekviename bare.
Mieste yra trys restoranai, turintys „Michelin“ žvaigždžių – „Akelarre“, „Arzak“ ir „Martin Berasategui“, kurie kartu turi daugiau nei 10 žvaigždučių, tad įdomus faktas, kad San Sebastianas yra vienas miestų su daugiausia „Michelin“ žvaigždžių vienam gyventojui.
„Čili Pizza“ restoranų tinklą valdančios „LTK Food Group“ generalinė direktorė Goda Karosaitė antrina, kad ši vieta – seniai pagarsėjusi kaip gumanų rojus.
„Atrodo, kad ten kur bevalgysi – visur bus labai skanu, bet jeigu žinai užtikrintas vietas, tuomet potyriai bus dar malonesni. San Sebastiane lankiausi daug kartų, bet kaskart sugrįžusi užsuku į tuos pačius restoranus, karts nuo karto įtraukdama kokią nors naujieną pabandymui“, – pasakoja ji.
Kartoti tas pačias vietas moterį „priverčia“ tiesiog tobulas maistas: „Kaip ir „Čili Pizza“ restoranuose mes turime legendinius „žvaigždės“ patiekalus – Mafijos picą, koldūnus, čili sriubą, sluoksniuotą ledų desertą – taip ir šie restoranai juos turi: tai laiko jau išbandyti patiekalai, kuriems žmonės jaučia nostalgiją. Dėl jų labiausiai ir norisi sugrįžti vėl ir vėl.“
Būtina ragauti!
G.Karosaitė įsitikinusi, kad Ispanijos šiaurėje maistui gero skonio priduoda tai, kad patiekaluose naudojami itin geri ingredientai.
„Rodos, valgai tik paprastą salotos lapą, tačiau jis atrodo daug skanesnis negu kur nors kitur. Patys ispanai taip ir sako, kad šiaurėje tiek salotos, tiek pomidorai ar mėsa – skanesni. Labai rekomenduoju nebuvusius aplankyti San Sebastianą – ne tik maisto paragauti, bet ir pasigrožėti nuostabiais vaizdais. Tai – viena mano pačios mėgstamiausių vietų Ispanijoje“, – šypteli.
Goda taip pat pasakoja pastebėjusi, kad ten – pilna jau minėtų „pintxos“ barų: „Dažniausiai žmonės užsuka į barą, užsisako kelis „pintxos“, vaišinasi ir keliauja į kitą.“
Šį kartą G.Karosaitė dalijasi savo ir draugų pamėgtomis vietomis – sąrašas, šypsosi ji, čia galėtų būti kone nesibaigiantis, tačiau bandyta atrinkti tuos, kurių praleisti, pašnekovės teigimu, tikrai nereikėtų. „Tai – laiko patikrinti restoranai, į kuriuos žmonės grįžta dar ir dar“, – patikina ji.
GODOS KAROSAITĖS REKOMENDACIJOS SAN SEBASTIANE
„Ganbara“ – vienas iš legendinių „pintxos“ vietinių barų. Visada daug žmonių, todėl reikia arba eiti anksčiau, arba nusiteikti, kad gali tekti palaukti eilėje. Būtina užsisakyti baravykų su kiaušinio tryniu – tai jų patiekalas-žvaigždė. Taip pat rekomenduoju žąsų kepenėlių paštetą, tuną su karamelizuotais svogūnais.
„Casa Urola“ – turi tiek „pintxos“ barą, tiek restoraną, kur galima ramiai pavalgyti. Grybai su kiaušinio tryniu ir triufelių tyre, fabada su žąsų kepenėlių paštetu. Be to, kad maistas vertas paragauti, aptarnavimas irgi puikus, nors šiaurės Ispanijoje tai nėra taip dažna.
„La Cuchara de san Telmo“ – gali tekti palaukti ir, jeigu labai pasiseks, turėsite kur atsisėsti, nes kitu atveju valgyti teks stovint. Vis dėlto labai verta ir būtina aplankyti. Paragauti rekomenduočiau šiuos dalykus: „Suckling pig“, ožkos sūrio, kraujinės dešros, žąsų kepenėlių pašteto.
„Bar Antonio“ – geriausias „pintxo de tortilla“, taip pat omarų ravioliai ir tunų tataki. Šie trys mano mėgstamiausi, tačiau viskas skaniai atrodė ir, kiek girdėjau, visko verta paragauti. Čia dažniausiai reikia laukti eilėje, kad patektum, tačiau tikrai verta tiek dėl skanių patiekalų, tiek dėl malonaus aptarnavimo.
„Borda Berri“ – būtina įtraukti į gardžių „pintxos“ vietų sąrašą. Taip pat rekomenduoju imti daugiau patiekalų ir dalintis. Čia reikia paragauti jautienos žando, risoto, raviolių, kiaulienos kebabo… Viena iš geriausių vietų San Sebastiane, todėl tikrai nenuvils!
„Rekondo“ – turi labai gražią terasą, todėl jeigu geras oras – būtinai rezervuokite staliuką lauke. Kam patinka vynai – jų someljė yra žymus regione, todėl tikrai nenuvils su rekomendacijomis ir visa pasiūla, kurią turi. Aš pati šiaip visada klausiu padavėjų, ką jie parekomenduotų. Šioje vietoje tiek mėsa, tiek jūros gėrybės – puikūs ir visi patiekalai gaminami iš aukščiausios kokybės vietinių ingredientų.
„Marisquería Ondarreta“ – vieta jūros gėrybių mėgėjams: šviežia ir skanu, tiek visos krevetės, tiek krabai, austrės ir t.t. Labiau rezidencinėje ramioje vietoje, toliau nuo turistų srautų. Mano mėgstamiausi patiekalai: tigrinės midijos, jūrinių lydekų medalionai. Interjeras jaukumu ir grožiu nepasižymi, bet kaip ir daugumoj Ispanijos restoranų – žmonės į juos eina dėl skanaus maisto.
„Portuetxe“ – rezervacija būtina. Buvusi sena sodyba perdaryta į restoraną. Jie specializuojasi griliaus patiekaluose, todėl rekomenduoju mėsą, nors ant griliaus kepta žuvis irgi buvo labai gardi. Kepsnys „Txuleton“, karališko dydžio baskų kepsnys su kaulu – jeigu norite dalintis. Didkepsnį reikia užsisakinėti kaip vietiniai – kartu su raudonais „piquillo“ pipirais, salotų lapais ir bulvėmis. Po vakarienės, turbūt būsite prakvipę dūmais, bet tai – dalis patirties.
„Zapiain“ – šiaurės Ispanija garsėja ne tik maistu, bet ir ten gaminamu vietiniu sidru. Į „Zapiain“ būtina užsukti paragauti jų gaminamo sidro – tai ne tik gėrimas, tai ilgai įsimenama patirtis.
Skanių atradimų!