Kviečiame pasigaminti šį patiekalą savo namuose – šie receptai padės nusikelti į saulėtas Graikijos salas.
Klasikinis suvlakis su salotomis ir „Tzatziki“ padažu
Pagrindiniam patiekalui reikės:
- 1 kg šviežios kiaulienos sprandinės, mentės arba nugarinės
- 4 valg. šaukštų alyvuogių aliejaus
- 4 valg. šaukštų šviežiai spaustų citrinos sulčių
- 4 šaukštelių šviežio arba džiovinto raudonėlio
- 2 smulkintų česnako skiltelių.
- Graikiškoms salotoms reikės:
- 2 sunokusių pomidorų
- 2 agurkų
- 200 g fetos sūrio
- 1 raudonojo svogūno
- Saujos alyvuogių
- 2 valg. šaukštų alyvuogių aliejaus
- 1 šaukštelio baltojo vyno acto
- Pagal skonį džiovintų raudonėlių.
„Tzatziki“ padažui reikės:
- Pusės puodelio smulkiai tarkuoto agurko
- 1 puodelio graikiško jogurto
- 1 valg. šaukšto šviežių citrinos sulčių
- Pusės šaukšto alyvuogių aliejaus
- 1 smulkintos česnako skiltelės
- Druskos, pipirų, šviežių krapų arba mėtų – pagal skonį.
Pirmiausia pasigaminame marinatą. Tuomet kiaulieną supjaustome kelių centimetrų dydžio gabalėliais ir apliejame marinatu iš aliejaus, citrinos sulčių, raudonėlio ir česnako. Mėsa marinuotis turėtų bent porą valandų, geriausia – visą naktį.
Prieš kepant mėsą pasigaminkite „Tzatziki“ padažą. Iš sutarkuoto agurko nuspauskite vandens perteklių ir visus ingredientus sumaišykite dubenyje. Padėkite į šaldytuvą, kad visi skoniai susilietų.
Salotoms supjaustykite daržoves, sutrupinkite fetą ir apliekite padažu iš aliejaus, acto ir džiovintų raudonėlių.
Kiaulieną verkite ant medinių ar metalinių iešmelių, iškepkite ant griliaus arba orkaitėje. Valgykite su graikiškomis salotomis ir „Tzatziki“ padažu.
Tradicinis suvlakis
Patiekalui reikės:
- 600 g kiaulienos kumpio
- 200 ml neriebaus jogurto
- Kelių raudonųjų paprikų
- 2 valg. šaukštų alyvuogių aliejaus
- 1 citrinos
- Pusės valg. šaukšto džiovintų raudonėlių
- Pusės šaukštelio aštriosios paprikos
- Mėgstamų salotų
- Kelių nedidelių agurkų
- Aitriųjų paprikų padažo (nebūtina);
- Druskos pagal skonį.
Supjaustytą kiaulieną sudedame į didelį dubenį, įpilame aliejaus, išspaustų citrinos sulčių, pabarstykome raudonėliais, nutarkuota citrinos žievele, paprikos milteliais ir žiupsneliu druskos. Viską sumaišome ir paliekame pusvalandžiui ar ilgiau marinuotis.
Dubenyje sumaišome jogurtą, česnaką ir smulkiai supjaustytus agurkus. Pagardiname druska ir atidedame į šalį.
Įkaitiname kepsninę iki aukštos temperatūros – 200-250 laipsnių. Ant iešmelių pakaitomis suveriame marinuotą kiaulieną ir stambiai supjaustytas paprikas. Kepame ant grotelių po 3–4 minutes iš kiekvienos pusės arba kol iškeps ir taps auksinės spalvos.
Patiekiame su salotomis, jogurto mišiniu. Jei patinka – ir aitriųjų paprikų padažu.