Graikiško jogurto privalumas – kremiškumas
Pasak prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, graikiškas jogurtas ypatingas tuo, kad specialaus filtravimo metu iš jo pašalinamos išrūgos. Be jų jogurtas tampa liesesnis ir mažiau saldus. Pasak V.Juodkazienės, šios rūšies jogurte yra nemažai kalcio, jodo, baltymų ir probiotikų, kurie gerina žarnyno veiklą.
„Dėl savo kreminės konsistencijos graikiškas jogurtas puikiai tinka įvairiems kepiniams, nes gali ilgiau nei įprastas jogurtas išbūti aukštesnėje temperatūroje. Iš jo pagamintas kremas desertus papildys natūraliu rūgštumu ir suteiks jiems purumo“, – pranešime žiniasklaidai cituojama V.Juodkazienė.
Graikiško jogurto pyragas su šilauogėmis
Ingredientai:
- 1 kg graikiško jogurto;
- 5 kiaušiniai;
- 200 g šilauogių;
- 200 g sausainių;
- 200 g skysto medaus;
- 80 g sviesto;
- 2 žaliosios citrinos (laimai);
- 3 valg. šaukšt. kukurūzų krakmolo;
- 2 arbat. šaukšt. vanilinio cukraus;
- druskos
Gaminimas:
1. Sausainius lengvai sutrinkite elektriniu trintuvu. Trupinius pagardinkite 2 valgomaisiais šaukštais medaus ir žiupsneliu druskos.
2. Sviestą šiek tiek pakaitinkite, užpilkite ant sausainių ir gerai išmaišykite.
3. Pagamintą masę sudėkite į kepimo indą ir kepkite iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių, kol pagrindas šiek tiek apskrus.
4. Jogurtą supilkite į didelį indą su likusiu medumi ir cukrumi. Suberkite krakmolą ir viską gerai išmaišykite. Kremą pagardinkite sutarkuota citrinos žievele.
5. Kitame inde išplakite kiaušinius ir įmaišykite į gautą kremą. Šia mase padenkite torto pagrindą ir kepkite iki 130°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių.
6. Patiekite papuošę šilauogėmis.
Islandiškas jogurtas – baltymų karalius
Islandiškas jogurtas savo konsistencija šiek tiek primena graikišką, tačiau pasižymi kitokiomis savybėmis. Šis pieno produktas turi 2–3 kartus didesnę baltymų įvairovę nei įprastas jogurtas, todėl greičiau suteikia sotumo jausmą.
„Islandiškas jogurtas įvairiuose desertuose pradėtas naudoti ne taip ir seniai. Jis ypač patiks tiems, kurie virtuvėje mėgsta eksperimentuoti, ieškoti naujų skonių ir vienus produktus pakeisti kitais“, – sako maisto ekspertė.
Pica su vaisiais ir islandišku jogurtu
Ingredientai:
- 150 g islandiško jogurto;
- 100 g avižinių dribsnių;
- 50 g gervuogių;
- 50 g braškių;
- 50 g kivių;
- 3 valg. šaukšt. kokosų drožlių;
- 1 valg. šaukšt. riešutų sviesto;
- 1 bananas;
- 2 valg. šaukšt. skysto medaus.
Gaminimas:
1. Jogurtą, dribsnius, kokoso drožles, pusę banano ir riešutų sviestą gerai išmaišykite.
2. Ant kepimo popieriumi padengtos skardos suformuokite picos padą ir kepkite iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių, kol padas šiek tiek apskrus.
2. Padui iškepus, apšlakstykite jį medumi ir jogurtu, ant viršaus sudėkite gervuoges, supjaustytas braškes, kivius ir banano griežinėlius.
Sojų jogurtas idealus veganams
Sojų jogurtas yra gaminamas iš negyvūninės kilmės pieno, todėl šį produktą dažnai renkasi veganai ar netoleruojantys laktozės. Sojų jogurtas yra gaminamas sojų pieną fermentuojant specialiomis bakterijomis. Jis būna natūralaus, įvairių vaisių, uogų, vanilės ar kitokio skonio.
Pasak V.Juodkazienės, nors sojų jogurtas dažnai valgomas pusryčiams ar vakarienei, jis gali tapti ir puikia desertų ar kitų patiekalų dalimi.
Sojų jogurto ledai su avietėmis
Ingredientai:
- 400 g sojų jogurto;
- 150 g aviečių;
- 2 valg. šaukšt. agavų sirupo;
- 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių.
Gaminimas:
1. Jogurtą sumaišykite su citrinos sultimis ir sirupu. Avietes perpjaukite pusiau ir sudėkite į jogurto masę.
2. Gautą mišinį supilkite į ledų formeles ir dėkite į šaldiklį. Laikykite 4 valandas, vėliau ištraukite ir leiskite kelias minutes atitirpti kambario temperatūroje.