„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Graikiškas, islandiškas ir sojų jogurtai: kuo kiekvienas ypatingas, kur pritaikyti?

Jogurtą vieni žmonės įvardija kaip mėgstamiausią pusryčių maistą, o kiti renkasi jį lengvai vakarienei, tačiau šis pieno produktas puikiai tinka ir gardiems desertams. Maisto ekspertė pasakoja apie 3 jogurtų, kurių galbūt ne visi dar ragavo, rūšis bei pataria, ką skanaus ir gaivaus verta iš jų pasiruošti vasarą.
Jogurtas su uogomis
Jogurtas su uogomis / Vida Press nuotr.

Graikiško jogurto privalumas – kremiškumas

Pasak prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, graikiškas jogurtas ypatingas tuo, kad specialaus filtravimo metu iš jo pašalinamos išrūgos. Be jų jogurtas tampa liesesnis ir mažiau saldus. Pasak V.Juodkazienės, šios rūšies jogurte yra nemažai kalcio, jodo, baltymų ir probiotikų, kurie gerina žarnyno veiklą.

„Dėl savo kreminės konsistencijos graikiškas jogurtas puikiai tinka įvairiems kepiniams, nes gali ilgiau nei įprastas jogurtas išbūti aukštesnėje temperatūroje. Iš jo pagamintas kremas desertus papildys natūraliu rūgštumu ir suteiks jiems purumo“, – pranešime žiniasklaidai cituojama V.Juodkazienė.

Fotolia nuotr./Graikiškas jogurtas
Fotolia nuotr./Graikiškas jogurtas

Graikiško jogurto pyragas su šilauogėmis

Ingredientai:

  • 1 kg graikiško jogurto;
  • 5 kiaušiniai;
  • 200 g šilauogių;
  • 200 g sausainių;
  • 200 g skysto medaus;
  • 80 g sviesto;
  • 2 žaliosios citrinos (laimai);
  • 3 valg. šaukšt. kukurūzų krakmolo;
  • 2 arbat. šaukšt. vanilinio cukraus;
  • druskos

Gaminimas:

1. Sausainius lengvai sutrinkite elektriniu trintuvu. Trupinius pagardinkite 2 valgomaisiais šaukštais medaus ir žiupsneliu druskos.

2. Sviestą šiek tiek pakaitinkite, užpilkite ant sausainių ir gerai išmaišykite.

3. Pagamintą masę sudėkite į kepimo indą ir kepkite iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių, kol pagrindas šiek tiek apskrus.

4. Jogurtą supilkite į didelį indą su likusiu medumi ir cukrumi. Suberkite krakmolą ir viską gerai išmaišykite. Kremą pagardinkite sutarkuota citrinos žievele.

5. Kitame inde išplakite kiaušinius ir įmaišykite į gautą kremą. Šia mase padenkite torto pagrindą ir kepkite iki 130°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių.

6. Patiekite papuošę šilauogėmis.

Vida Press nuotr./Graikško jogurto pyragas su uogomis
Vida Press nuotr./Graikško jogurto pyragas su uogomis

Islandiškas jogurtas – baltymų karalius

Islandiškas jogurtas savo konsistencija šiek tiek primena graikišką, tačiau pasižymi kitokiomis savybėmis. Šis pieno produktas turi 2–3 kartus didesnę baltymų įvairovę nei įprastas jogurtas, todėl greičiau suteikia sotumo jausmą.

„Islandiškas jogurtas įvairiuose desertuose pradėtas naudoti ne taip ir seniai. Jis ypač patiks tiems, kurie virtuvėje mėgsta eksperimentuoti, ieškoti naujų skonių ir vienus produktus pakeisti kitais“, – sako maisto ekspertė.

Pica su vaisiais ir islandišku jogurtu

Ingredientai:

  • 150 g islandiško jogurto;
  • 100 g avižinių dribsnių;
  • 50 g gervuogių;
  • 50 g braškių;
  • 50 g kivių;
  • 3 valg. šaukšt. kokosų drožlių;
  • 1 valg. šaukšt. riešutų sviesto;
  • 1 bananas;
  • 2 valg. šaukšt. skysto medaus.

Gaminimas:

1. Jogurtą, dribsnius, kokoso drožles, pusę banano ir riešutų sviestą gerai išmaišykite.

2. Ant kepimo popieriumi padengtos skardos suformuokite picos padą ir kepkite iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių, kol padas šiek tiek apskrus.

2. Padui iškepus, apšlakstykite jį medumi ir jogurtu, ant viršaus sudėkite gervuoges, supjaustytas braškes, kivius ir banano griežinėlius.

Vida Press nuotr./Saldi pica
Vida Press nuotr./Saldi pica

Sojų jogurtas idealus veganams

Sojų jogurtas yra gaminamas iš negyvūninės kilmės pieno, todėl šį produktą dažnai renkasi veganai ar netoleruojantys laktozės. Sojų jogurtas yra gaminamas sojų pieną fermentuojant specialiomis bakterijomis. Jis būna natūralaus, įvairių vaisių, uogų, vanilės ar kitokio skonio.

Pasak V.Juodkazienės, nors sojų jogurtas dažnai valgomas pusryčiams ar vakarienei, jis gali tapti ir puikia desertų ar kitų patiekalų dalimi.

Sojų jogurto ledai su avietėmis

Ingredientai:

  • 400 g sojų jogurto;
  • 150 g aviečių;
  • 2 valg. šaukšt. agavų sirupo;
  • 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių.

Gaminimas:

1. Jogurtą sumaišykite su citrinos sultimis ir sirupu. Avietes perpjaukite pusiau ir sudėkite į jogurto masę.

2. Gautą mišinį supilkite į ledų formeles ir dėkite į šaldiklį. Laikykite 4 valandas, vėliau ištraukite ir leiskite kelias minutes atitirpti kambario temperatūroje.

Vida Press nuotr./Jogurto ir uogų ledai
Vida Press nuotr./Jogurto ir uogų ledai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs