Viskas prasidėjo prieš gerą tuziną metų, kai Turkijos kurdas Hamdi Ulukaya Niujorke įsigijo apgriuvusį šimtametį maisto gamybos fabriką ir po metų į prekybą paleido „Chobani“ graikiško jogurto liniją. Rinkos senbuviams, tokiems kaip „Danone“ beliko griaužti nagus dėl tokios iš nežinia kur išdygusio konkurento sėkmės: amerikiečiai akimirksniu susižavėjo natūralaus skonio ir itin tirštos konsistencijos jogurtu, jis tapo privalomu ingredientu sportininkų mityboje ir atsidūrė bene kiekvieno kliento būtiniausių pirkinių sąraše.
Iki į rinką įsiveržiant „Chobani“, visi konkuravo kas pagamins saldesnį ir įmantresnio aromato jogurtą, tačiau kas galėjo pagalvoti, kad žmonės ims ir susižavės rūgščiu natūralaus skonio pagardu? Ateitį numatęs kurdas pelnu nesiskundžia iki šiol: jis kasmet susižeria apie 3 milijardus dolerių.
Graikiškas jogurtas – bendrinis pavadinimas, tad jogurtus tokiu pavadinimu puolė siūlyti visi, kas tik galėjo. Tačiau „Chobani“ savo skoniu iš tolo lenkia visus konkurentus, ir jis tapo tikro graikiško jogurto etalonu. Tad kur ta H.Ulukaya gaminamo jogurto sėkmės paslaptis?
Skirtingai nei daugeliui atrodo, graikiško jogurto gamyba sudėtinga ir brangi: pagaminti vieną stiklinę produkto sunaudojama net tris kartus daugiau pieno, nei gaminant įprastą jogurtą. Be to, „Chobani“ graikiškas jogurtas gaminamas pagal Viduržemio regiono senolių tradicijas, ir būtent todėl yra ypatingas: dar prieš šimtmečius graikai supildavo šviežią pieną į molinius indus, o kai šis pradėdavo rūgti ir tirštėti, perpildavo skystį į sūrinius maišus. Tada maišus pakabindavo, kad ištekėtų visos išrūgos. Belieka spėlioti, ar vietiniai žinojo, kad kartu su išrūgomis išlaša ir cukrus, kurio apstu piene, užtai lieka vien koncentruota tiršta, sodri ir itin maistinga baltymų masė.
Nidos Degutienės nuotr./Graikiško jogurto ir kokosų desertas
Ypač naudingas graikiškas jogurtas intensyviai sportuojantiems – niekas neatstato jėgų po treniruotės geriau, nei indelis tiršto maistingo jogurto.
Štai todėl nėra geresnio energijos užtaiso visai dienai, nei pusryčiams patiektas dubenėlis graikiško jogurto su sauja šviežių vaisių ir šaukštu medaus. Tokį patiekalą pasigamins net vaikas, jau nekalbant apie tuos, kurie mėgsta rytais iš lovos išlipti paskutinę sekundę.
Graikišku jogurtu galima drąsiai keisti grietinę, naudojamą padažams, kepiniams, ir net iš jo gaminti ledus. Ypač naudingas graikiškas jogurtas intensyviai sportuojantiems – niekas neatstato jėgų po treniruotės geriau, nei indelis tiršto maistingo jogurto.
Jei graikišką jogurtą sudėsite į sietelį ir paliksite 5-6 valandas, visas jame esantis skystis išvarvės, paversdamas masę panašią į sūrį. Tokio sūrio gabalėlius Artimuosiuose Rytuose šeimininkės nuo seno talpindavo į stiklinius indus, iki viršaus pripildydavo alyvuogių aliejaus, ir tokiu būdu užkonservuodavo šviežią gaivų užkandį keletui mėnesių į priekį.
Ingredientai
Cukrus:
50.00 g (pagrindui, 150 g įdarui ir 1 valg. š. papuošti)
Sviestas:
115.00 g (tirpintas – pagrindui)
Druska:
1.00 žiupsnelis (įdarui)
Vanilė:
1.00 arbat. š. (vanilės ekstraktas – įdarui)
Jogurtas:
600.00 g (tirštas, graikiškas – įdarui)
Citrinos:
1.00 vnt. (1 valg. š. citrinos sulčių ir 1 valg. š. tarkuotos citrinos žievelės – įdarui)
Braškės:
250.00 g (šviežios – papuošti)
Kaip gaminti
PARUOŠKITE TORTO PAGRINDĄ
1. Įkaitinkite orkaitę iki 150 ˚C temperatūros.
2. Sausainius susmulkinkite maisto smulkintuvu iki smulkių trupinių. Suberkite į dubenį. Supilkite į tą patį dubenį ištirpintą ir atvėsintą sviestą, suberkite cukrų. Išmaišykite iki vientisos masės.
3. Kepimo popieriumi išklokite ar sviestu ištepkite 22 cm skersmens apvalią kepimo formą. Pirštais ir delnais išklokite paruoštą sausainių masę taip, kad tolygiai būtų padengtas kepimo formos dugnas ir sienelės.
4. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10–15 minučių, kol pagrindas bus tvirtas ir sausas. Prabėgus tiek laiko, išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.
PARUOŠKITE TORTO ĮDARĄ
1. Į dubenį įmuškite kiaušinius. Elektriniu plaktuvu šiek tiek paplakite. Suberkite cukrų, kukurūzų krakmolą, druską, supilkite vanilės ekstraktą, sudėkite tirštą jogurtą. Plakite, kol gausite vientisą masę. Supilkite citrinų sultis, suberkite žieveles ir gerai sumaišykite. Paruoštą masę supilkite ant iškepto sausainių pagrindo.
2. Įdėkite kepimo indą į įkaitintą orkaitę, į patį orkaitės centrą. Kepkite 50 min. ir tuomet patikrinkite. Praverkite orkaitės dureles ir lengvai pajudinkite kepimo formą. Kepinio kraštai turi būti tvirti, o pats centras šiek tiek virpėti, būti kreminės konsistencijos. Jeigu matote, kad masė dar per skysta, kepkite toliau, vis patikrindami kas 5–10 minučių. Kai kepinio konsistencija bus tokia, kokios reikia, išjunkite orkaitę ir perkelkite kepimo indą ant grotelių. Nesijaudinkite dėl kreminės konsistencijos torto centro – vėsdamas jis sutvirtės.
3. Atvėsinkite graikiško jogurto tortą iki kambario temperatūros. Tuomet perkelkite į šaldytuvą ir palaikykite jame mažiausiai 4 valandas arba visą naktį.
4. Prieš patiekdami, paruoškite torto papuošimą. Braškes supjaustykite plonais griežinėliais ir išdėliokite ant torto viršaus. Į nedidelį prikaistuvį supilkite vandenį, suberkite cukrų ir kukurūzų krakmolą. Sumaišykite. Kaitinkite ant nedidelės ugnies, kol cukrus ištirps ir masė pradės tirštėti. Nuimkite nuo ugnies, maišydami šiek tiek atvėsinkite ir tolygiai plonu sluoksniu apipilkite braškes.
5. Atvėsinkite, kol torto paviršius sustings. Pjaustykite gabalėliais ir patiekite.
|
Astos Černės nuotr. / Graikiško jogurto tortas |
Graikiško jogurto tortą kepė ir aprašė Asta Černė
Suskleisti
Ingredientai
Cukrus:
2.00 valg. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti
- Sausoje keptuvėje paskrudinkite migdolų drožles ir avižinius dribsnius. Įmaišykite į juos sėlenas ir medų.
- Obuolius nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais.
- Keptuvėje išlydykite sviestą, suberkite į ją obuolius, cukrų, cinamoną. Kaitinkite nuolat maišydami, kol cukrus ištirps, iš obuolių išsiskirs skystis ir jie suminkštės.
- Atvėsusią obuolių masę po lygiai paskirstykite į du desertinius indelius, ant jos užkrėskite jogurtą, ant viršaus užberkite po kelias perpus perpjautas vynuoges, užberkite po du šaukštus skrudintų migdolų ir dribsnių masės su medumi.
Suskleisti
Ingredientai
Kiaušiniai:
2.00 vnt. (didelių - 2 baltymai ir 2 tryniai)
Citrinos:
1.00 vnt. (0,5 - nutarkuotos žievelės)
Cukrus:
25.00 g (25 - suflė ir žiupsnelis formelių apibarstymui)
Sviestas:
1.00 vnt. (mažas gabalėlis - formai patepti)
Kaip gaminti
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros.
- Mažu gabalėliu sviesto labai plonai ištepkite penkias mažas kepimo formeles. Apibarstykite trupučiu cukraus.
- Dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite graikišką jogurtą, kiaušinių trynius, miltus, druską, vanilę ir nutarkuotą citrinos žievelę.
- Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinių baltymus iki minkštų putų.
- Suberkite cukrų ir toliau plakite baltymus iki standžių, bet ne kietų putų.
- Trečdalį plaktų baltymų sudėkite į graikiško jogurto plakinį ir lengvai išmaišykite.
- Sudėkite likusius baltymus ir vėl lengvai išmaišykite. Nepermaišykite.
- Paruoštą masę paskirstykite į penkis kepimo indelius.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių, kol suflė iškils ir taps gražiai rusvos spalvos.
- Kol suflė kepa, nedarinėkite orkaitės durelių.
- Patiekite nedelsiant. Skanaus!
Suskleisti