Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Graikiškas jogurtas – universalus sveikatos šaltinis

Nuo neatmenamų laikų gaminamas graikiškas jogurtas šiandien yra užkariavęs visą pasaulį. Jis vertinamas ne tik dėl malonios kreminės konsistencijos ir sodraus skonio, bet ir dėl daugybės naudingųjų maistinių savybių.
Jogurtą galima pasigardinti vaisiais
Jogurtą galima pasigardinti vaisiais / Knigel, Flickr.com

Graikiškam jogurtui sunaudojama keliskart daugiau pieno, mat tradiciškai jis gaminamas separacijos būdu – atskiriant natūraliai susidariusias išrūgas. Štai kodėl šis jogurtas gerokai tirštesnis ir turi kur kas daugiau baltymų negu įprastas. Be to, drauge su išrūgomis pašalinami angliavandeniai ir didžioji dalis laktozės, tad graikiškame jogurte nedaug kalorijų ir cukraus.

Graikiškas jogurtas gaminamas tik iš pieno ir gyvųjų jogurto bakterijų kultūrų. Tikro graikiško jogurto sudėtyje niekada nerasite konservantų, tirštiklių ar pieno baltymų koncentrato.

Puikus skonis ir naudingosios savybės – graikiško jogurto populiarumo paslaptis

Graikiško jogurto sudėtyje esančios gyvosios jogurto bakterijų kultūros (probiotikai) teigiamai veikia virškinimą – padeda geriau įsisavinti maisto medžiagas, slopina uždegimo procesus. Taip pat probiotikai stiprina imunitetą, saugo nuo ligų sukėlėjų.

Dėl baltymų gausos graikiškas jogurtas neretai pavadinamas supermaistu. Iš tikrųjų jis puikiai tinka tiek intensyviai sportuojantiems, tiek ir vyresnio amžiaus žmonėms, siekiantiems išlaikyti optimalų kūno svorį ar apsisaugoti nuo osteoporozės.

Nekaloringas, mažai cukraus turintis graikiškas jogurtas – nepamainomas produktas norintiems sulieknėti, sutrikus medžiagų apykaitai, sergant širdies ir kraujagyslių ligomis.

Įkvepia kūrybingiems kulinariniams ieškojimams

Valgyti graikišką jogurtą – ne tik sveika, bet ir labai gardu. Jis atgaivina karštą vasaros popietę ir suteikia jėgų žvarbų žiemos vakarą. Graikiškas jogurtas puikiai tinka įvairiems patiekalams, kepiniams, kokteiliams, sluoksniuotiems ledams, desertams. Taip pat jis yra naudingas ir skanus grietinės bei majonezo pakaitalas.

Patarimai, kaip graikišku jogurtu praturtinti kasdienę mitybą:

  • Patiekite šį jogurtą pusryčiams su dribsniais, vaisiais, uogomis, medumi ar riešutais arba rinkitės jį kaip sveiką užkandį dienos metu.
  • Nudokite jį užtepėlėms, įvairiems pagardams prie mėsos, žuvies ar daržovių.
  • Pabandykite juo pakeisti riebius padažus. Beje, teigiama, kad šis jogurtas neutralizuoja riebalus, o jame marinuota mėsa tampa minkštesnė ir švelnesnio skonio.

Ir, žinoma, būtinai išmėginkite tradicinį graikų patiekalą – dzadzikį! Šis iš graikiško jogurto, agurkų ir prieskoninių žolelių ruošiamas padažas – tiesiog nepakeičiamas prie mėsos ar salotų, taip pat jis gali būti patiekiamas tiesiog su duona kaip užtepėlė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas