Ingredientai:
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1 nedidelis svogūnas, smulkiai supjaustytas;
- 2 skiltelės česnako, sukapotos ar sutrintos;
- 1,5 stiklinės ilgagrūdžių ryžių, perplautų po tekančiu vandeniu;
- 2 stiklinės vištienos ar daržovių sultinio (tinka ir gamintas iš kubelių);
- 3–4 valg. šviežiai spaustų citrinų sulčių;
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
- didelis žiupsnis šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- ryšelis šviežių petražolių, smulkiai sukapotų;
- ryšelis šviežių krapų, smulkiai sukapotų.
Gaminimas:
1. Plačioje keptuvėje įkaitinkite aliejų nustatę vidutinę kaitrą. Suberkite svogūną ir maišydami pakepinkite 3–4 min., kol šiek tiek suminkštės, taps permatomas. Tuomet suberkite ir česnaką bei pakepinkite, kol pakvips.
2. Į keptuvę su svogūnais ir česnakais suberkite nuplautus ryžius ir maišydami pakepinkite, kol ryžiai beveik taps permatomi.
3. Supilkite į keptuvę sultinį, citrinos sultis, įberkite druskos, pipirų, išmaišykite, uždenkite keptuvę dangčiu, sumažinkite kaitrą iki minimalios ir virkite 18–20 min. Porąsyk pradenkite ir pažiūrėkite, ar netrūksta skysčio. Jei taip nutiktų, įpilkite dar šiek tiek sultinio ar vandens. Nukaiskite keptuvę ir leiskite ramiai pabūti 10 min.
4. Pradenkite keptuvę, išpurenkite ryžius, palaukite, kol kiek pravės, suberkite žoleles, išmaišykite, paragaukite, ar netrūksta pipirų, druskos. Tiekite iškart, o likučius laikykite šaldytuve.