- Granatų melasa – tai labai tirštas natūralus sirupas, aktyviai naudojamas Artimųjų Rytų šalių virtuvėje. Manoma, kad jis atsirado kaip būdas dar viena forma išsaugoti gausiai užderėjusius granatus.
- Melasa gaminama paprastai: grynos granatų sultys kaitinamos tol, kol virsta tirštu sirupu, tiesa, kartais pridedama šiek tiek cukraus ir/ar citrinų sulčių. Teoriškai, tokį produktą galima nesunkiai pasigaminti ir namuose, tačiau jei nenorite terliotis, pirkite jau paruoštą – kaina nėra gąsdinanti, o buteliuko užteks gana ilgam.
- Granatų melasa saldžiarūgštė, su charakteringu vos aitriu vaisių prieskoniu, o paprasčiausias būdas ją išbandyti – paskaninti aliejaus pagrindu gaminamus salotų padažus ar įpilti šaukštą kitą į jūsų mėgstamus marinatus. Daugeliu atvejų galite pakeisti ja balzaminį actą, citrinų sultis ar tiesiog užlašinti kelis lašus ant keptų šakninių daržovių, kurias patieksite kaip garnyrą.
Tokių abstrakčių instrukcijų mažoka ir vis dar nedrąsu? Štai 3 receptai, išbandykite!
Granatų užpilas salotoms
Ingredientai:
- 2 valg. šaukšt. granatų melasos;
- 1 valg. šaukšt. citrinų sulčių;
- 1 arbat. šaukšt. skysto medaus;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- žiupsnelis druskos;
- maltų juodųjų pipirų;
- 1 mažas raudonasis svogūnas;
- 1/2 granato sėklų.
Gaminimas:
Nedideliame dubenėlyje sumaišykite visus skystus ingredientus iki vientisos konsistencijos, suberkite smulkiai kapotą raudonąjį svogūną. Gautu padažu apliekite mėgstamų žalėsių salotas (šias galite pagardinti šviežiais pomidorais, keptomis cukinijomis, apvirtais šparagais ar brokoliais etc.) ir užbarstykite granato sėklų.
Granatų marinatas mėsai
Ingredientai:
- 90 ml pomidorų tyrės;
- 80 ml granatų sulčių;
- 2 valg. šaukšt. skysto medaus;
- 2 valg. šaukšt. granatų melasos
- 3 skiltelės česnako;
- 2 valg. šaukšt. garstyčių;
- 1 arbat. šaukšt. Vorčesterio padažo;
- 1/2 arbat. šaukšt. džiovintos maltos raudonosios paprikos;
- žiupsnis druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
Sumaišykite visus ingredientus ir gautame marinate laikykite mėsą mažiausiai 2 val., o galima ir pernakt. Idealiai tinka jautienai, kiaulienai ar avienai.
Keptos daržovės su feta ir granatų padažu
Ingredientai:
- 4 morkos (galite rinktis skirtingų spalvų, bus gražiau);
- 2 vidutinio dydžio pastarnokai;
- 2 valg. šaukšt. granatų melasos;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1/2 arbat. šaukš. druskos;
- 1/2 arbat. šaukš. maltų juodųjų pipirų;
- šluotelė šviežių petražolių;
- 100 g fetos sūrio.
Gaminimas:
1. Nulupkite daržoves ir supjaustykite ilgomis piršto storio lazdelėmis. Dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir 1 šaukštu granatų melasos, pabarstykite pipirais bei druska.
2. Dėkite į iki 180 C įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 25 min., porąsyk pavartydami, kol daržovės iškeps, o paviršius ims karamelizuotis.
3. Iškepusias daržoves sudėkite į plokščią lėkštę, pašlakstykite likusia granatų melasa, užtrupinkite feta sūrio, užbarstykite kapotų petražolių. Jei rodosi, jog patiekalas sausokas, galite pašlakstyti ir dar šiek tiek alyvuogių aliejaus. Puikiai tinka kaip savarankiška lengva vakarienė ar garnyras šalia keptos vištienos ar kalakutienos pietums.