Pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė Jolanta Sabaitienė, patikslina, jog artišokai – iš tiesų yra visai ne daržovė, o gėlės rūšis. Artišokų augalams būdingi giliai dantyti dideli lapai, užaugantys iki vieno metro ilgio. Vienas artišokų augalas per metus gali užauginti iki 20 artišokų, o pasaulyje egzistuoja net apie 50 jų rūšių.
Kaip teigia daržovių ekspertė, artišokai maistui gaminti naudojami nuo senų senovės.
Ir verdami, ir kepami, ir ruošiami garuose
Artišokas išsiskiria savo skoniu, kuris yra panašus į riešutus, o jo mažiausios galvutės ar pumpurai dažniausiai būna patys skaniausi ir švelniausio skonio. Artišokai – delikatesu laikomi bene visame pasaulyje, tačiau kadangi ši daržovė yra kilusi iš Viduržemio jūros šalių, jie itin populiarūs šio regiono virtuvėje.
Bene paprasčiausias artišokų paruošimo būdas – virimas garuose.
„Artišokai – labai universaliai paruošiama gėrybė. Juos galima virti, kepti ant grotelių, orkaitėje, troškinti arba įdaryti. Dar vienas mėgstamas ir bene paprasčiausias artišokų paruošimo būdas – virimas garuose. O, kad artišokai ruošiami garuose įgautų dar daugiau skonio į vandenį, iš kurio kyla garai įdėkite lauro lapą, šiek tiek česnako, citrinos griežinėlį“, – pataria J.Sabaitienė.
Orkaitėje kepami artišokai įgauna stipraus riešutinio skonio. O skaniausia ruošiant šią gėrybę prieš kepant paprasčiausiai pašlakstyti alyvuogių aliejumi. Dar vienas svarbus dalykas: ruošiant artišokus orkaitėje verta juos įsukti į aliuminio foliją, kuri sulaiko garus, todėl artišokų lapai išlieka drėgni ir tokiu būdu iškepa tobulai.
Anot J.Sabaitienės, artišokai dažniausiai patiekiami karšti su įvairiausiais padažais arba šalti, kartu su salotomis bei kitais užkandžiais.
„Prancūzijoje artišokai dažniausiai yra kepami. Italijoje jie valgomi su duonos trupinių, česnako, raudonėlio, petražolių, tarkuoto sūrio ir kumpio įdaru. Artišokai Italijoje dedami ir ant picos. Ispanijoje artišokai apšlakstomi alyvuogių aliejumi ir kepami ant įkaitusių žarijų, taip pat troškinami alyvuogių aliejuje su česnaku ir patiekiami su ryžiais arba dedami į ispanišką kiaušinienę“, – sako ekspertė.
J.Sabaitienė dalijasi ir puikiu artišokų receptu.
Orkaitėje kepti artišokai su feta
Ingredientai:
- 3 artišokai;
- citrinos sulčių;
- 6 česnako skiltelės;
- 1 arbat. šaukšt. kaparėlių;
- fetos;
- alyvuogių aliejaus;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis pipirų;
- 0,5 puodelio šviežių krapų;
- 1 arbat. šaukšt. medaus.
Gaminimas:
1. Pirmiausia reikėtų švariai nuvalyti artišokus: nupjauti nevalgomus apatinius žiedlapius, kotą. Visą žiedą gražiai apipjaustyti iki pat šerdies. Tuomet artišokus perpjaukite pusiau. Perpjovus pusiau artišoko nepamirškite išvalyti plaušelių. Išvalytą artišoką kelioms minutėms pamerkiame į vandenį, į kurį įlašinkite acto arba citrinos sulčių, taip pat galima įdėti ir druskos – tokiu būdu artišokai nepajuoduos.
2. Iki 200 laipsnių įkaitiname orkaitę. Ant didelės kepimo skardos kiekvieną artišoko pusę padėkite ant aliejumi patepto folijos lapo, kuris būtų pakankamai didelis, kad jį būtų galima sulankstyti. Pagardinkite artišokus druska ir pipirais ir įkiškite po 1 česnako skiltelę kiekvienos artišoko pusės centre. Gausiai apšlakstykite kokybišku alyvuogių aliejumi. Tuomet artišoką susukite į foliją ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių.
3. Galiausiai atsargiai atidarykite folijos maišelius. Iš artišoko centro išimkite kepintą česnaką ir vėl uždarykite foliją. Tuomet į trintuvą suberkite pakepintą česnaką, dėkite citrinos sulčių, medaus, krapus, druskos ir pipirų ir viską sutrinkite iki vientisos masės.
4. Išimkite artišokus iš folijos. Išdėliokite ant serviravimo lėkštės, gausiai apšlakstykite gautu padažu. Ant viršaus berkite kaparėlius ir trupintą fetos sūrį.