Ingredientai:
- 1 stiklinė virtų baltųjų pupelių (tinka ir konservuotos);
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 2 juostelės karštai rūkytos kiaulienos šoninės;
- 4 šakelės šviežių čiobrelių (tinka ir rozmarinas, tik tada naudokite dvi);
- 1 mažas svogūnas, susmulkintas;
- 2 skiltelės česnako, sutrintos;
- 1 l vištienos arba daržovių sultinio;
- druskos;
- pipirų.
patiekimui:
- šviesios duonos arba pranzūziško batono, supjaustyto plonomis riekelėmis;
- smulkiai tarkuoto parmezano sūrio.
Gaminimas:
1. Storadugniame puode ant vidutinės kaitros įkaitinkite aliejų. Į kiekvieną šoninės juostelę įvyniokite po porą čiobrelių (arba po vieną rozmarino) šakelę ir apsukite siūlu. Dėkite šiuos suktinukus į puodą ir kelias minutes pakepinkite, kol pakvips, ims po truputį skrusti. Suberkite svogūnus ir česnakus. Maišydami juos pakepinkite, kol taps permatomi.
2. Į puodą suberkite pupeles (jei naudojate konservuotas, jas prieš tai perskalaukite), supilkite sultinį, pagal skonį berkite druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų. Užvirkite. Paskui, sumažinę kaitrą, pavirkite 15 min.
3. Kol sriuba verda, įkaitinkite orkaitę iki 200 °C laipsnių temperatūros. Kiekvieną duonos riekelę pabarstykite tarkuotu sūriu ir dėkite į orkaitę, kad kiek paskrustų ir išsilydytų sūris.
4. Puodą su sriuba nukaiskite, išimkite šoninės suktinukus, o visą puodo turinį elektriniu įmerkiamu trintuvu sutrinkite iki skystos tyrės. Paragaukite, ar netrūksta druskos, pipirų.
5. Pilkite į dubenėlius ir tiekite su ką tik iškepusiomis sūriu padengtomis duonos riekelėmis.