Greita, lengva ir skanu: 3 vasariški menkės patiekalai

Vasarą, o ypač atėjus karščiams, pietums ar vakarienei stengiamės rinktis kuo lengvesnius patiekalus. Tam puikiai tinka įvairios daržovės, šaltos sriubos ar žuvis. Ji ne tik turi įvairių gerųjų medžiagų, bet yra švelnaus skonio, neapsunkina. Itin paprastai ir greitai galima paruošti menkę, tad atkeliaujant karščiams jos receptų trejetuką ir siūlome.
Kepta žuvis su bulvytėmis
Kepta žuvis su bulvytėmis / Vida Press nuotr.

„Nuolat valgyti tą pačią ant keptuvės keptą žuvį gali pabosti, todėl vertėtų paieškoti alternatyvų, kurios praplėstų racioną naujais skoniais. Vasarą ypač išauga susidomėjimas balta jūrine žuvimi, tokia kaip menkė. Subtilus jos skonis ypač tinka išbandyti naujus receptus“, – drąsina pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.

Pasirinkus tinkamą garnyrą, balta žuvis yra puikus maistas, kurį galite rinktis valgyti ir karštą vasaros dieną. Anot ekspertės, viena iš priežasčių, kodėl lietuviai, galbūt, vis dar vartoja per mažai žuvies – netinkamas jos paruošimas. O išties tinkamai su žuvimi suderinti tokie netikėti ingredientai kaip pomidorai ar alvyuogės atskleis naujų skonių.

„Nuo seno buvo prasta žuvį kepti aliejuje ant keptuvės, pavoliojus miltuose ar džiūvėsėliuose. Tačiau nuolat valgyti tą patį tikrai nuobodu, juk egzistuoja daugybė jos paruošimo būdų: baltą žuvį galima troškinti įvairiausiuose padažuose, kepti orkaitėje paskaninus pomidorais, alyvuogėmis, žolelėmis“, – sako V.Juodkazienė.

Žuvį galima valgyti ne tik su mėgstamu garnyru, bet ir ja pačia paskaninti meksikietiškus takus, gaminti įvairiausius itališkus padažus makaronams ar tiesiog ruošti paprasčiausius sumuštinius.

Vida Press nuotr./Spagečiai su pomidorų-tuno padažu
Vida Press nuotr./Spagečiai su pomidorų-tuno padažu

Svarbiausios taisyklės, kaip ruošti

Kad žuvis būtų skani ir sultinga, reikia žinoti kelias pagrindines jos paruošimo taisykles. Pirmiausia prieš kepant verta žuvį pamarinuoti. Tam tinka tokie įprastai virtuvėje naudojami prieskoniai kaip juodieji pipirai, druska, krapai, citrinos sultys. Jei kepama visa žuvis, į jos vidų galima įdėti citrinos griežinėlių ar česnako skiltelių.

„Vienas paprasčiausių būdų skaniai paruošti žuvį – kepti visą orkaitėje kepimo rankovėje ar folijoje. Taip žuvis išsaugo sultingumą. Tačiau net ir kepant orkaitėje reikėtų žiūrėti, kad žuvis neperkeptų ir neišdžiūtų. Taip pat ir kepant ant keptuvės būtina žuvies neperkepti“, – sako maisto ekspertė.

Vida Press nuotr./Kepta žuvis
Vida Press nuotr./Kepta žuvis

Ruošiant žuvies kepsnius kepimo laiką galima nustatyti pagal storiausią žuvies vietą. Jeigu storiausias taškas siekia apie 5 centimetrus, reikėtų kepti apie 10 minučių. Jeigu žuvis storesnė – pridėkite dar apie 5 minutes, jeigu plonesnė – kelias minutes atimkite. Jeigu žuvis yra kepama padaže – tokį patiekalą visuomet ruoškite keliomis minutėmis ilgiau, kad padažas spėtų įsigerti į žuvį.

Jei minkštimas yra nepermatomas ir žuvis lengvai subyra – vadinasi, ji yra puikiai iškepusi.

V.Juodkazienė rekomenduoja dar vieną būdą, kaip patikrinti, ar žuvis iškepusi. Į storiausią vietą įbeskite šakutės arba aštraus peilio galiuką: jei minkštimas yra nepermatomas ir žuvis lengvai subyra – vadinasi, ji yra puikiai iškepusi.

Maisto ekspertė taip pat pabrėžia, kad vasarą žuvies nereikėtų apsunkinti riebiais padažais ar sunkiais garnyrais, verčiau rinkitės lengvesnius priedus ir mažiau prieskonių. Ji siūlo ir 3 nepamirštamus receptus.

Ledjūrio menkė su pomidorais ir čiobreliais

Ingredientai:

  • 4–6 cm storio ledjūrio menkės gabalėlių;
  • 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 1 svogūnas, susmulkintas;
  • 400 g šviežių pomidorų, susmulkintų;
  • 1 arbat. šaukšt. rudojo cukraus;
  • keletas šakelių čiobrelių;
  • 1 valg. šaukšt. sojos padažo.

Gaminimas:

1. Pirmiausia įkaitinkite keptuvę ir įpilkite į ją šlakelį aliejaus. Suberkite smulkintą svogūną ir kelias minutes pakepkite, kol lengvai paruduos. Sudėkite smulkintus pomidorus, berkite cukrų, čiobrelius, sojų padažą ir viską patroškinkite apie 5 minutes.

2. Į keptuvėje paruoštą padažą gražiai išdėliokite žuvį, uždenkite dangčiu ir viską ant nedidelės ugnies kepkite 8–10 min. vartydami žuvį, kol matysite, kad ji yra iškepusi.

3. Patiekite su keptomis arba virtomis šviežiomis bulvėmis.

Vida Press nuotr./Kepta žuvis su daržovėmis
Vida Press nuotr./Kepta žuvis su daržovėmis

Ledjūrio menkė su alyvuogėmis ir panchetta

Ingredientai:

  • 4–6 cm storio ledjūrio menkės gabalėlių;
  • 100 g alyvuogių;
  • 100 g saulėje džiovintų pomidorų;
  • 400 g šviežių pomidorų, susmulkintų;
  • 8 griežinėliai plonai supjaustytos pancettos.

Gaminimas:

1. Sumaišykite alyvuoges ir saulėje džiovintus pomidorus su smulkintais pomidorais, gautą mišinį pagardinkite prieskoniais.

2. Paruoštą mišinį dėkite į kepimo indą, o ant viršaus gražiai išdėliokite žuvies gabalėlius. Viską apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite 15–20 min. iki 200 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje.

3. Iki vidutinės ugnies įkaitinkite keptuvę, į ją įpilkite lašelį aliejaus, sudėkite panchettos gabalėlius ir kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apkrus. Juos dėkite ant paruoštos žuvies. Patiekite su mėgstamu garnyru.

Vida Press nuotr./Kepta menkė
Vida Press nuotr./Kepta menkė

Ant grilio kepta ledjūrio menkė su svogūnais ir sviestu

Ingredientai:

  • 4–6 cm storio ledjūrio menkės gabalėlių;
  • 1/4 puodelio sviesto;
  • 1 mažas smulkiai supjaustytas svogūnas;
  • 1/4 puodelio sultinio;
  • 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 1/2 arbat. šaukšt. druskos;
  • 1/2 arbat. šaukšt. šviežiai maltų juodųjų pipirų;
  • citrinos skiltelių.

Gaminimas:

1. Iki vidutinės kaitros įkaitinkite grilį.

2. Mažoje keptuvėje ištirpinkite sviestą. Suberkite svogūnus ir juos kepkite apie 1–2 minutes, kol taps permatomi ir aromatingi. Tuomet supilkite sultinį ir viską troškinkite apie 3 minutes. Keptuvę nukelkite nuo ugnies ir leiskite šiek tiek atvėsti.

3. Žuvies gabalėlius aptepkite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite druska ir pipirais.

4. Sudėkite žuvį ant grilio, uždarykite dangtį ir kepkite apie 8 minutes. Tuomet patepkite žuvies gabalėlius gautu padažu ir lengvai vartydami pakepkite juos dar kelias minutes.

5. Žuviai iškepus sudėkite į lėkštę, užpilkite likusiu padažu ir apšlakstykite šviežiomis citrinos sultimis. Patiekite su mėgstamu garnyru.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis