„Nuolat valgyti tą pačią ant keptuvės keptą žuvį gali pabosti, todėl vertėtų paieškoti alternatyvų, kurios praplėstų racioną naujais skoniais. Vasarą ypač išauga susidomėjimas balta jūrine žuvimi, tokia kaip menkė. Subtilus jos skonis ypač tinka išbandyti naujus receptus“, – drąsina pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.
Pasirinkus tinkamą garnyrą, balta žuvis yra puikus maistas, kurį galite rinktis valgyti ir karštą vasaros dieną. Anot ekspertės, viena iš priežasčių, kodėl lietuviai, galbūt, vis dar vartoja per mažai žuvies – netinkamas jos paruošimas. O išties tinkamai su žuvimi suderinti tokie netikėti ingredientai kaip pomidorai ar alvyuogės atskleis naujų skonių.
„Nuo seno buvo prasta žuvį kepti aliejuje ant keptuvės, pavoliojus miltuose ar džiūvėsėliuose. Tačiau nuolat valgyti tą patį tikrai nuobodu, juk egzistuoja daugybė jos paruošimo būdų: baltą žuvį galima troškinti įvairiausiuose padažuose, kepti orkaitėje paskaninus pomidorais, alyvuogėmis, žolelėmis“, – sako V.Juodkazienė.
Žuvį galima valgyti ne tik su mėgstamu garnyru, bet ir ja pačia paskaninti meksikietiškus takus, gaminti įvairiausius itališkus padažus makaronams ar tiesiog ruošti paprasčiausius sumuštinius.
Svarbiausios taisyklės, kaip ruošti
Kad žuvis būtų skani ir sultinga, reikia žinoti kelias pagrindines jos paruošimo taisykles. Pirmiausia prieš kepant verta žuvį pamarinuoti. Tam tinka tokie įprastai virtuvėje naudojami prieskoniai kaip juodieji pipirai, druska, krapai, citrinos sultys. Jei kepama visa žuvis, į jos vidų galima įdėti citrinos griežinėlių ar česnako skiltelių.
„Vienas paprasčiausių būdų skaniai paruošti žuvį – kepti visą orkaitėje kepimo rankovėje ar folijoje. Taip žuvis išsaugo sultingumą. Tačiau net ir kepant orkaitėje reikėtų žiūrėti, kad žuvis neperkeptų ir neišdžiūtų. Taip pat ir kepant ant keptuvės būtina žuvies neperkepti“, – sako maisto ekspertė.
Ruošiant žuvies kepsnius kepimo laiką galima nustatyti pagal storiausią žuvies vietą. Jeigu storiausias taškas siekia apie 5 centimetrus, reikėtų kepti apie 10 minučių. Jeigu žuvis storesnė – pridėkite dar apie 5 minutes, jeigu plonesnė – kelias minutes atimkite. Jeigu žuvis yra kepama padaže – tokį patiekalą visuomet ruoškite keliomis minutėmis ilgiau, kad padažas spėtų įsigerti į žuvį.
Jei minkštimas yra nepermatomas ir žuvis lengvai subyra – vadinasi, ji yra puikiai iškepusi.
V.Juodkazienė rekomenduoja dar vieną būdą, kaip patikrinti, ar žuvis iškepusi. Į storiausią vietą įbeskite šakutės arba aštraus peilio galiuką: jei minkštimas yra nepermatomas ir žuvis lengvai subyra – vadinasi, ji yra puikiai iškepusi.
Maisto ekspertė taip pat pabrėžia, kad vasarą žuvies nereikėtų apsunkinti riebiais padažais ar sunkiais garnyrais, verčiau rinkitės lengvesnius priedus ir mažiau prieskonių. Ji siūlo ir 3 nepamirštamus receptus.
Ledjūrio menkė su pomidorais ir čiobreliais
Ingredientai:
- 4–6 cm storio ledjūrio menkės gabalėlių;
- 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1 svogūnas, susmulkintas;
- 400 g šviežių pomidorų, susmulkintų;
- 1 arbat. šaukšt. rudojo cukraus;
- keletas šakelių čiobrelių;
- 1 valg. šaukšt. sojos padažo.
Gaminimas:
1. Pirmiausia įkaitinkite keptuvę ir įpilkite į ją šlakelį aliejaus. Suberkite smulkintą svogūną ir kelias minutes pakepkite, kol lengvai paruduos. Sudėkite smulkintus pomidorus, berkite cukrų, čiobrelius, sojų padažą ir viską patroškinkite apie 5 minutes.
2. Į keptuvėje paruoštą padažą gražiai išdėliokite žuvį, uždenkite dangčiu ir viską ant nedidelės ugnies kepkite 8–10 min. vartydami žuvį, kol matysite, kad ji yra iškepusi.
3. Patiekite su keptomis arba virtomis šviežiomis bulvėmis.
Ledjūrio menkė su alyvuogėmis ir panchetta
Ingredientai:
- 4–6 cm storio ledjūrio menkės gabalėlių;
- 100 g alyvuogių;
- 100 g saulėje džiovintų pomidorų;
- 400 g šviežių pomidorų, susmulkintų;
- 8 griežinėliai plonai supjaustytos pancettos.
Gaminimas:
1. Sumaišykite alyvuoges ir saulėje džiovintus pomidorus su smulkintais pomidorais, gautą mišinį pagardinkite prieskoniais.
2. Paruoštą mišinį dėkite į kepimo indą, o ant viršaus gražiai išdėliokite žuvies gabalėlius. Viską apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite 15–20 min. iki 200 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje.
3. Iki vidutinės ugnies įkaitinkite keptuvę, į ją įpilkite lašelį aliejaus, sudėkite panchettos gabalėlius ir kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apkrus. Juos dėkite ant paruoštos žuvies. Patiekite su mėgstamu garnyru.
Ant grilio kepta ledjūrio menkė su svogūnais ir sviestu
Ingredientai:
- 4–6 cm storio ledjūrio menkės gabalėlių;
- 1/4 puodelio sviesto;
- 1 mažas smulkiai supjaustytas svogūnas;
- 1/4 puodelio sultinio;
- 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1/2 arbat. šaukšt. druskos;
- 1/2 arbat. šaukšt. šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- citrinos skiltelių.
Gaminimas:
1. Iki vidutinės kaitros įkaitinkite grilį.
2. Mažoje keptuvėje ištirpinkite sviestą. Suberkite svogūnus ir juos kepkite apie 1–2 minutes, kol taps permatomi ir aromatingi. Tuomet supilkite sultinį ir viską troškinkite apie 3 minutes. Keptuvę nukelkite nuo ugnies ir leiskite šiek tiek atvėsti.
3. Žuvies gabalėlius aptepkite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite druska ir pipirais.
4. Sudėkite žuvį ant grilio, uždarykite dangtį ir kepkite apie 8 minutes. Tuomet patepkite žuvies gabalėlius gautu padažu ir lengvai vartydami pakepkite juos dar kelias minutes.
5. Žuviai iškepus sudėkite į lėkštę, užpilkite likusiu padažu ir apšlakstykite šviežiomis citrinos sultimis. Patiekite su mėgstamu garnyru.