Greitai, skaniai ir sveikai: 10 apkepų ir troškinių su žuvimi receptų

Žuvies lietuviai galėtų valgyti ir daugiau, vienu balsu tvirtina mitybos specialistai. Tačiau jokia paslaptis, kad šviežia ji neretai tampa tikru prabangos produktu. Kita vertus, nusipirkus net ir nedidelį gabaliuką, žuvį galima derinti su įvairiomis daržovėmis, kitais priedais ir taip viename troškintuve ar kepimo inde paruošti pietus ar vakarienę visai šeimai.
Apkepas su žuvimi
Apkepas su žuvimi / Vida Press nuotr.
Žuvų ir ryžių apkepas
Receptas: Žuvų ir ryžių apkepas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.5 / 20
Receptas
Ingredientai
Ryžiai: 300.00 g (basmati)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Imbieras: 1.00 vnt. (gabaliukas apie 3 cm)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Daržovių sultinys: 400.00 ml
Kokosų pienas: 400.00 ml (skardinė)
Morkos: 2.00 vnt.
Paprikos: 2.00 vnt. (raudona ir geltona)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (tryniai)
Karis: 3.00 g (maltas)
Sojų padažas: 1.00 valg. š.
Žuvis: 600.00 g (pvz., tilapijų filė)
Citrinos: 3.00 vnt. (2 šaukštai citrinų sulčių ir 2 žaliosios citrinos)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1.Ryžius nuplaukite tekančiu vandeniu. Svogūną, česnako skiltelę, imbiero gabaliuką nulupkite, smulkiai supjaustykite ir pakepinkite su šaukštu sviesto bei šlakeliu aliejaus.

2.Sudėkite ryžius, išmaišykite, užpilkite sultiniu, kokosų pienu, pasūdykite ir virkite, kiek nurodyta ant pakuotės. Morkas nulupkite, paprikas, žirnių ankšteles nuplaukite, supjaustykite kąsnio dydžio gabaliukais. Svogūnų laiškus susmulkinkite.

3.Ryžius sumaišykite su kiaušinių tryniais, paskui – su daržovėmis. Pabarstykite kariu, pipirais, apšlakstykite sojų padažu. Sudėkite į riebalais pateptą apvalią kepimo formą.

4.Žuvį pašlakstykite citrinų sultimis, pabarstykite druska, pipirais ir įkiškite į ryžių masę. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 20 minučių. Tiekite su žaliosiomis citrinomis.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Porų troškinys su menkėmis ir saulėgrąžomis
Receptas: Porų troškinys su menkėmis ir saulėgrąžomis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.5 / 12
Receptas
Ingredientai
Pievagrybiai: 200.00 g
Menkė: 700.00 g (filė)
Daržovių sultinys: 200.00 ml
Porai: 1.00 kg
Morkos: 5.00 vnt.
Aliejus: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (2 šaukštai sulčių)
Saulėgrąžos: 4.00 valg. š.
Krapai: 1.00 sauja
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1.Porus supjaustykite žiedais, morkas – šiaudeliais, pievagrybius – plonomis  riekelėmis. Puode užvirinkite litrą sūdyto vandens, sukrėskite porus ir ant silpnos ugnies virkite 12 minučių. Nuvarvinkite sietelyje.

2.Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite pievagrybius. Pasūdykite, pabarstykite pipirais ir išimkite į lėkštę. Toje pačioje keptuvėje pakepinkite morkas. Menkių filė supjaustykite vienodo dydžio gabalėliais, pašlakstykite citrinų sultimis, pabarstykite druska ir pipirais.

3.Morkas sumaišykite su porais, sukrėskite į karščiui atsparų indą. Ant viršaus išdėliokite menkių gabalėlius, ant jų sukrėskite pievagrybius, tada – saulėgrąžas.

4.Supilkite daržovių sultinį, indą uždenkite ir 200 laipsnių orkaitėje troškinkite 18–20 minučių. Pabarstykite kapotais krapais.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Lašišų apkepas
Receptas: Lašišų apkepas
3 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
4.0 / 5
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 600.00 g (filė)
Imbieras: 20.00 g (gabalėlis)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Vynas: 100.00 ml (sausas, baltas)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (citrininiai)
Porai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Sviestas: 50.00 g
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (dideli)
Parmezano sūris: 50.00 g (tarkuotas)
Druska: 1.00 arbat. š.
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Žuvų filė nuplaukite, nusausinkite, sudėkite į dubenį.

2. Nuluptą imbierų šaknį, česnako skiltelę smulkiai sutarkuokite ir sumaišykite su baltuoju vynu. Pagal skonį įberkite citrininių pipirų, cukraus, druskos, išmaišykite.

3. Gauta mase aptepkite žuvų gabalėlius ir palikite pusvalandžiui, kad pasimarinuotų.

4. Nubraukusi marinato tirščius nuo žuvų peilio nugarėle, jas susmulkinkite.

5. Nuluptus porus supjaustykite griežinėliais ir pakepinkite svieste. Sumaišykite su smulkintomis žuvimis.

6. Kiaušinius įmuškite į dubenį, suberkite tarkuotą parmezaną, pagal skonį pasūdykite ir išplakite konditerine šluotele.

7. Ant nepridegančio kepimo indo dugno paskleiskite žuvų ir porų masę, viršų apliekite plaktais kiaušiniais.

8. Kepkite 180 0C karštumo orkaitėje apie 20 minučių. Prieš tiekdama papuoškite plonais paprikų griežinėliais.    

Suskleisti
Bulvių apkepas su rūkyta lašiša ir žirneliais
Receptas: Bulvių apkepas su rūkyta lašiša ir žirneliais
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.6 / 20
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 500.00 g
Lašiša: 250.00 g (rūkyta)
Kiaušiniai: 8.00 vnt.
Krapai: 2.00 valg. š. (smulkinti)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Užkaiskite puodą su vandeniu, pasūdykite. Bulves stambiai supjaustykite, dėkite į verdantį vandenį ir virkite 10 minučių. Nusunkite ir palikite atvėsti.

2. Lašišą supjaustykite juostelėmis. Didesniame dubenyje iki putų išplakite kiaušinius (galite ir šakute), sudėkite lašišą, suberkite žirnelius, krapus, druską ir pipirus. Išmaišykite. Sudėkite virtas bulves ir vėl išmaišykite.

3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, atsargiai suverskite bulvių ir kiaušinių mišinį ir kepkite 10 minučių. Naudodami didelę lėkštę apverskite apkepą: uždėkite lėkštę, apverskite keptuvę ir leiskite kepiniui atgal įčiuožti į keptuvę. Kepkite dar 5 minutes. Perkelkite į lėkštę ir palikite 5 minutėms, tada supjaustykite. Tinka valgyti su pomidorų salotomis.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

 

Suskleisti
Žuvies troškinys
Receptas: Žuvies ir šviežių daržovių troškinys
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 31
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 2.00 vnt. (jūrinės žuvys (idealiai tinka menkė ar jūros lydeka), išdarinėtos, nuskustais žvynais ir be galvų, tačiau su oda ir kaulais;)
Morkos: 3.00 vnt.
Porai: 1.00 vnt.
Bulvės: 10.00 vnt.
Daržovių sultinys: 500.00 ml (tinka ir paruoštas iš ekologiško sultinio kubelio)
Grietinėlė: 100.00 ml
Krapai: 5.00 vnt. (šakelės)
Petražolės: 5.00 vnt. (šakelės)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja
Sviestas: 2.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Žuvį nuplauname ir gana stambiai skersai supjaustome – iš viso turime gauti 12-14 gabaliukų.

2. Porą ir morkas supjaustome 0,5 cm griežinėliais, bulves kiek storesnėmis riekėmis. Žoleles ir svogūnų laiškus smulkiai supjaustome ir atidedame į šoną.

3. Puode storu dugnu ar troškintuve ištirpdome sviestą ir aliejų, vos tik sviestas išsilydo, dedame porus ir pakepiname, kad suminkštėtų – maišome ir stebime, kad nepradėtų ruduoti.

4. Vos tik porai suminkštėjo, trumpam nuimame puodą nuo ugnies ir susluoksniuojame visą patiekalą: ant porų tolygiai paskirstant dedame sluoksnį morkų, ant morkų – žuvį (idealu, jei tilptų vienu sluoksniu).

5. Puodą grąžiname ant ugnies ir palengva užpilame karštu jau paruoštu sultiniu, taip, kad jis apsemtų žuvį, įberiame po žiupsnį druskos ir juodųjų pipirų.

6. Ant žuvies viršaus lygiu sluoksniu suberiame bulves (jos neturi mirkti sultinyje – virs garuose). Nemaišome!

7. Ant vidutinės ugnies uždengtame puode patiekalą verdame apie 20 min. – kol bulvės ant viršaus bus išvirusios.

8. Vos tik bulvės išvirė, supilame ant viso patiekalo grietinėlę ir pabarstome pasiruoštais žalumynais. Nukeliame ant ugnies ir paliekame pastovėti 5-7 min.

Skanaus!

Suskleisti
Žuvis su trupiniais
Receptas: Žuvis su trupiniais
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 47
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 800.00 g (mėgstamos baltos žuvies filė)
Citrinos: 1.00 vnt. (pusė citrinos su žievele)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Miltai: 2.00 valg. š.
Sultinys: 400.00 ml (žuvų)
Grietinėlė: 100.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Avižiniai dribsniai: 100.00 g (trupiniams)
Džiūvėsiai: 100.00 g (trupiniams)
Medus: 50.00 g (trupiniams)
Riešutai: 50.00 g (trupiniams)
Aliejus: 4.00 valg. š. (trupiniams)
Garstyčios: 1.00 valg. š. (grūdėtosios - trupiniams)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (trynys - trupiniams)
Kaip gaminti
  1. Pirmiausia paruoškite trupinius: visus sausus produktus sumaišykite su pašildytu medumi, garstyčiomis ir tryniu.
  2. Žuvies filė nuplaukite, nusausinkite, įtrinkite druska, šviežiai maltais juodaisiais pipirais bei kameroje užšaldyta ir sutarkuota citrinos pusele.
  3. Keptuvėje išlydytame svieste paskrudinkite miltus. Maišydami šluotele, kad padažas būtų vientisas, supilkite žuvų sultinį. Ant labai mažos ugnies padažą virkite apie 10 min. Šliūkštelėkite grietinėlės, pagal skonį pasūdykite ir supilkite padažą į kepimo indą.
  4. Ten pat dėkite žuvies filė, ją aptepkite paruoštais trupiniais ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. Tiekite su grietinėlėje troškintomis šviežiomis morkytėmis.
Suskleisti
Lazanija su žuvimi
Receptas: Lazanija su žuvimi
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
2.6 / 9
Receptas
Ingredientai
Lazanijos lakštai: 5.00 vnt.
Žuvis: 300.00 g (pangasijų filė)
Porai: 1.00 vnt. (0,5)
Sūris: 100.00 g (fermentinio)
Daržovių sultinys: 1.00 vnt. (kubelis)
Grietinė: 4.00 valg. š.
Žuvies prieskoniai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Žuvį gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, supjaustykite gabaliukais ir sumalkite mėsmale.
  2. Porą švariai nuplaukite, supjaustykite griežinėliais, fermentinį sūrį smulkiai sutarkuokite.
  3. Maltą žuvį sumaišykite su puse kiekio tarkuoto sūrio, smulkintu poru ir grietine.
  4. Pagal skonį įberkite druskos, pagardinkite žuvų prieskoniais. Kepimo formoje nevirtus lazanijos lakštus pertepkite paruošta žuvų mase (paskutinio lakšto neaptepkite).
  5. Kubelį daržovių sultinio ištirpdykite pusėje litro vandens ir apliekite susluoksniuotus lakštus.
  6. Apibarstykite likusiu sūriu ir smulkintais šviežiais žalumynais.
  7. Kepkite vidutinio karštumo orkaitėje apie 40 min.
  8. Tiekite su marinuotais agurkėliais.
Suskleisti
Žuvies karis
Receptas: Žuvies karis
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.0 / 34
Receptas
Ingredientai
Menkė: 500.00 g (filė be odos)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis
Svogūnai: 1.00 vnt.
Citrinžolė: 1.00 vnt.
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Imbieras: 1.00 vnt. (nedidelė šaknis)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Karis: 3.00 valg. š. (žaliosios kario pastos)
Rudasis cukrus: 1.00 valg. š.
Žalioji citrina: 3.00 valg. š. (3 valg. š. - sulčių ir žiupsnelis nutarkuotų žievelių)
Sultinys: 200.00 ml
Kokosų pienas: 300.00 ml
Kalendros: 5.00 g (ryšulėlis)
Kaip gaminti
  1. Smulkiai supjaustytus svogūnus, česnakus, aitriąją papriką ir sumaigytą citrinžolę pakepkite aliejuje.
  2. Kario pastą sumaišykite su citrinos sultimis ir cukrumi, viską sukrėskite į keptuvę su svogūnais ir pakaitinkite.
  3. Žuvies filė supjaustykite nedideliais gabaliukais ir apkepkite iš abiejų pusių.
  4. Gražiai išdėliokite keptuvėje vienu sluoksniu.
  5. Supilkite kokosų pieną ir sultinį, įberkite druskos, žaliųjų citrinų žievelių ir troškinkite ant nedidelės kaitros. Nemaišykite, kad žuvis nesubyrėtų.
  6. Galiausiai suberkite smulkiai supjaustytas kalendras.
Suskleisti
Kokosinis ryžių troškinys su lašiša
Receptas: Kokosinis ryžių troškinys su lašiša
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 9
Receptas
Ingredientai
Kokosų pienas: 450.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 arbat. š. (0,5 čili miltelių)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (0,5)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (džiovinto)
Krapai: 1.00 vnt. (pundelio šviežių)
Bazilikai: 1.00 vnt. (keli lapeliai - šviežių)
Ryžiai: 1.00 st. (arba 236 ml)
Daržovių sultinys: 1.00 puodelis (0,5)
Krakmolas: 1.00 arbat. š.
Lašiša: 2.00 vnt. (2 gabalėliai filė)
Parmezano sūris: 1.00 sauja (tarkuoto)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 žiupsnelis (papuošimui)
Kaip gaminti
  1. Šlakelį kokosų pieno sumaišykite su krakmolu ir atidėkite.
  2. Likusį kokoso pieną pilkite į puodą, suberkite pipirus, druską, raudonėlį, maltą aitriąją papriką ir imbierą.
  3. Ryžius užpilkite verdančiu sultiniu, tada supilkite į kokosų masę ir leiskite jai užvirti.
  4. Užvirus įmaišykite likusį kokoso pieną, suberkite žalumynus ir įdėkite nesmulkintus lašišos gabalėlius.
  5. Kaitrą sumažinkite, kad viskas vos burbuliuotų ir troškinkite apie pusvalandį.
  6. Patiekite apibarstę sūriu ir žalumynais.

Receptas iš: g-blogas.lt

Suskleisti
Bulvių ir žuvies apkepas
Receptas: Lašišų ir bulvių apkepas su krapais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.9 / 37
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 1.50 kg (virtų, atvėsintų)
Lašiša: 700.00 g (filė)
Kiaušiniai: 5.00 vnt.
Pienas: 250.00 ml
Grietinėlė: 250.00 ml (neriebios)
Sviestas: 200.00 g
Krapai: 1.00 sauja
Kaip gaminti

1. Virtas bulves supjaustykite maždaug 0,5 cm storio riekelėmis. Panašaus storio gabaliukais supjaustykite ir lašišą.

2. Į nedidelę, tačiau geriau gilesnę skardą pakaitomis klokite bulvių ir lašišos sluoksnius (apatinis ir viršutinis sluoksniai turėtų būti bulvių), kiekvieną sluoksnį pabarstykite trupučiu druskos ir pipirų.

3. Dubenyje lengvai paplakite kiaušinius, pieną ir grietinėlę ir supilkite šį mišinį ant bulvių-lašišos sluoksniuočio.

4. Kepkite apkepą iki 175 °C įkaitintoje orkaitėje 45–60 min, kol viršus bus gražiai geltonas.

5. Baigiant kepti apkepui keptuvėje ištirpinkite sviestą ir pridėkite kuo daugiau smulkiai kapotų krapų. Šiuo padažu užpilkite į lėkštes išdėliotą apkepą.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų