„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Naminis maistelis: karšti sumuštiniai

Greitasis maistas – vienų peikiamas, kitų liaupsinamas – turi tiek privalumų, tiek ir trūkumų. Viskas pasikeičia tuomet, kai kalbame apie naminį greitąjį maistą: privalumų čia suskaičiuosime nepalyginamai daugiau. Tai skanus, sotus ir dažnai net sveikas patiekalas pietums ar vakarienei.
Sumuštinis su žuvimi
Sumuštinis su žuvimi / Astos Černės nuotr.

Jeigu prieš kelias dešimtis metų buvo laikas, kai žmonės turėjo išmokti gyventi greitesniu tempu, dabar mums praverstų atvirkštiniai „mokymai“. Mat dažnai tiesiog pamirštame, ką reiškia sustoti ir mėgautis tokiais paprastais dalykais kaip šeimos draugija, filmu, knyga, maistu. Kartais bandome save įtikinti, kad paskubomis suvalgytas sumuštinis pusryčiams ar dėžutė iš greitojo maisto restorano pietums mums suteiks ne tik sotumą, bet ir pasitenkinimą. O gal net ir to nesitikime? Valgome, kad gyventume, bet... juk galime valgyti ir taip, kad skaniai ir sveikai gyventume. Tai tikrai nėra sunku, o skirtumas – didžiulis.

Sumuštiniai – bene geriausias greitojo maisto pavyzdys. Šią maisto kategoriją sudaro ne tik mums puikiai žinomas duonos, sviesto ir kumpio derinys, bet ir visą pasaulį užkariavę mėsainiai, dešrainiai. Įprasta manyti, kad tai yra nesveikas maistas, kurio reikėtų vengti. Kita vertus – paklauskime savęs: ar sumuštiniai tikrai yra blogis? O jeigu juos ruošiame namuose? Jei naudojame naminį padažą, šviežias ir kokybiškas daržoves, jei patys kepame vištieną ar žuvį? Jeigu pasirenkame ne baltų kvietinių miltų bandelę, bet rupių miltų, praturtintą įvairiais grūdais? Arba dar daugiau – jei patys savo rankomis išminkome tešlą ir išsikepame sveikuoliškas sumuštinių bandeles?

Jau girdime jus sakant – juk šitaip sumuštiniai tiesiog praras savo prasmę kaip greitasis maistas. Taip, tai tiesa. Bet tuo pačiu jie įgaus visą šūsnį naujų ir kur kas prasmingesnių reikšmių: jie taps maistingu, kokybišku, sveiku maistu. O ir skonis naminių sumuštinių bus kur kas geresnis – mes tuo įsitikinome, įsitikinkite ir jūs.

Taigi, viskas paprasčiau nei paprasta: sumuštiniai, kap ir visas greitasis maistas, gali būti sveiki ir sotūs. Vienas niuansas – jei žiūrėsite į paruošimo laiką, tai šie siūlomi sumuštiniai gal ir nepasirodys tokie „greiti“, bet leiskime žuviai bei mėsai šiek tiek pasimarinuoti šaldytuve... O daugiau – viskas paprasta, pamatysite!

Skanių, sveikų, sočių naminių sumuštinių!

Karšti sumuštiniai su kumpiu ir sūriu
Receptas: Orkaitėje kepti sumuštiniai su kumpiu ir sūriu
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.7 / 82
Receptas
Ingredientai
Duona: 12.00 riekės (baltos forminės (kvadratinės))
Pomidorų pasta: 6.00 arbat. š.
Grietinėlė: 200.00 ml (riebios)
Sūris: 150.00 g (puskiečio fermentinio)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (keli laiškai)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Kumpis: 6.00 riekės
Pomidorai: 2.00 vnt.
Mocarelos sūris: 130.00 g
Prieskoniai: 1.00 žiupsnelis (džiovintų itališkų žolelių)
Kaip gaminti
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C temperatūros.
  2. Kepimo popieriumi išsitieskite didelę kepimo skardą.
  3. Dubenėlyje sumaišykite grietinėlę, tarkuotą fermentinį sūrį, labai smulkiai sukapotą svogūną, supjaustytus svogūnų laiškus.
  4. Pagardinkite druska ir pipirais. Paimkite šešias duonos riekeles ir išdėliokite jas ant kepimo popieriumi ištiestos skardos.
  5. Aptepkite jas pomidorų pasta. Tuomet duonos riekeles aptepkite paruošta sūrio mase (šiek tiek jos pasilikite sumuštinių viršui), ant viršaus sudėkite po riekelę kumpio ir po griežinėlį pomidoro.
  6. Ant pomidorų išdėliokite po riekelę mocarelos sūrio (šiek tiek jo pasilikite sumuštinių viršui).
  7. Paruoštas duonos riekeles užvožkite likusiomis šešiomis duonos riekelėmis.
  8. Sumuštinių viršų aptepkite likusia sūrio mase ir apibarstykite trupučiu plėšytos mocarelos.
  9. Apibarstykite džiovintomis itališkomis žolelėmis.
  10. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 minučių, kol sūris išsilydys. Kepimo pabaigoje porai minučių įjunkite grilio funkciją, kad sumuštinių paviršius gražiau apskrustų.
  11. Sumuštinius patiekite iš karto. Skanaus!
Suskleisti
Sumuštiniai su vištiena ir karamelizuotais svogūnais
Receptas: Sumuštiniai su vištiena
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 15 min.
3.6 / 37
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 1.00 vnt.
Porai: 1.00 vnt.
Cukrus: 2.00 valg. š.
Aliejus: 20.00 ml (šlakelis - kepimui)
Vištienos krūtinėlė: 400.00 g (dvi puselės)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (0,5)
Sojų padažas: 2.00 valg. š.
Medus: 5.00 valg. š.
Pomidorų padažas: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Majonezas: 2.00 valg. š.
Pomidorų pasta: 1.00 valg. š.
Garstyčios: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Paruoškite karamelizuotus svogūnus. Svogūną ir mėlynąjį svogūną sukapokite nedideliais kubeliais, porą supjaustykite griežinėliais.
  2. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Suberkite svogūnus, porus ir du šaukštus cukraus.
  3. Kartais pamaišydami kepkite ant silpnos ugnies apie 15–20 minučių, kol svogūnai visiškai suminkštės, taps karamelizuoti.
  4. Iškeptus svogūnus atidėkite į šalį.
  5. Paruoškite vištieną. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų, sojos padažą, medų, pomidorų padažą, druską ir pipirus.
  6. Vištienos krūtinėlės puseles šiek tiek pamuškite. Dėkite į indelį su padažu, uždarykite ir palikite šaldytuve marinuotis apie valandą.
  7. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros.
  8. Vištos krūtinėlės puseles išdėliokite ant kepimo popieriumi ištiestos kepimo skardos. 
  9. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių, kol vištiena bus minkšta, iškepusi ir gražiai apskrudusi.
  10. Vištieną išimkite iš orkaitės ir supjaustykite pailgais gabalėliais.
  11. Paruoškite padažą. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite majonezą, pomidorų pastą, medų ir garstyčias iki vientisos masės.
  12. Paruoškite sumuštinius. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros.
  13. Pailgas sumuštinių bandeles įpjaukite išilgai ir trumpai paskrudinkite orkaitėje, kol taps šiltos.
  14. Bandelių vidinę pusę ištepkite paruoštu padažu. Išdėliokite keptos vištienos gabalėlius ir paskleiskite karamelizuotus svogūnus.
  15. Viršų apibarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu. Apibarstykite žiupsneliu maltų juodųjų pipirų ir žiupsniu džiovintų itališkų žolelių.
  16. Išdėliokite paruoštas bandeles ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių, kol sūris išsilydys ir gražiai apskrus.
  17. Sumuštinius patiekite iš karto, dar šiltus. Skanaus!

 

Suskleisti
Sumuštinis su žuvimi
Receptas: Sumuštiniai su žuvimi
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.0 / 12
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 2.00 vnt. (baltos filė (pavyzdžiui, jūrų lydekos ar tilapijos))
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Česnakai: 4.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Duona: 1.00 st. (0,5 trupinių)
Aliejus: 10.00 ml (šlakelis kepimui)
Majonezas: 4.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 - sulčių)
Krapai: 1.00 sauja (ryšelis šviežių)
Bandelės: (apvalios ar kvadratinės šviesios ar tamsios sumuštinių bandelės (pasirinktinai)) 4.00 vnt.
Špinatai: 1.00 sauja (ryšelis šviežių)
Sūris: 4.00 riekės (fermentinio)
Pomidorai: 2.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. Du žuvies filė gabalus perpjaukite perpus, kad turėtumėte 4 maždaug vienodo dydžio gabalėlius.
  2. Dubenėlyje išplakite kiaušinius ir išspaustą česnaką.
  3. Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį. Sudėkite į šį dubenėlį nusausintus žuvies gabalėlius, kad visi pasidengtų kiaušinių mase.
  4. Uždenkite dubenėlį maistine plėvele ir palaikykite žuvį šaldytuve apie 30–60 minučių.
  5. Kol žuvis marinuojasi, paruoškite padažą.
  6. Majonezą, išspaustas česnako skilteles ir citrinos sultis išmaišykite iki vientisos masės. Įmaišykite smulkiai kapotus krapus.
  7. Žuviai pasimarinavus, išimkite iš šaldytuvo. Į lėkštę ar kitą plokščią indą supilkite duonos trupinius.
  8. Žuvies filė išimkite iš indelio ir iš visų pusių apvoliokite duonos trupiniuose, kad tolygiai pasidengtų visas paviršius.
  9. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Sudėkite žuvį ir kepkite iš abiejų pusių po 3–4 minutes, kol žuvis gražiai apskrus ir iškeps. Padėkite ją ant popierinių rankšluosčių, kad sugertų riebalus. 
  10. Sumuštinių bandeles perpjaukite per pusę ir trumpai paskrudinkite įkaitintoje orkaitėje ar skrudintuvėje.
  11. Vidines bandelių puses aptepkite paruoštu padažu.
  12. Ant apatinės bandelės pusės dėkite špinatų lapus, ant šių – iškeptus žuvies gabalėlius, riekelę sūrio ir griežinėlį pomidoro.
  13. Pabarstykite žiupsneliu druskos ir pipirų. Užvožkite viršutinę bandelės pusę. Sumuštinius patiekite iš karto. Skanaus!  
Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs