Ingredientai:
- 1 šalotinis arba raudonasis svogūnas;
- 4–5 trumpavaisiai agurkai arba 2 ilgavaisiai;
- 0,3 st. raudonojo vyno acto (jį galima keisti obuolių vyno actu ar ryžių actu);
- 2 arbat. šaukšt. cukraus;
- 1 nubrauktas arbat. šaukšt. druskos;
- didelis žiupsnis šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- ryšelis plokščialapių petražolių arba kalendrų, smulkiai sukapotų (jei norite rytietiško dvelksmo, jas galima keisti pakepintomis sezamų sėklomis).
Gaminimas:
1. Svogūną supjaustykite itin plonais griežinėliais. Suberkite juos į nedidelį dubenėlį ir užpilkite šaltu vandeniu. Atidėkite į šalį.
2. Nupjaukite agurkų galiukus, jei jų itin stora žiedelė, nulupkite ją. Supjaustykite agurkus plonais griežinėliais ir suberkite juos į dubenį.
3. Dar viename nedideliame dubenėlyje sumaišykite actą, druską, cukrų ir pipirus – maišykite tol, kol druska bei cukrus ištirps.
4. Nusunkite vandenyje kiek pabuvusius svogūnus – jie dabar bus švelnesnio kvapo ir skonio. Suberkite juos ant agurkų, tada supilkite padažą ir labai gerai išmaišykite. Galima valgyti iškart, bet dar geriau pridengus pusvalandį palaikyti šaldytuve.
5. Prieš patiekiant pabarstykite petražolėmis (arba kalendromis), o jei pasirinkote sezamų sėklas, tada jomis.