Greitų pusryčių idėjos ir receptai: praturtinkite organizmą baltymais

Baltymai – tai slaptasis pusryčių ginklas, neleidžiantis energijai išgaruoti visą rytą. Būtent dėl to daugeliui geriausi pusryčiai – kiaušiniai.
Chia sėklų pudingas
Chia sėklų pudingas / Vida Press nuotr.

Tačiau ką daryti jei nesate didelis jų mėgėjas? Laimė, yra apstu kitų puikių produktų, kuriuose taip pat gausu baltymų. Portalas health.com sveikiems pusryčiams siūlo išbandyti ir juos.

Bolivinė balanda (arba – kynva)

„Fotolia“ nuotr./Bolivinė balanda
„Fotolia“ nuotr./Bolivinė balanda

Kas rytą valgomą avižinę košę drąsiai galite keisti ir bolivinių balandų kruopomis. Paruošti įdomių patiekalų su šiomis kruopomis visai nesudėtinga. Paimkite 1 dalį kruopų ir 2 dalis vandens, užpilkite kruopas ir virkite 15–20 minučių.

Verdamos bolivinės balandos išleidžia „uodegėlę“ ir atrodo kaip spiralės. Žinoma, paprasčiausia bolivinių balandų sėklas užpilti vandeniu ir palikti per naktį. Mirkytas kruopas galite įmaišyti į įvairias salotas.

Viename puodelyje bolivinių balandų yra iki 8 gramų baltymų (viename kiaušinyje jų yra 6 gramai) ir 5 gramai ilgai sotumo jausmą išlaikyti padedančių skaidulų.

Ji24 siūlo išbandyti šias receptų idėjas pusryčiams:

Pusryčių košė
Receptas: Pusryčių košė su bolivinių balandų kruopomis
1 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.7 / 46
Receptas
Ingredientai
Bolivinės balandos 100.00 g
Pienas: 200.00 ml (arba vanduo)
Razinos: 100.00 g (geltonosios)
Obuoliai: 1.00 vnt.
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Sviestas: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Virkite 1 dalį bolivinių balandų kruopų kartu su 2 dalimis pieno ar vandens, sudėkite razinas ir tarkuotą obuolį.

2. Baigiant virti įberkite žiupsnelį cinamono ir pagardinkite gabalėliu sviesto.

Skanaus!

Plačiau skaitykite: „Inkų auksas – bolivinės balandos“

Suskleisti
Bolivinių balandų ir daržovių košė
Receptas: Bolivinių balandų ir daržovių košė
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.8 / 24
Receptas
Ingredientai
Bolivinės balandos: 2.00 st.
Daržovių sultinys: 4.00 st. (natūralus)
Avinžirniai: 180.00 g (maža skardinė)
Porai: 1.00 vnt.
Pomidorai: 3.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt. (raudona)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Parmezano sūris: 30.00 g
Raudonėliai: 1.00 valg. š. (džiovinti)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 3.00 valg. š. (daržovėms kepti)
Kaip gaminti

1. Kruopas gerai nuplaukite sietelyje, suberkite į verdantį sultinį, puodelį uždenkite ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 15 min.

2. Nukelkite nuo ugnies, įmaišykite sviestą ir dar 10 min. brinkinkite. Česnako skilteles ir porą nuvalykite, pakepinkite aliejuje ir sukrėskite į dubenį.

3. Atskirai apkepkite nuluptas ir išvalytas paprikas, pomidorus – daržoves reikia kepti tiek, kad suminkštėtų ir šiek tiek apskrustų, bet jokiu būdu neištižtų.

4. Išvirusias kruopas lengvai išpurenkite šakute, suberkite į dubenį su daržovėmis. Viską labai gerai išmaišykite, suberkite raudonėlius, nuvarvintus avinžirnius. Masę pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, suberkite tarkuotą parmezaną. Košę išdėliokite į dubenėlius.   

Suskleisti
Žaliosios bolivinių balandų salotos
Receptas: Žaliosios bolivinių balandų salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.4 / 24
Receptas
Ingredientai
Fetos sūris: 200.00 g
Brokoliniai kopūstai: 1.00 vnt. (vienas brokolio žiedynas)
Ridikėliai: 1.00 sauja
Kaip gaminti
  1. Bolivines balandas išvirkite pagal skonį pasūdytame vandenyje.
  2. Brokolį trumpai apvirkite arba ištroškinkite garuose. Leiskite atvėsti. Susmulkinkite.
  3. Ridikėlius nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite riekelėmis. Fetą supjaustykite kubeliais.
  4. Į lėkštę dėkite bolivines balandas, ant viršaus gražiai išdėliokite daržoves bei sūrį.
  5. Salotas patiekite apšlakstytas pikantišku žalumynų užpilu .
Suskleisti
Spalvingos bolivinių balandų salotos
Receptas: Spalvingos bolivinių balandų salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.0 / 11
Receptas
Ingredientai
Kynvos (bolivinės balandos): 3.00 puodelis (įvairių spalvų)
Pomidorai: 1.00 puodelis (1/2 vyšninių)
Paprikos: 1.00 puodelis (1/2 raudona, žalia, geltona - smulkintos)
Raudonasis svogūnas: 1.00 g (1/2 smulkinto)
Moliūgo sėklos: 1.00 puodelis (1/4)
Česnakai: 1.00 skiltelės (smulkinto)
Pupelės: 1.00 puodelis (1/2 juodųjų)
Alyvuogės: 1.00 puodelis (1/2 juodosios)
Petražolės: 1.00 puodelis (1/4 smulkintos)
Citrinos: 1.00 vnt. (3 valg. š. - sulčių)
Alyvuogių aliejus: 5.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Bolivines balandas ir pupeles išvirkite ir atvėsinkite. Sumaišykite visus salotoms skirtus ingredientus ir pagardinkite druska bei pipirais.
  2. Apšlakstykite citrinos sultimis ir alyvuogių aliejumi.
Suskleisti

Ispaninių šalavijų (chia) sėklos

„Fotolia“ nuotr./Chia sėklos
„Fotolia“ nuotr./Chia sėklos

Ispaninių šalavijų sėklose taip pat gausu skaidulų, baltymų ir omega-3 riebiųjų rūgščių, jos pagreitina medžiagų apykaitą ir sumažina apetitą, be to padidina hormono, deginančio riebalus, kiekį.

Prieš vartojimą pamirkykite sėklas vandenyje apie 15 minučių, kad jos išbrinktų. Galite šių sėklų berti į kokteilius, salotas, jogurtą ar maišyti su sausais pusryčiais. Jos suteiks didesnį sotumo jausmą ir nepersivalgysite.

Ji24 siūlo išbandyti šiuos pusryčių kokteilius:

Mango, apelsinų ir kivių kokteilis
Receptas: Mango, apelsinų ir kivių kokteilis
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.6 / 23
Receptas
Ingredientai
Mangas: 1.00 vnt.
Apelsinai: 1.00 vnt.
Kiviai: 3.00 vnt.
Mėtos: 1.00 sauja
Agavų sirupas: 1.00 valg. š.
Vanduo: 220.00 ml
Chia sėklos: 1.00 valg. š. ((papildomai))
Kaip gaminti
  1. Nulupkite ir supjaustykite mangą, apelsiną bei kivius.
  2. Sudėkite supjaustytus vaisius, mėtas, sirupą ir papildomus priedus į kokteilinę. Supilkite vandenį ir plakite/trinkite iki vientisos masės.
  3. Patiekite iš karto.

Receptą rasite čia.

Suskleisti
Obuolių ir agurkų kokteilis
Receptas: Obuolių ir agurkų kokteilis
2 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.6 / 46
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 3.00 vnt.
Agurkai: 2.00 vnt. ((trumpavaisių))
Apelsinai: 2.00 vnt. ((šviežiai spaustų sulčių))
Imbieras: 1.00 vnt. ((1 cm gabalėlio imbiero šaknies))
Agavų sirupas: 1.00 valg. š. ((tinka ir skystas medus))
Chia sėklos: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Į kokteilinę sudėkite supjaustytus obuolius ir agurkus. Išspaustas apelsinų sultis, sutarkuotą imbiero šaknį, sirupą ir sėklas.
  2. Viską sutrinkite iki vientisos masės. Jei matote, kad kokteilis per tirštas – įpilkite šiek tiek šalto vandens ir dar kartą išplakite.
  3. Patiekite iš karto.

Receptą rasite čia.

Suskleisti

Jogurtas su vaisiais ar riešutais

Itin daug baltymų turintis jogurtas puikiai tinka su pačiais įvairiausiais vaisiais (tiek šviežiais, tiek džiovintais), uogomis ir riešutais. Vos keli ingredientai ir štai jums – patys puikiausi pusryčiai, kuriuose apstu baltymų, vitaminų ir naudingųjų mineralinių medžiagų.

Štai keletas puikių idėjų:

Dietinė abrikosų tyrė su jogurtu ir sėmenimis
Receptas: Dietinė abrikosų tyrė su jogurtu ir sėmenimis
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.4 / 10
Receptas
Ingredientai
Sultys: 200.00 ml (obuolių)
Citrinos: 1.00 vnt. (žiupsnis tarkuotų žievelių)
Linų sėmenys: 20.00 g
Jogurtas: 400.00 ml (tiršto neriebaus)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Kaip gaminti

1. Abrikosus su obuolių sultimis pavirkite apie 10 minučių, kol vaisiai suminkštės. Sutrinkite maišikliu, kad gautumėte tyrę.

2. Jogurtą išsukite su citrinų žievelėmis ir smulkintais linų sėmenimis.

3. Ataušusius abrikosus sluoksniuodama sumaišykite su jogurtu. Ant viršaus užberkite žiupsnelį cinamono.

4. Šis desertas suteikia energijos, gerina smegenų veiklą ir virškinimą.

Suskleisti
Naminis jogurtas su granatais ir pistacijomis
Receptas: Naminis jogurtas su granatais ir pistacijomis
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
2.8 / 18
Receptas
Ingredientai
Granatas: 1.00 vnt. (sunokęs)
Pistacijos: 1.00 st. (saujelė)
Džemas: 2.00 valg. š. (apelsinų)
Pienas: 1.00 l (3,5 proc. riebumo)
Jogurtas: 100.00 ml (natūralaus)
Sėlenos: 2.00 valg. š. (kviečių)
Kaip gaminti
  1. Pieną supilkite į prikaistuvį, statykite ant ugnies. Kai užvirs, ugnį sumažinkite, kaitinkite apie 5 min.
  2. Nukaitusi maišykite, kol pieno temperatūra nukris maždaug iki 45 laipsnių.
  3. Pamatuokite virtuviniu termometru. Tokio prietaiso neturite? Įkiškite į pieną švarų pirštą.
  4. Jei pavyko jį išlaikyti, kol suskaičiavote iki penkiolikos, temperatūra tinkama.
  5. 2 šaukštus karšto pieno sumaišykite su jogurtu.
  6. Mišinį įmaišykite į likusį karštą pieną. Indą uždenkite, suvyniokite į storą šiltą pledą, palikite 6–8 val.
  7. Gerai išmaišykite.
  8. Naminį jogurtą ir apelsinų džemą susluoksniuokite į taures.
  9. Viršų pabarstykite gliaudytomis granatų sėklomis ir sausoje keptuvėje skrudintomis pistacijomis.

Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant jogurto brandinimo laiko).

Suskleisti
Graikiškas jogurtas
Receptas: Graikiškas jogurtas
3 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.2 / 78
Receptas
Ingredientai
Jogurtas: 1.00 l (natūralus jogurtas be priedų, tinka tiek pirktinis, tiek naminis)
Kaip gaminti
  1. Į sietelį, įdėtą į indą, įklokite dvigubai sulenktą marlę. Supilkite jogurtą ir palikite jį persikošti 4–8 valandoms.
  2. Praėjus nurodytam laikui, jogurtas sutirštės ir bus paruoštas skanauti. Skanaus.

Kaip patiems pasigaminti natūralų jogurtą, skaitykite straipsnyje KAM PIRKTI, JEI GALITE PASIGAMINTI.

Suskleisti

Gardžių ir sveikų pusryčių!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų