Tačiau ką daryti jei nesate didelis jų mėgėjas? Laimė, yra apstu kitų puikių produktų, kuriuose taip pat gausu baltymų. Portalas health.com sveikiems pusryčiams siūlo išbandyti ir juos.
Bolivinė balanda (arba – kynva)
Kas rytą valgomą avižinę košę drąsiai galite keisti ir bolivinių balandų kruopomis. Paruošti įdomių patiekalų su šiomis kruopomis visai nesudėtinga. Paimkite 1 dalį kruopų ir 2 dalis vandens, užpilkite kruopas ir virkite 15–20 minučių.
Verdamos bolivinės balandos išleidžia „uodegėlę“ ir atrodo kaip spiralės. Žinoma, paprasčiausia bolivinių balandų sėklas užpilti vandeniu ir palikti per naktį. Mirkytas kruopas galite įmaišyti į įvairias salotas.
Viename puodelyje bolivinių balandų yra iki 8 gramų baltymų (viename kiaušinyje jų yra 6 gramai) ir 5 gramai ilgai sotumo jausmą išlaikyti padedančių skaidulų.
Ji24 siūlo išbandyti šias receptų idėjas pusryčiams:
1. Virkite 1 dalį bolivinių balandų kruopų kartu su 2 dalimis pieno ar vandens, sudėkite razinas ir tarkuotą obuolį.
2. Baigiant virti įberkite žiupsnelį cinamono ir pagardinkite gabalėliu sviesto.
Skanaus!
Plačiau skaitykite: „Inkų auksas – bolivinės balandos“
1. Kruopas gerai nuplaukite sietelyje, suberkite į verdantį sultinį, puodelį uždenkite ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 15 min.
2. Nukelkite nuo ugnies, įmaišykite sviestą ir dar 10 min. brinkinkite. Česnako skilteles ir porą nuvalykite, pakepinkite aliejuje ir sukrėskite į dubenį.
3. Atskirai apkepkite nuluptas ir išvalytas paprikas, pomidorus – daržoves reikia kepti tiek, kad suminkštėtų ir šiek tiek apskrustų, bet jokiu būdu neištižtų.
4. Išvirusias kruopas lengvai išpurenkite šakute, suberkite į dubenį su daržovėmis. Viską labai gerai išmaišykite, suberkite raudonėlius, nuvarvintus avinžirnius. Masę pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, suberkite tarkuotą parmezaną. Košę išdėliokite į dubenėlius.
- Bolivines balandas išvirkite pagal skonį pasūdytame vandenyje.
- Brokolį trumpai apvirkite arba ištroškinkite garuose. Leiskite atvėsti. Susmulkinkite.
- Ridikėlius nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite riekelėmis. Fetą supjaustykite kubeliais.
- Į lėkštę dėkite bolivines balandas, ant viršaus gražiai išdėliokite daržoves bei sūrį.
- Salotas patiekite apšlakstytas pikantišku žalumynų užpilu .
- Bolivines balandas ir pupeles išvirkite ir atvėsinkite. Sumaišykite visus salotoms skirtus ingredientus ir pagardinkite druska bei pipirais.
- Apšlakstykite citrinos sultimis ir alyvuogių aliejumi.
Ispaninių šalavijų (chia) sėklos
Ispaninių šalavijų sėklose taip pat gausu skaidulų, baltymų ir omega-3 riebiųjų rūgščių, jos pagreitina medžiagų apykaitą ir sumažina apetitą, be to padidina hormono, deginančio riebalus, kiekį.
Prieš vartojimą pamirkykite sėklas vandenyje apie 15 minučių, kad jos išbrinktų. Galite šių sėklų berti į kokteilius, salotas, jogurtą ar maišyti su sausais pusryčiais. Jos suteiks didesnį sotumo jausmą ir nepersivalgysite.
Ji24 siūlo išbandyti šiuos pusryčių kokteilius:
- Nulupkite ir supjaustykite mangą, apelsiną bei kivius.
- Sudėkite supjaustytus vaisius, mėtas, sirupą ir papildomus priedus į kokteilinę. Supilkite vandenį ir plakite/trinkite iki vientisos masės.
- Patiekite iš karto.
- Į kokteilinę sudėkite supjaustytus obuolius ir agurkus. Išspaustas apelsinų sultis, sutarkuotą imbiero šaknį, sirupą ir sėklas.
- Viską sutrinkite iki vientisos masės. Jei matote, kad kokteilis per tirštas – įpilkite šiek tiek šalto vandens ir dar kartą išplakite.
- Patiekite iš karto.
Jogurtas su vaisiais ar riešutais
Itin daug baltymų turintis jogurtas puikiai tinka su pačiais įvairiausiais vaisiais (tiek šviežiais, tiek džiovintais), uogomis ir riešutais. Vos keli ingredientai ir štai jums – patys puikiausi pusryčiai, kuriuose apstu baltymų, vitaminų ir naudingųjų mineralinių medžiagų.
Štai keletas puikių idėjų:
1. Abrikosus su obuolių sultimis pavirkite apie 10 minučių, kol vaisiai suminkštės. Sutrinkite maišikliu, kad gautumėte tyrę.
2. Jogurtą išsukite su citrinų žievelėmis ir smulkintais linų sėmenimis.
3. Ataušusius abrikosus sluoksniuodama sumaišykite su jogurtu. Ant viršaus užberkite žiupsnelį cinamono.
4. Šis desertas suteikia energijos, gerina smegenų veiklą ir virškinimą.
- Pieną supilkite į prikaistuvį, statykite ant ugnies. Kai užvirs, ugnį sumažinkite, kaitinkite apie 5 min.
- Nukaitusi maišykite, kol pieno temperatūra nukris maždaug iki 45 laipsnių.
- Pamatuokite virtuviniu termometru. Tokio prietaiso neturite? Įkiškite į pieną švarų pirštą.
- Jei pavyko jį išlaikyti, kol suskaičiavote iki penkiolikos, temperatūra tinkama.
- 2 šaukštus karšto pieno sumaišykite su jogurtu.
- Mišinį įmaišykite į likusį karštą pieną. Indą uždenkite, suvyniokite į storą šiltą pledą, palikite 6–8 val.
- Gerai išmaišykite.
- Naminį jogurtą ir apelsinų džemą susluoksniuokite į taures.
- Viršų pabarstykite gliaudytomis granatų sėklomis ir sausoje keptuvėje skrudintomis pistacijomis.
Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant jogurto brandinimo laiko).
- Į sietelį, įdėtą į indą, įklokite dvigubai sulenktą marlę. Supilkite jogurtą ir palikite jį persikošti 4–8 valandoms.
- Praėjus nurodytam laikui, jogurtas sutirštės ir bus paruoštas skanauti. Skanaus.
Kaip patiems pasigaminti natūralų jogurtą, skaitykite straipsnyje KAM PIRKTI, JEI GALITE PASIGAMINTI.
Gardžių ir sveikų pusryčių!