Aišku, jei tokie svečiai užgriūva netikėtai, nieko dora jau nebesugalvosi – teks apsiriboti kava ir tuo, ko esama šaldytuve. Bet jei buvote įspėti jų bent prieš valandėlę kitą, greitai galima suimprovizuoti ir ką nors skanesnio bei įdomesnio. Štai keletas idėjų – galbūt pravers...
1. Pomidoro galus įpjaukite, jį perliekite verdančiu vandeniu, nulupkite odelę ir susmulkinkite.
2. Svogūną susmulkinkite, sumaišykite su pomidorais ir pesto padažu, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais.
3. Tunus nuvarvinkite, sumaišykite su kapotais kiaušiniais, žalumynais, labai smulkiai pjaustytais agurkėliais ir majonezu. Įdarą pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais.
4. Į trapios tešlos krepšelius klokite po nedidelį salotos lapelį, kad krepšeliai nuo pomidorų skysčio nepavandenytų, ant viršaus krėskite po šaukštą smulkintų pomidorų, tada gausiai – tunų įdaro.
5. Krepšelius puoškite kapariais ir petražolės lapeliais.
- Nuo alyvuogių nupilkite skystį, jas suberkite į užsukamą indą.
- Česnakus nulupkite, sukapokite, sumaišykite su nutarkuotomis citrinos žievelėmis ir raudonėliais.
- Smulkintą aitriąją papriką įmaišykite į česnakų ir raudonėlių mišinį.
- Sumaišykite jį su aliejumi ir skystu medumi.
- Gautu marinatu užpilkite alyvuoges ir per naktį palaikykite šaldytuve.
- Skirtingų spalvų alyvuoges ir fetą verkite ant medinių iešmelių ir dėkite į stiklines taureles.
Valgykite su pita.
Pagaminsite per 30 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).
1. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkintus svogūnus, grūstus česnakus ir minutę pakepinkite. Sudėkite konservuotus pomidorus, mentele sutrinkite. Suberkite nusunktas pupeles, uždenkite keptuvę ir 5 min. patroškinkite.
2. Nukelkite nuo ugnies, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite citrinų sultimis ir palikite ataušti. Nuplaukite daigus. Agurkus ir pomidorus supjaustykite griežinėliais.
3. Prieš dedant įdarą, pitos duoneles pakaitinkite skrudintuve, perpjaukite pusiau ir palikite 10 min. ataušti. Į kiekvieną puselę įdėkite troškinio iš keptuvės, pjaustytų daržovių.
1. Kiaušinius ir pieną išplakite elektriniu plakikliu. Pagal skonį įberkite druskos, pipirų.
2. Maišydama mediniu šaukštu suberkite miltus (tešla turi būti tarsi skysta grietinė).
3. Apvalų ar stačiakampį nepridegantį kepimo indą ištepkite sviestu. Sukrėskite kiaušinių masę ir 15–20 minučių pašaukite į 200ºC karštumo orkaitę.
4. Dešreles pakepinkite nedideliame kiekyje karštų riebalų, kol gražiai apskrus.
5. Iš orkaitės ištrauktą omletą supjaustykite juostomis, ant kiekvienos dėkite po dešrelę ir susukite ritinėlius. Padėkite šiltai.
6. Paruoškite padažą: kiaulienos kumpį supjaustykite juostelėmis ir paskrudinkite sausoje keptuvėje.
7. Įpilkite pora šaukštų aliejaus, išmaišykite, suberkite smulkintus svogūnus ir maišydama kepinkite, kol šie įgaus aukso atspalvį. Sukrėskite į padažinę.
8. Dešreles tiekite supjaustytas 4–5 cm ilgio gabalėliais.
1. Kumpį supjaustykite plonais griežiniais.
2. Nuvalytus pievagrybius supjaustykite griežinėliais ir pakepinkite svieste. Išgriebusi iš keptuvės, sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių.
3. Į karštus riebalus suberkite miltus ir maišydama kepinkite, kol įgaus aukso spalvą. Supilkite vyną, gerai išmaišykite. Sudėkite stambiais gabalais pjaustytą mocarelą, ketvirčiais pjaustytus pomidorus, alyvuogių puseles, pievagrybius, pagal skonį įberkite druskos, maltų baltųjų pipirų. Išmaišiusi kepinkite, kol suminkštės pomidorai.
4. Gauto įdaro užkrėskite ant kiekvieno kumpio griežinėlio ir susukite ritinėlius. Išdėliokite nepridegančioje kepimo skardoje, apšlakstykite plaktais kiaušiniais ir 8 minutėms pašaukite į karštą orkaitę.
5. Tiekite karštus arba šaltus.
- Tešlą atšildykite, kaip nurodyta ant pakuotės, tada supjaustykite norimo dydžio stačiakampiais gabalėliais.
- Česnaką nulupkite, susmulkinkite. Žalumynus nuplaukite, sukapokite. Česnakus ir žalumynus gerai išsukite su feta ir grietine. Masę pagal skonį pasūdysite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
- Ant tešlos kraštelių tepkite fetos įdaro, pyragaičių kraštelius suimkite ir kiek užlenkite.
- Ant viršaus berkite tarkuoto parmezano, dailiai išdėliokite labai gerai nuvarvintų ir nusausintų alyvuogių.
- Kepkite pyragaičius gerai įkaitintoje orkaitėje apie 15 min. Tiekite su balzaminiu padažu ir bazilikų lapeliais.
1. Obuolį nulupkite, sutarkuokite, sumaišykite su tepamuoju sūreliu, jei reikia, pasūdykite.
2. Kumpį supjaustykite plonais griežinėliais. Salotas nuplaukite ir labai gerai nusausinkite.
3. Pomidorų galus įpjaukite, vaisius nuplikykite verdančiu vandeniu, tada nulupkite odelę ir supjaustykite plonais griežinėliais.
4. Ant pašildytų tortilijų tepkite sūrelio su obuoliais, tada klokite po kelis lapus salotų, dėkite kumpio ir pomidorų.
5. Tortilijas susukite, perpjaukite per pusę, kad būtų patogiau valgyti, ir patiekite.
1. Kietai išvirkite kiaušinius, atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.
2. Nuvarvinkite tunus, susmulkinkite šakute, įmaišykite smulkiai pjaustytą svogūną, pasūdykite, pagardinkite pipirais, įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, išmaišykite.
3. Perpjaukite bandeles, vidine puse jas trumpai apskrudinkite sausoje keptuvėje.
4. Ant vienos bandelės pusės uždėkite salotos lapų, pomidorų griežinėlių, šaukštą tunų su svogūnais, kelis kiaušinių griežinėlius ir pjaustytų alyvuogių, užvožkite likusia bandelės pusele.
1. Duonos riekeles aptepkite sviestu, uždėkite sūrio, pomidoro griežinėlį, apibarstykite prieskoninėmis žolelėmis ir pipirais, papuoškite svogūnų žiedais.
2. Kepkite sumuštinius iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje, kol išsilydys sūris.
1. Pirmiausia užmaišykite tešlą: mieles ir cukrų užpilkite drungnu vandeniu, gerai išmaišykite ir palaukite, kol mielės suputos.
2. Didesniame dubenyje sumaišykite persijotus miltus ir druską, viduryje suformuokite duobutę, į ją supilkite mieles ir aliejų. Viską palengva sumaišykite.
3. Dubenį su tešla uždenkite švariu rankšluosčiu. Tešlą maždaug valandą laikykite šiltai, kad pakiltų.
4. Iškilusią tešlą iškočiokite ant miltais pabarstytos medinės lentelės ir stiklinaite arba puodeliu išspauskite apskritimus. Juos aptepkite alyvuogių aliejumi, berkite džiovintų raudonėlių.
5. Pomidorų galus įpjaukite, vaisius nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odelę, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklas, susmulkinkite ir sumaišykite su aliejumi, kapotais kaparėliais, druska, pipirais.
6. Paruoštą pomidorų mišinį tepkite ant tešlos paplotėlių, berkite tarkuotos mocarelos ir apie 15 min. kepkite orkaitėje. Tiekite su gražgarsčių lapeliais ir krapų šakelėmis.
1. Duoną supjaustykite riekelėmis, aptepkite minkštu sviestu ir kepkite orkaitėje, kol gražiai parus (jeigu naudosite skrudintuvą, netepkite sviesto).
2. Kriaušes supjaustykite skiltelėmis, apšlakstykite citrinų sultimis ir sudėkite į įkaitintą keptuvę. Apibarstykite ruduoju cukrumi, prieskoniais ir kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Karšto vandens vonelėje pašildykite medų, kad suskystėtų.
3. Šiltas kriaušių skilteles dėkite ant duonos riekelių, apibarstykite trupintu sūriu, apšlakstykite medumi ir užbarstykite graikinių riešutų.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Silkės filė supjaustykite 1 cm pločio juostelėmis.
2. Ananasus supjaustykite 1 cm storio kvadratėliais, papriką – 0,5 cm kvadratėliais. Viską sudėkite į dubenėlį, įkrėskite pomidorų padažo ir gerai sumaišykite. Palikite šaldytuve bent 0,5 val.
3. Puoškite petražolių arba krapų šakele.
1. Rikotą sudėkite į dubenį, įspauskite česnako, supilkite citrinos sultis ir išmaišykite.
2. Pomidorus supjaustykite storais griežinėliais, pabarstykite druska.
3. Sūriu aptepkite trapučius, ant viršaus uždėkite po griežinėlį pomidoro.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Lašišų filė labai gerai nuplaukite, supjaustykite juostelėmis, apibarstykite kapotomis petražolėmis, pagal skonį pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir apšlakstykite citrinų sultimis.
- Grūdėtąją varškę kiaurasamtyje labai gerai nuvarvinkite, sumaišykite su krienais, nutarkuotomis citrinų žievelėmis, galiausiai įmaišykite iki standžių putų išplaktą grietinėlę.
- Ant išskleisto lavašo lapo paskirstykite varškės kremą, ant jo išdėliokite lašišų juosteles.
- Suktinukus labai tvirtai susukite, kad neišsižiotų, suvyniokite į maistinę plėvelę ir apie 2 val. palaikykite šaldytuve.
- Tiekite supjausčiusi vidutinio dydžio kąsneliais.
- Kulinaro patarimas. Tokią užkandėlę gardu ruošti ir su kepta arba sūdyta lašiša.
Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).
- Tešlą išimkite iš šaldymo kameros ir palikite ~15~20 min kambario temperatūroje, kad atšiltų.
- Tuo metu nulupkite ir supjaustykite obuolius, sumaišykite su 2 rūšių cukrumi ir cinamonu (galite užpilti šiek tiek citrinos sulčių, kad obuoliai nepatamsėtų).
- Tešlą šiek tiek iškočiokite, iš jos išpjaustykite norimo dydžio kvadratėlius.
- Ant kiekvieno kvadratėlio dėkite obuolių, ir patepę kraštelius tirpintu sviestu (kad geriau suliptų) suklijuokite.
- Bandeles patepkite lydytu sviestu ir pabarstykite 2 rūšių cukraus ir cinamono mišiniu.
- Kepkite ~20 min 180 laipsnių orkaitėje.
Skanaus!
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
! DAUGIAU UŽKANDŽIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA.