Itališkos grikių salotos
Reikės:
- 1 svogūno,
- 2 valg. š. alyvuogių aliejaus,
- 1,5 st. grikių,
- 3 st. daržovių nuoviro,
- 5 juostelių rūkytos šoninės,
- 1 mažo indelio vyšninių pomidorų,
- ¾ st. šaldytų žirnelių,
- 1 citrinos sulčių,
- druskos ir pipirų pagal skonį,
- 1 arb. š. rūkytos paprikos miltelių,
- ½ st. migdolų drožlių,
- ½ agurko,
- 400 g konservuotų avinžirnių,
- saujos petražolių,
- žiupsnelio mėtų,
- 80 g fetos sūrio.
Gaminimas:
Įkaitinkite orkaitę iki 190 ºC laipsnių.
Keptuvėje su 1 valg. šaukštu aliejaus pakepinkite susmulkintą svogūną. Kaip jis gražiai pagels, suberkite grikius ir pakaitinkite kelias minutes. Paskui supilkite daržovių sultinį ir virkite maždaug 18 minučių. Stebėkite, kad nepervirtumėte. Išvirusius grikius padėkite ataušti.
Kepimo skardoje ant folijos išdėliokite šoninės juosteles ir vyšninius pomidoriukus. Dėkite į orkaitę ir kepkite, kol pomidoriukai suminkštės. Juos išimkite, šoninę dar palikite, kad iškeptų iki traškumo. Tada išimkite ir susmulkinkite.
Šaldytus žirnelius suberkite trims minutėms į verdantį vandenį. Paskui nukoškite ir kuo greičiau pakiškite po lediniu vandeniu, tada jie išlaikys gražią žalią spalvą.
Konservuotus avinžirnius nukoškite. Galite naudoti ir paprastus, tuomet juos pamerkite iš vakaro ir išvirkite.
Grikius sumaišykite su aliejumi ir citrinos sultimis, pagardinkite druska bei pipirais. Suberkite į dubenį kartu su likusiais ingredientais ir patiekite.
Marokietiškos grikių salotos
Reikės:
- 2 st. grikių,
- 3 morkų,
- 1 nedidelio raudonojo svogūno,
- 50 g jaunų špinatų lapelių,
- 170 g virtų avinžirnių,
- 6 datulių,
- 2 svogūnėlių su laiškais,
- saujos kalendrų,
- žiupsnelio džiovintų paprikos dribsnių,
- ¼ st. alyvuogių aliejaus,
- 1/3 st. ryžių vyno acto,
- 3 arb. š. malto kumino,
- ½ arb. š. druskos.
Gaminimas:
Grikius išvirkite. Kai jie atvės, sumaišykite dubenyje su avinžirniais, smulkintomis daržovėmis, datulėmis ir kitais ingredientais. Pagardinkite alyvuogių aliejumi, ryžių actu, kuminu bei druska.
Keptų daržovių ir grikių salotos
Reikės:
- 2 st. nevirtų grikių kruopų,
- 2 pundelių mažų morkyčių,
- 2 raudonųjų saldžiųjų paprikų,
- 1 raudonojo svogūno,
- 2 valg. š. alyvuogių aliejaus,
- 60 ml šviežiais spaustų apelsinų sulčių,
- 1 arb. š. kumino,
- 2 arb. š. susmulkinto šviežio imbiero,
- 1 česnako skiltelės,
- 1,5 valg. š. medaus,
- 1,5 valg. š. raudonojo vyno acto,
- 1 st. šviežių petražolių lapelių,
- 1 st. šviežių kalendrų lapelių,
- 40 g gražgarstės,
- 100 g fetos sūrio,
- 45 g kepintų migdolų drožlių.
Gaminimas:
Morkas, paprikas ir svogūną susmulkinkite. Suberkite į kepimo popieriumi ištiestą skardą, apšlakstykite trupučiu aliejaus ir dėkite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite 15 minučių.
Dubenyje sumaišykite apelsinų sultis, kuminą, imbierą, česnaką ir medų. Apšlakstykite daržoves ir kepkite dar 20 minučių.
Grikius užvirkite, pavirkite 5 minutes ir uždengę palikite brinkti, o paskui leiskite atvėsti.
Į likusį medaus mišinį supilkite vyno actą. Pagardinkite atvėsusius grikius, sumaišykite su keptomis daržovėmis ir žalumynais. Patiekite apibarstę feta, gražgarstėmis ir migdolų drožlėmis.
Grikių, burokėlių ir fetos salotos
Reikės:
- 3-4 burokėlių,
- 100 g grikių
- 50 g fetos sūrio,
- žiupsnelio krapų,
- 2 valg. š. alyvuogių aliejaus,
- 2 valg. š. citrinų sulčių,
- druskos ir maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
Burokėlius išvirkite arba iškepkite orkaitėje, suvyniojus į foliją. Kai atvės, nulupkite ir supjaustykite kubeliais.
Grikius išvirkite ir padėkite atvėsti.
Pasigaminkite užpilą salotoms – sumaišykite alyvuogių aliejų su citrinos sultimis, druska bei pipirais.
Į salotinę suberkite grikius, paskui burokėlius, o ant viršaus – susmulkintą fetos sūrį. Pagardinkite užpilu ir smulkintais krapais ar kitais mėgstamais žalumynais – petražolėmis, kalendromis.
Grikių, obuolių ir avokadų salotos
Reikės:
- 1 st. grikių,
- 2 st. vandens,
- 1 obuolio,
- 2 st. gražgarsčių,
- saujos džiovintų spanguolių,
- saujos moliūgų sėklų,
- 1 avokado,
- 3 valg. š. citrinos sulčių,
- 2 valg. š. alyvuogių aliejaus,
- 1 valg. š. klevų sirupo,
- 1 arb. š. Dižono garstyčių,
- 1 skiltelės česnako,
- po žiupsnelį druskos ir maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
Grikius išvirkite, bet nepervirkite, geriau truputį pavirę palikite brinkti.
Moliūgų sėklas pakepinkite.
Dubenyje sumaišykite atvėsusius grikius, moliūgų sėklas, spanguoles, gražgarstes, gabaliukais supjaustytą obuolį ir avokadą. Pagardinkite užpilu iš citrinos sulčių, alyvuogių aliejaus, klevų sirupo, garstyčių ir išspausto česnako. Šiek tiek druskos ir pipirų ir salotos paruoštos!
Skanaus!