Grikių mėgėjams – 2 netikėti patiekalai: rizotas ir kepsneliai su mocarela

Pasaulio ir Lietuvos kulinarų širdis bei lėkštes pastaruoju metu vis dažniau užkariauja bolivinės balandos, avižos ar kuskusas. Tačiau nors šių kruopų nauda – neginčijama, neretai pamirštami ypatinga maistine verte pasižymintys grikiai. Juos galima pavadinti tikra kulinarijos klasika: ne tik gardžiu bei lengvu, bet ir energijos antplūdį suteikiančiu maistu.
Grikių kepsneliai
Grikių kepsneliai / Vida Press nuotr.

Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, grikius verta valgyti kuo dažniau, nes jie ne tik sveiki, bet ir neapsunkinantys organizmo. Būdų, kaip šias kruopas paruošti, yra daugybė ir visi jie – teisingi. Visgi, prieš virimą verta grikius šiek tiek pakepinti įkaitusioje, sausoje keptuvėje, kol šie ims sproginėti – taip vėliau juos išvirus galėsite mėgautis ne lipnia, bet biria koše.

„Be to, svarbu pabrėžti, kad verdant kruopoms, jų maišyti nereikia. Užtenka virimo pabaigoje patikrinti, ar jos paruoštos, tiesiog perbraukus per puodo dugną šaukštu. Jeigu vandens nebėra – grikiai išvirę“, – patarimu dalinasi B.Baratinskaitė. Ji dalijasi ir netradicinių, tačiau labai gardžių grikių patiekalų receptais.

Grybų, riešutų ir grikių rizotas

Šį grikių rizotą paruošti nėra sudėtinga, tačiau jis tikrai savo skoniu, aromatu ir išvaizda sužavės kiekvieną naujų skonių išsiilgusį gurmaną. Tai lengvas, gardus ir, žinoma, kitoks patiekalas su grikiais.

Ingredientai:

  • 100 g grikių;
  • 250 g pievagrybių;
  • 1 svogūnas;
  • 1 skiltelė česnako;
  • po 0,3 stiklinės graikinių ir anakardžių riešutų;
  • žiupsnelis jūros druskos;
  • 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • šlakelis alyvuogių aliejaus;
  • šiek tiek baziliko;
  • 0,5 ekologiško sultinio kubelio;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis pipirų.

Gaminimas:

1. Išvakarėse užmerkite riešutus, taip pat iš karto pasiruoškite grikius – užpilkite juos verdančiu sultiniu ir palikite nakčiai „pastovėti“.

2. Kitą dieną nuplaukite mirkytus riešutus ir sudėkite juos į elektrinį trintuvą. Taip pat įpilkite mažą stiklinę vandens ir viską sumalkite iki vientisos masės. Supilkite citrinos sultis, suberkite druską ir viską išmaišykite.

3. Keptuvėje pakepinkite smulkintą svogūną ir česnaką, sudėkite baziliką ir suberkite per naktį mirkytus grikius – troškinkite viską apie 10 min.

4. Kitoje keptuvėje pakepinkite smulkintus grybus, įberkite druskos bei pipirų – kepkite taip pat iki 10 min.

5. Sumaišykite paruoštą riešutų kremą su grybais ir grikiais bei porą minučių viską patroškinkite.

Vida Press nuotr./Grikiai su grybais
Vida Press nuotr./Grikiai su grybais

Sotūs grikių ir mocarelos kepsneliai

Šie kepsneliai yra puiki alternatyva ne tik mėsos atsisakiusiems žmonėms, bet ir tiems, kam pabodo tradiciniai kotletai. Kepsneliai ne tik sotūs, bet ir labai skanūs, o patiekti su šviežių daržovių salotomis gali tapti mėgstamiausiu lengvos vakarienės pasirinkimu.

Ingredientai:

  • 200 g grikių;
  • 2 kiaušiniai;
  • 1 svogūnas;
  • 80 g smulkintos mocarelos;
  • 60 g saulėje džiovintų pomidorų;
  • žolelių prieskonių mišinio;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis pipirų.

Gaminimas:

1. Išvirkite grikius ir sugrūskite juos į košę.

2. Susmulkinkite svogūną ir pakepinkite jį keptuvėje drauge su saulėje džiovintais pomidorais – keptas daržoves sudėkite šalia grikių.

3. Suplakite kiaušinius, pagardinkite juos prieskoniais ir supilkite į paruoštą grikių ir daržovių tešlą – viską gerai išminkykite.

4. Iš pagamintos masės suformuokite kepsnelius – į kiekvieno iš jų vidų įdėkite šiek tiek mocarelos ir kepkite keptuvėje, kol apskrus iki auksinės spalvos.

Vida Press nuotr./Grikių kotletukai
Vida Press nuotr./Grikių kotletukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis