Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Grilinkime sūrį: 5 gardžiausi sprendimai

Ant grilio keptas nieko nebestebina, tačiau kai kam šis gaminimo būdas tampa iššūkiu, mat kalbame ne apie sūrį, kuris išsilydo, o apie gražiai apskrudusį. Kokį sūrį rinktis ir nenusivilti? Pateikiame 5 sūrio rūšis griliui.
Grilintas sūris
Grilintas sūris / 123RF.com nuotr.

1. Halumio sūris

123RF.com nuotr./Keptas halumio sūris
123RF.com nuotr./Keptas halumio sūris

Šis pusiau kietas sūris, gaminamas iš ožkų ir avių pieno, yra kilęs iš Kipro, puikiai tinka kepti ant grotelių. Graikijoje halumio sūrio galima rasti ant kiekvieno kampo – tiek prekybos centruose, tiek vietinėse parduotuvėse.

Ir nors dauguma gąsdina, kad šis produktas nemažai kainuoja, tačiau nepaprasto skonio sūris vertas kiekvieno cento.

Nors iš pradžių jis atrodo ganėtinai kietas, tačiau kepant ant grotelių, išorė greitai tampa traški ir aukso spalvos, o vidus suminkštėja, bet neištirpsta, todėl tampa maloniai girgždantis ir kramtomas.

Šis sūris itin universalus, puikiai tinkantis tiek salotoms, tiek sumuštiniams. Prie jo dera pomidorai, raudonieji svogūnai, aštrūs padažai.

2. Kefalotyris

123RF.com nuotr./Kefalotyris
123RF.com nuotr./Kefalotyris

Kaip ir halumio sūris, taip ir kefalotyris gaminamas iš avių arba ožkų pieno, tačiau yra šiek tiek kietesnis ir sūresnis. Aaitrumo, beje, mažiau. Šį graikišką sūrį galima drąsiai kepti ant grotelių. Jis nevirsta lipnia mase. Iškepęs sūris yra kreminės tekstūros, tačiau vis tiek maloniai kramtomas.

Stipriai sūrus sūris dėl šios savybės nėra toks universalus kaip halumio.

Baigus sūrį kepti, jį galima patiekti kaip užkandį su šlakeliu šviežių citrinos sulčių, pabarsčius juodųjų pipirų. Paruošti šį sūrį paprasta ir ypač grilis puikiai atskleidžia visą kafalotyrio skonį.

3. Kaseris

123RF.com nuotr./Kaseris
123RF.com nuotr./Kaseris

Šis sūris gaminamas iš avių pieno, yra pusiau kietos tekstūros, švelniai aštrus ir sūrus. Tačiau neapsigaukite – jis kietas riešutėlis, jį sunku išlydyti.

Kiekvieną ant grotelių suminkštėjusį kaserio gabalėlį galima dėti tarp moliūgų griežinėlių, keptų ant grotelių, tada įspausti šviežių citrinos sulčių ir įdėti šiek tiek mėtų. Saldūs, gaivūs moliūgai puikiai dera su sūrio aštrumu, kurį išryškina citrinos sultys, mėtos.

4. Queso panela sūris

123RF.com nuotr./Queso panela sūris
123RF.com nuotr./Queso panela sūris

Queso panela – tai meksikietiškas sūris, gaminamas iš karvių pieno. Jis yra švelnios, pusiau minkštos tekstūros, turi daugiau drėgmės nei anksčiau paminėti sūriai. Jo skonis lengvas ir gaivus, sūrstelėjęs.

Dėl minkštumo ir drėgnumo sūrį nėra labai paprasta kepti ant grotelių. Didesnis vandens kiekis neleidžia jam paruduoti, tačiau jis išlaiko savo formą ir ant grotelių puikiai išsilaiko.

Patiekiamas su keptais pomidorais, svogūnais, kalendromis bei aitriu padažu.

5. „Provolone“ sūris

123RF.com nuotr./„Provolone“ sūris
123RF.com nuotr./„Provolone“ sūris

Renkantis šį sūrį, prisiminkite, kad jis turi būti kietas ir kokybiškas. Jei nepasirinksite tinkamo, greičiausiai ant grotelių būsimas patiekalas sudegs. Svarbu žinoti, kad šis sūris per greitai netirpsta, todėl viena pusė gali būti minkštesnė, o kita mažiau minkšta.

Iškeptas ant grotelių sūris ir toliau lydosi, todėl gali virsti ir karšta koše, ir gardžiu minkštu ir lipniu sūrio patiekalu.

Jį tradiciškai galima aptepti alyvuogių aliejumi, smulkintu šviežiu raudonėliu ir grūstais raudonaisiais pipirais. Šis užkandis – neįtikėtinai paprastas, bet labai skanus. Geriausia skanauti užteptą ant keptų bagetės riekelių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas