„Gerai įkaitusios žarijos ilgai išlaiko aukštą temperatūrą, todėl mėgautis kepimo procesu ir eksperimentuoti prie kepsninės galima visą vakarą. Laiko užteks ir kepsniams, šašlykui ar dešrelėms išsikepti, ir net išbandyti naujoves, pavyzdžiui, ant grotelių keptas krevetes, smidrus ar greipfruto desertą“, – sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė.
Mėsa, sūris ar daržovės prie kepimo grotelių lips mažiau, jeigu prieš kepant jas patepsite perpjauto svogūno pusele.
Ji pataria iš anksto apsirūpinti reikalingais įrankiais ir papildomais indais, kad maisto gamyba lauke būtų sklandi. „Prieš įkurdami kepsninę ar šašlykinę, pasirūpinkite, kad ji būtų tvarkinga ir švari, be pelenų, – rekomenduoja B.Baratinskaitė, – O mėsa, sūris ar daržovės prie kepimo grotelių lips mažiau, jeigu prieš kepant jas patepsite perpjauto svogūno pusele. Numalšinti žarijose įsiplieskusią ugnį padės sauja druskos – tokiu būdu nereikės pilti vandens ir žarijos ilgiau išliks karštos“.
Planuojantiems savaitgalio valgiaraštį maisto gamybos ekspertė siūlo išbandyti 5 įdomius grilio patiekalų receptus.
Keptas halumis
Viduržemio jūros regione įprasta ragauti įvairių patiekalų su keptu halumiu. Šis sūris lydytis pradeda gan aukštoje temperatūroje, todėl ypač tinka griliui. Kepami halumio gabalėliai pasidengia traškia plutele ir puikiai tinka su įvairiomis daržovėmis.
Ingredientai:
- 400 g halumio sūrio;
- 2 raudonosios paprikos;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1 valg. šaukšt. vynuogių acto;
- 1 skiltelė česnako;
- šaukštelio rozmarino;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Halumį reikėtų pamirkyti šaltame vandenyje apie valandą, tada nusausinti ir supjaustyti riekelėmis, kurias padalykite pusiau.
2. Kiekvieną papriką supjaustykite išilgai į 8 dalis, pašalinkite sėklas.
3. Sumaišykite aliejų, actą, smulkintą česnaką ir prieskonius. Į paprikos gabalėlius tarsi į pupos ankštis įdėkite sūrio ir viską išilgai perverkite iešmeliu. Vėrinuką aptepkite pagamintu padažu ir dėkite ant grotelių, paprika į apačią. Po 2 minučių iešmelį apverskite ir leiskite pakepti dar 2 minutes.
Lengvai paruošiami mėsainiai
Ingredientai:
- mėsos paplotėliams:
- 1,5 kg maltos jautienos sprandinės;
- 2 susmulkinti svogūnai;
- 3 valg. šaukšt. Dižono garstyčių;
- 3 valg. šaukšt. aliejaus;
- 3 kiaušinių tryniai;
- 1 sauja šviežių, sukapotų petražolių arba kalendrų;
- druskos;
- pipirų.
taip pat reikės:
- mėsainiams skirtų bandelių;
- 200 g pjaustyto fermentinio sūrio;
- 4 dideli pomidorai, supjaustyti griežinėliais;
- 2 raudonieji svogūnai;
- keli marinuoti agurkėliai;
- pomidorų pažado.
Gaminimas:
1. Į mėsą sudėkite kiaušinių trynius, prieskonius, aliejų ir pakepintus svogūnus. Viską gerai išmaišykite. Formuokite paplotėlius ir dėkite ant grotelių. Prižiūrėkite kaitrą, kad mėsa nepradėtų degti, o gražiai ir tolygiai keptų.
2. Kai mėsa iškeps, leiskite jai šiek tiek pastovėti uždengtame dubenyje, o per tą laiką paskrudinkite bandeles.
3. Suformuokite mėsainį ant bandelės kraudami raudonojo svogūnų žiedus, agurkėlių griežinėlius, mėsą, sūrį, padažą ir pomidorus.
Ant grotelių kepti smidrai
Ingredientai:
- šiek tiek alyvuogių aliejaus;
- ryšelis žaliųjų smidrų;
- balzaminio acto;
- tarkuoto kietojo sūrio;
- druskos;
- pipirų;
- česnakų miltelių.
Gaminimas:
1. Į dubenį įpilkite aliejaus ir acto, sudėkite smidrus. Tada smidrus ištraukite, pabarstykite prieskoniais bei sūriu ir iškart dėkite kepti.
2. Kepdami truputį pavartykite, kol smidrai gražiai apskrus, tik neleiskite sudegti. Valgykite iškart, kol neatvėso.
Aromatingos keptos krevetės
Ingredientai:
- 400 g atšildytų nevirtų baltakojų blyškiųjų krevečių;
- 5 valg. šaukšt. skysto medaus;
- 3 valg. šaukšt. sojos padažo;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 3 susmulkintos skiltelės česnako;
- druskos;
- pipirų;
- aitriųjų paprikų miltelių;
- žiupsnelis kapotų petražolių (papuošimui).
Gaminimas:
1. Dubenėlyje sumaišykite medų, aliejų, sojos padažą, česnaką ir prieskonius. Sudėkite švariai nuplautas krevetes. Tada viską suverskite į užspaudžiamą šaldymo maišelį, išleiskite orą ir palikite šaldytuve maždaug valandai.
2. Medinius iešmelius, ant kurių mausite marinuotas krevetes, palaikykite pusvalandį vandenyje – tada jie neapdegs.
3. Krevetes verkite ant dviejų iešmelių, nes taip jas bus lengviau vartyti. Kepsninė turėtų būti įkaitusi maždaug iki 200 laipsnių temperatūros. Tokiame karštyje krevetes užtenka kepti po 3–4 minutes iš vienos pusės.
4. Iškeptas krevetes pabarstykite kapotomis petražolėmis.
Grilyje kepti greipfrutai su maskarpone
Užtenka tik grotelių ir pakankamos kaitros, kad šventinį tortą ar pyragą pakeistų kiek kitoks desertas.
Ingredientai:
- 2 greipfrutai;
- 150 g maskarponės sūrio;
- 2 valg. šaukšt. cukraus pudros;
- lydyto sviesto;
- rudojo cukraus.
Gaminimas:
1. Nuplautus vaisius perpjaukite pusiau ir atsivėrusį minkštimą patepkite lydytu sviestu, pabarstykite ruduoju cukrumi. Lydytu sviestu patepkite ir groteles, ant kurių kepsite greipfrutus.
2. Sudėkite vaisius minkštimu žemyn ir kepkite apie 5 minutes, kol cukrus karamelizuos.
3. Ant kiekvienos iškepusios greipfruto puselės dėkite maskarponės sūrio ir pabarstykite cukraus pudra.