Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Grilio patiekalų draugai – marinuoti svogūnai. 4 receptai, pagal kuriuos pavyks

Grilio iškylos neatsiejamos ne tik nuo šašlykų – prireikia ir įvairių priedų, kad būtų skaniau, traškiau, gaiviau. Tokį efektą garantuos raugintos ar marinuotos daržovės, viena jų – svogūnai. Nuo aštrumo iki saldumo – skirtingai marinuoti svogūnai patiekalams suteiks papildomų akcentų.
Šašlykai su marinuotais svogūnais
Šašlykai su marinuotais svogūnais / Vida Press nuotr.

Gali atrodyti, kad visi svogūnai yra panašaus skonio, tačiau tai – netiesa. Kaip sako prekybos tinklo „Maxima“ pranešime žiniasklaidai cituojama maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė, įvairios svogūnų rūšys pamarinavus atsiskleidžia skirtingais skoniais.

„Ieškantiems universalaus ir saugesnio skonio patarčiau rinktis paprastąjį geltoną arba baltą svogūną. Marinuoti jie suteikia gana aštrų skonį, tačiau pasirinkus tinkamus priedus gali sužibėti ir saldesnėmis natomis. Raudonieji svogūnai puikiai atskleidžia saldesnius skonius, kuris tinka su aštresniais priedais. Nors lietuviams tai neįprasta, Azijos šalyse paplitęs net ir laiškinių svogūnų marinavimas“, – sako B.Baratinskaitė.

Vida Press nuotr./Svogūnai
Vida Press nuotr./Svogūnai

Svarbios kelios taisyklės

Pasak B.Baratinskaitės, svogūnus galima marinuoti įvairiausiais būdais, nuo to priklausys jų skonis, galiojimo laikas ir panaudojimas patiekaluose. Marinuoti svogūnai puikiai tinka prie grilio patiekalų kaip garnyras, taip pat kaip mėsainių, sumuštinių sudedamoji dalis ar salotų pagardas. Tačiau norint pasiekti geriausią rezultatą, reikėtų laikytis kelių esminių svogūnų marinavimo taisyklių.

„Ruošdami svogūnus marinatui juos pjaustykite plonais žiedeliais. Taip pjaustyti jie geriau ir greičiau sugeria marinatui naudojamus ingredientus“, – pataria maisto ekspertė.

Prieš pradedant marinuoti svogūnus ekspertė rekomenduoja juos pamirkyti vandenyje su druska – tai padės iš svogūno ištraukti drėgmę ir jį suminkštinti bei lengvai atskirs tarp sluoksnių esančias plėveles, kurias patogiausia nuimti rankomis.

Kitas būdas – supjaustytus svogūnus užpilti šiltu vandeniu ir drėgmę išspausti minkant svogūnus rankomis. Minkštesni ir mažiau drėgmės turintys svogūnai ne tik geriau sugers marinavimo ingredientus, bet ir išlaikys traškesnę tekstūrą.

Vida Press nuotr./Marinuoti raudonieji svogūnai
Vida Press nuotr./Marinuoti raudonieji svogūnai

Renkantis marinavimo techniką ir priedus, ekspertė siūlo natūralesnius ingredientus: „Svogūnai marinuojami užpilant šiltu arba šaltu marinatu. Nesvarbu, kurį būdą pasirinksite naudokite natūralius ingredientus – venkite padažų, norimus skonius gali padėti išgauti keli baziniai ingredientai. Jei norite saldaus akcento, rinkitės medų arba klevų sirupą, rūgštaus – citriną, žaliąją citriną (laimą) arba įvairų actą, o aštrumo pridės aitriosios paprikos bei įvairių rūšių pipirai.“

Ekspertė dalijasi 4 originaliais receptais. Pagal juos paruošti svogūnai taps nepakeičiamu garnyru vasaros iškylų ir pasibuvimų gamtoje metu.

Marinuoti korėjietiški svogūnai

Ingredientai:

  • 450 g vidutinio dydžio svogūnų, supjaustytų;
  • 40 g šviežių griežinėliais pjaustytų aitriųjų paprikų;
  • 200 ml vandens;
  • 200 ml sojos padažo;
  • 200 ml obuolių arba ryžių vyno acto;
  • apie 200 g rudojo cukraus.

Gaminimas:

1. Susmulkintus svogūnus ir aitriąsias paprikas dėkite į stiklainį sluoksniais.

2. Puode sumaišykite vandenį, sojų padažą, actą, cukrų ir virkite ant silpnos arba vidutinės ugnies, kol cukrus ištirps (apie 2–3 minutes). Dažnai maišykite.

3. Sūrymu užpilkite svogūnus ir uždarykite stiklainį. Palikite kambario temperatūroje 3–4 valandas, tada atšaldykite šaldytuve. Ragaukite po dviejų dienų.

Saldžiarūgščiai raudonieji svogūnai

Ingredientai:

  • 3 dideli raudonieji svogūnai, pjaustyti plonais žiedais;
  • 50 ml obuolių acto;
  • 50 ml ryžių acto;
  • 2 šaukštai medaus;
  • 200 ml vandens;
  • 0,5 šaukšto druskos;
  • stambiai maltų juodųjų pipirų;
  • 2 šaukšteliai grūdėtųjų garstyčių.

Gaminimas:

1. Svogūnus 20 min. palaikykite sūdytame vandenyje ir gerai nuspauskite rankomis, nusausinkite ir dėkite į stiklinį marinavimo indą.

2. Supilkite į puodą vandenį, abi acto rūšis ir medų, virkite, kol skystis užvirs. Į marinatą berkite druskos, juodųjų pipirų ir dėkite garstyčias bei pakaitinkite dar kelias minutes. Šiek tiek atvėsusį marinatą pilkite ant svogūnų stiklainyje. Atvėsintą, dėkite į šaldytuvą.

Taip marinuotus svogūnus ragauti galima jau po kelių valandų, tačiau geriausiai skonis atsiskleis kitą dieną. Šaldytuve marinuoti svogūnai gali išstovėti iki dviejų mėnesių.

Vida Press nuotr./Mėsainiai su marinuotais svogūnais
Vida Press nuotr./Mėsainiai su marinuotais svogūnais

Marinuoti svogūnai su šafranu

Ingredientai:

  • 2 baltieji arba geltonieji svogūnai;
  • 80 ml vandens;
  • 35 ml obuolių sidro acto;
  • 35 ml baltojo vyno acto;
  • 1 šaukštas medaus;
  • 2 skiltelės česnako;
  • žiupsnelis ciberžolės;
  • druskos;
  • pipirų;
  • žiupsnelio šafrano.

Gaminimas:

1. Susmulkinkite česnaką ir supjaustykite svogūną plonomis juostelėmis. Sandariai supakuokite juos į stiklinį marinavimo indą, paskirstydami česnako gabalėlius tarp svogūnų.

2. Puode sumaišykite visus marinatui skirtus ingredientus ir kaitinkite, kol užvirs.

3. Marinatu užpilkite stiklainyje esančius svogūnus ir česnakus, atvėsinkite iki kambario temperatūros. Atvėsusį stiklainį laikykite šaldytuve ir ragaukite kitą dieną.

Marinuoti laiškiniai svogūnai

Ingredientai:

  • ryšulėlis žalių laiškinių svogūnų;
  • 2 cm dydžio šviežio imbiero gabalėlio;
  • 2 česnako skiltelės;
  • 2 šaukšteliai garstyčių;
  • aitriųjų paprikų dribsnių;
  • 400 ml vandens;
  • 35 ml baltojo arba ryžių acto;
  • 1 šaukštas druskos;
  • 1 šaukštas cukraus.

Gaminimas:

1. Paruoškite svogūnus – nupjaukite šaknis ir supjaustykite griežinėliais arba nedideliais pagaliukais.

2. Į stiklinį marinavimo indą sudėkite svogūnus, smulkintą imbierą ir česnaką, garstyčias ir aitriųjų pipirų dribsnius.

3. Puode užvirkite vandenį su actu, cukrumi ir druska. Supilkite skystį į stiklainį, kad pilnai apsemtų svogūnus ir uždarykite. Atvėsinkite ir dėkite į šaldytuvą dar vienai parai.

Marinuotus svogūnus reikėtų suvartoti per mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos