Gaminimas ant grilio daugeliui asocijuojasi su sultingais, aromatingais patiekalais ir gryname ore smagiai praleistu laiku. Maisto žinovai neabejoja, jog praėjęs karantino laikotarpis ir iš naujo atrastas malonumas leisti laiką gamtoje į įsibėgėjusį grilio sezoną įneš dar daugiau naujų vėjų.
„Kiekvieną sezoną stebime augantį lietuvių susidomėjimą maisto gaminimu ant grilio. Žmonės nevengia eksperimentuoti – tradicinius šašlykus ar dešreles jau keičia ant grotelių keptos daržovės, jūros gėrybės, įvairūs sūriai. Taip pat ieškoma sodrių, kokybiškų padažų, praturtinančių mėgstamo patiekalo skonį“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas „Daumantai LT“ prekės ženklo vadovas Domas Grinkevičius.
Malonumą gaminti gamtoje seniai atrado ir tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ įkūrėja Asta Černė, kuri pasakoja, kad karantinas ją įkvėpė ne tik vertinti laiką su šeima, mėgautis dabartimi, bet ir kurti naujus, gaivius patiekalus.
A.Černė sukūrė gurmanišką vištienos ir daržovių iešmelių su žemės riešutų padažu receptą, puikiai tiksiantį grilio patiekalų mėgėjams. Tinklaraštininkė atskleidžia, kad visiškai paprastai marinuotą vištieną bei daržoves papildė ypatingas padažas – charakteringas, pripildytas ryškių skonio natų. Ji išduoda, kad pirmą kartą padažą gamino iš riešutų sviesto, sojų bei pomidoro padažo kombinacijos.
„Nujaučiau, kad tiks ir patiks – nuojauta pasitvirtino su kaupu. Padažas puikiai derėjo tiek su vištiena, tiek su keptomis daržovėmis, papildė šį patiekalą taip, kad galėčiau drąsiai rekomenduoti – gaminkite ir jūs! Šiltasis sezonas pilnas savaitgalių, progų pabėgti į gamtą ir užkurti ugnį“, – sako A.Černė.
„Saulėtos virtuvės“ vištienos ir daržovių iešmeliai su žemės riešutų padažu
Ingredientai (5–7 asm.):
(gaminimo laikas: 60 min.)
iešmeliams:
- 1 kg vištos krūtinėlės;
- 200 g pievagrybių;
- 1–2 cukinijos;
- 1–2 raudonieji svogūnai;
- 1 virtas kukurūzas.
marinatui:
- ½ stiklinės (125 ml) alyvuogių aliejaus;
- ½ žaliosios citrinos sulčių;
- 4 česnako skiltelės;
- 2 arbat. šaukšt. rūkytos paprikos;
- 2 arbat. šaukšt. džiovintų čiobrelių;
- 2 arbat. šaukšt. džiovintų raudonėlių;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- ½ arbat. šaukšt. šviežiai grūstų juodųjų pipirų.
žemės riešutų padažui:
- ½ stiklinės (125 g) švelnaus žemės riešutų sviesto;
- ¼ stiklinės (60 ml) sojų padažo;
- 3 valg. šaukšt. (60 g) kokybiško pomidorų padažo;
- 2 valg. šaukšt. sezamų sėklų aliejaus;
- 2 valg. šaukšt. ryžių acto;
- 2 valg. šaukšt. medaus;
- ½ žaliosios citrinos sultys;
- ¼ arbat. šaukšt. česnako miltelių;
- ¼ arbat. šaukšt. rūkytos paprikos;
- žiupsnis kajeno paprikos;
- vandens (nebūtinai).
patiekti:
- šviežių salotų;
- vyšninių pomidorų;
- šviežių žalumynų;
- tortilijų ar pitos duonelių.
Gaminimas:
1. Paruoškite vištieną ir daržoves. Vištieną supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais. Pievagrybius perpjaukite perpus, cukinijas supjaustykite griežinėliais, raudonuosius svogūnus – skiltelėmis. Virtą kukurūzą supjaustykite maždaug 2 cm griežinėliais.
2. Paruoškite marinatą. Visus jam skirtus ingredientus gerai išmaišykite. Puse paruošto marinato užpilkite ant į dubenėlį sudėtų vištienos kubelių. Išmaišykite, sandariai uždenkite indelį, dėkite į šaldytuvą ir palikite marinuotis mažiausiai 30 minučių ar ilgiau. Likusiu marinatu užpilkite į kitą dubenį sudėtas daržoves. Išmaišykite, sandariai uždenkite, dėkite į šaldytuvą ir palikite marinuotis mažiausiai 30 min. ar ilgiau.
4. Pasimarinavusią vištieną ir daržoves suverkite ant iešmelių. Kepkite kepsninėje ant grotelių, kol daržovės suminkštės, vištiena išorėje apskrus, o viduje liks sultinga ir minkšta. Kepimo laikas labai priklauso nuo ugnies stiprumo, todėl atidžiai stebėkite kepančius iešmelius.
5. Paruoškite padažą. Visus jam skirtus ingredientus, išskyrus vandenį, sudėkite į dubenėlį ir išmaišykite šluotele iki visiškai vientisos masės. Jei padažas per tirštas, įpilkite šiek tiek kambario temperatūros vandens, kol jis bus norimos tekstūros.
6. Vištienos ir daržovių iešmelius patiekite apšlakstę žemės riešutų padažu, su šviežiomis salotomis ir ant grotelių paskrudintomis tortilijomis ar pitos duonelėmis.