Grilio patiekalų sezonas įsibėgėja: receptai kepantiems ne tik mėsą

Šylant orams, tik ir maga įkaitinti grilį ir mėgautis skaniausiais patiekalais ruoštais lauke. Ir nors dažniausiai nuo kepsninių sklinda gardus mėsos ar žuvies patiekalų aromatas, maisto gamybos žinovai siūlo grilyje ruošti ne tik pagrindinius patiekalus, bet ir desertus, ir užkandžius.
Ant grotelių kepti sūrio ir daržovių vėrinukai
Ant grotelių kepti sūrio ir daržovių vėrinukai / Vida Press nuotr.

„Šią vasarą savo kepsninėse siūlau čirškinti ne tik mėsą ar žuvį bei jūros gėrybes. Jei dar neteko, išmėginkite grilintus vaisius, daržoves ir sūrius, kurie taps ir gardžiu garnyru prie mėsos, ir puikiais užkandžiais ar desertais“, – pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos žinovė Brigita Baratinskaitė.

Anot jos, tinkamai paruoštos ant grotelių iškeptos daržovės turėtų būti ir sultingos, ir tuo pat metu šiek tiek tvirtos viduje. Tad, prieš kepant, daržoves ji rekomenduoja išmirkyti marinate: „Puikų marinatą paruošite sumaišę keletą šlakelių augalinio aliejaus, porą skiltelių smulkiai supjaustyto česnako ir žiupsnį druskos. Marinatą taip pat galite paskaninti įbėrę žolelių mišinio ar įpjaustę šviežio baziliko.“

Ant grotelių keptos daržovės

Ingredientai:

  • 300 g cukinijos;
  • 300 g vyšninių pomidoriukų;
  • 200 g pievagrybių;
  • 2 skirtingų spalvų saldžiosios paprikos;
  • 20 ml augalinio aliejaus;
  • druskos.

Gaminimas:

1. Ruošdami daržoves griliui, pirmiausiai jas gerai nuplaukite ir nusausinkite. Cukinijos galus nupjaukite, o pačią cukiniją supjaustykite į 3–4 dalis priklausomai nuo cukinijos dydžio. Paprikas geriausia pjaustyti griežinėliais, o pomidorus ir pievagrybius galima palikti tokius, kokie yra.

2. Daržoves suverkite ant iešmelių ir jei nemarinavote, apibarstykite jas druska bei apšlakstykite augaliniu aliejumi. Kepkite apie 5–7 minutes, iešmelius reguliariai pasukdami, kad visos pusės tolygiai apkeptų.

3. Daržoves tiesiai ant stalo patiekite jų net nenuėmę nuo iešmelių.

Vida Press nuotr./Kepsninėje keptas veganiškas maistas
Vida Press nuotr./Kepsninėje keptas veganiškas maistas

Sūris ant grotelių

Ant grotelių keptas halumio sūris – puikus užkandis. Halumis yra riebus sūris gaminamas iš ožkos pieno, į kurį dedama druskos ir mėtų, ir yra puikiai tinkamas kepimui. Jums tereikia sūrį supjaustyti, išdėlioti ant grotelių ir kepti tol, kol jis pradės ruduoti bei šiek tiek ištirps. Patiekite su citrinos riekele šalia arba prie gaivių salotų.

Dar keli ant grotelių kepto sūrio receptai:

Keptas sūris
Receptas: Keptas sūris
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.4 / 19
Receptas
Ingredientai
Sūris: 2.00 riekės (pelėsinis)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 arbat. š. sulčių - pagardui)
Rozmarinai: 2.00 valg. š. (kapoti, švieži)
Riešutai: 120.00 g (kapoti)
Medus: 3.00 valg. š. (skystas)
Vyšnios: 100.00 g (trintos, šaldytos - pagardui)
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. (pagardui)
Rudasis cukrus: 1.00 valg. š. (pagardui)
Balzaminis actas: 1.00 valg. š. (pagardui)
Kaip gaminti

1. Kapotus riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje, sumaišykite su rozmarinais ir ištirpintu medumi. Sūrius dėkite į kepimo popierių, aptepkite riešutų ir medaus mase, kepimo popieriaus kraštelius užlankstykite ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 min.

2. Kol sūris keps, paruoškite uogų pagardą. Svogūną nulupkite, sumeskite į puodelį su cukrumi, pakaitinkite, tada sukrėskite vyšnias, supilkite citrinos sultis ir balzaminį actą. Viską gerai išmaišykite. Maišydami pagardą ant silpnos ugnies kaitinkite apie 20 min.

3. Keptą sūrį išdėliokite į lėkštes, šalia patiekite šiltos arba atvėsintos vyšnių ir svogūnų tyrės. Tokią užkandėlę skanu valgyti su gražgarsčių salotomis ir baltos duonos riekele.

Suskleisti
Keptas varškės sūris
Receptas: Keptas varškės sūris
2 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.5 / 136
Receptas
Ingredientai
Varškės sūris: 1.00 vnt.
Česnakai: 4.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Prieskoniniai žalumynai: 2.00 arbat. š. (labai tinka Viduržemio regiono žolelių mišinys)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Majonezas: 4.00 valg. š. (arba natūralus jogurtas)
Kaip gaminti

1. Česnako skilteles, alyvuogių aliejų, žolelių mišinį, pipirus, druską ir žiupsnelį cukraus sudėkite į elektrinį smulkintuvą ir gerai sutrinkite. Varškės sūrį apipilkite mišiniu, gerai įtrinkite ir palikite bent 2–3 valandoms pastovėti.

2. Sūrį su visu marinatu dėkite ant folijos lakšto, aptepkite majonezu ar jogurtu, gerai suvyniokite, kad neliktų tarpelių, ir šaukite į 180 laipsnių orkaitę. Kepkite apie 20 minučių, paskui foliją praskleiskite ir dar pakepkite, kol sūris gražiai apskrus.

3. Sūrį tiekite tiek karštą su šviežiomis salotomis, tiek atšalusį prie vyno ar alaus. Jei sūrų kepate prie alaus, pabarstykite kmynais ar malta aitriąja paprika.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Ant grotelių keptas sūris
Receptas: Ant grotelių keptas sūris
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 27
Receptas
Ingredientai
Sūris: 1.00 vnt. (varškės arba fetos)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Prieskoniniai žalumynai: 2.00 valg. š. (bazilikai, rozmarinai, krapai, svogūnai)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Majonezas: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Sūrį aptepkite majonezu, apibarstykite prieskoniais ir suvyniokite į aliuminio foliją. Kepkite ant grotelių 10–15 minučių iš abiejų pusių.

2. Tuomet nuimkite folijos viršų ir dar kuriam laikui palikite, kad apskrustų. Skanaus!

Skaitykite daugiau: Kepame ant grotelių: 7 gardūs lauko kepsnių receptai

Suskleisti

Bananų laiveliai

Ingredientai:

  • bananų;
  • zefyrų, tinkamų kepimui;
  • mėgstamo šokolado;
  • spragėsių.

Gaminimas:

1. Banano žievę išilgai įgaubto krašto viduryje švelniai perpjaukite ir bananą šiek tiek atidarykite. Į banano vidų įdėkite zefyrus, šokolado gabaliukus ir kukurūzų spragėsius.

2. Apvyniokite bananus folija ir kepkite ant grotelių 5–7 minutes, kad šokoladas ir zefyrai galėtų ištirpti. Vėliau įplėškite foliją ir bananus kepkite dar porą minučių.

3. Šį desertą galite patiekti ir su ledais ar plakta grietinėle.

Tinklaraščio archyvo nuotr./Kepti bananai su priedais
Tinklaraščio archyvo nuotr./Kepti bananai su priedais

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų