„Šią vasarą savo kepsninėse siūlau čirškinti ne tik mėsą ar žuvį bei jūros gėrybes. Jei dar neteko, išmėginkite grilintus vaisius, daržoves ir sūrius, kurie taps ir gardžiu garnyru prie mėsos, ir puikiais užkandžiais ar desertais“, – pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos žinovė Brigita Baratinskaitė.
Anot jos, tinkamai paruoštos ant grotelių iškeptos daržovės turėtų būti ir sultingos, ir tuo pat metu šiek tiek tvirtos viduje. Tad, prieš kepant, daržoves ji rekomenduoja išmirkyti marinate: „Puikų marinatą paruošite sumaišę keletą šlakelių augalinio aliejaus, porą skiltelių smulkiai supjaustyto česnako ir žiupsnį druskos. Marinatą taip pat galite paskaninti įbėrę žolelių mišinio ar įpjaustę šviežio baziliko.“
Ant grotelių keptos daržovės
Ingredientai:
- 300 g cukinijos;
- 300 g vyšninių pomidoriukų;
- 200 g pievagrybių;
- 2 skirtingų spalvų saldžiosios paprikos;
- 20 ml augalinio aliejaus;
- druskos.
Gaminimas:
1. Ruošdami daržoves griliui, pirmiausiai jas gerai nuplaukite ir nusausinkite. Cukinijos galus nupjaukite, o pačią cukiniją supjaustykite į 3–4 dalis priklausomai nuo cukinijos dydžio. Paprikas geriausia pjaustyti griežinėliais, o pomidorus ir pievagrybius galima palikti tokius, kokie yra.
2. Daržoves suverkite ant iešmelių ir jei nemarinavote, apibarstykite jas druska bei apšlakstykite augaliniu aliejumi. Kepkite apie 5–7 minutes, iešmelius reguliariai pasukdami, kad visos pusės tolygiai apkeptų.
3. Daržoves tiesiai ant stalo patiekite jų net nenuėmę nuo iešmelių.
Sūris ant grotelių
Ant grotelių keptas halumio sūris – puikus užkandis. Halumis yra riebus sūris gaminamas iš ožkos pieno, į kurį dedama druskos ir mėtų, ir yra puikiai tinkamas kepimui. Jums tereikia sūrį supjaustyti, išdėlioti ant grotelių ir kepti tol, kol jis pradės ruduoti bei šiek tiek ištirps. Patiekite su citrinos riekele šalia arba prie gaivių salotų.
Dar keli ant grotelių kepto sūrio receptai:
Bananų laiveliai
Ingredientai:
- bananų;
- zefyrų, tinkamų kepimui;
- mėgstamo šokolado;
- spragėsių.
Gaminimas:
1. Banano žievę išilgai įgaubto krašto viduryje švelniai perpjaukite ir bananą šiek tiek atidarykite. Į banano vidų įdėkite zefyrus, šokolado gabaliukus ir kukurūzų spragėsius.
2. Apvyniokite bananus folija ir kepkite ant grotelių 5–7 minutes, kad šokoladas ir zefyrai galėtų ištirpti. Vėliau įplėškite foliją ir bananus kepkite dar porą minučių.
3. Šį desertą galite patiekti ir su ledais ar plakta grietinėle.