Grilyje ruošiame desertus: naudingi patarimai ir receptų penketukas

Įprasta, kad kepsninių sezonui gerokai įsibėgėjus jose dažniausiai čirška mėsa, žuvis arba daržovės. Tačiau lauke verta kepti ne tik tradicinius patiekalus, bet ir įvairiausius desertus. Šie kepsninėje paruošti gardėsiai tikrai nustebins savo skonių įvairove, lengvu paruošimu, o jais smaližiauti galės ir besirenkantieji sveiką mitybą.
Braškių ir zefyrų vėrinukai
Braškių ir zefyrų vėrinukai / Vida Press nuotr.

Tiesa, kaip pastebi pranešime žiniasklaidai cituojama „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, kepant desertus kepsninėje, verta atsižvelgti į keletą gudrybių, kuriomis vadovaujantis rezultatas bus tobulas.

Desertams kepsninėje iškepti prireikia 10-15 minučių ilgiau nei orkaitėje, kadangi čia naudojamas karščio šaltinis nėra nuolatinis.

„Norint grilyje neapdeginti vaisių, pyrago apačios ar bet kurio kito skanėsto, juos ruošti reiktų ne ant tiesioginio kaitros šaltinio. Todėl desertus patartina patraukti į tą kepsninės vietą, kurioje karštis mažesnis. Taip pat, kepant skanėstus grilyje, verta naudoti kuo daugiau sviesto, juo gausiai ištepti kepimo indus. Tokiu būdu desertai nepridegs, neprilips prie dugno ir idealiai apskrus. Kitas patarimas – turėti kantrybės. Desertams kepsninėje iškepti prireikia 10-15 minučių ilgiau nei orkaitėje, kadangi čia naudojamas karščio šaltinis nėra nuolatinis. Taigi, duokite gardėsiams šiek tiek daugiau laiko ir tuomet galėsite mėgautis nepaprastu jų skoniu“, – pataria maisto ekspertė.

Pasidalijusi desertų paruošimo kepsninėje gudrybėmis, B.Baratinskaitė siūlo jomis pasinaudoti gaminant grilio skanėstus, kurie puikiai vainikuos kiekvieną maisto šventę gamtoje.

Zefyrinių saldainių ir braškių kebabai

Ingredientai:

  • 20 zefyrinių saldainių;
  • 16 nuplautų braškių be kotelių;
  • 0,5 indelio ekologiško riešutų kremo (jei jums tai svarbu, jį galima rinktis be pridėtinių cukrų);
  • saujelė kepintų ir smulkintų lazdyno riešutų.

Gaminimas:

1. Ant plonesnių iešmų suverkite po 5 zefyrinius saldainius ir 4 braškes. Šiek tiek pakepkite kepsninėje nuolatos vartydami.

2. Kai zefyriniai saldainiai lengvai apskrus, apliekite iešmelius riešutų kremu. Tuomet apibarstykite lazdyno riešutais, palaukite, kol desertas truputį atvės, ir skanaukite.

Vida Press nuotr./Grilyje keptos kriaušės
Vida Press nuotr./Grilyje keptos kriaušės

Kriaušės su rikotos sūriu ir kokosais

Ingredientai:

  • 2 nemažos kriaušės;
  • 50 g medaus;
  • žiupsnelis cinamono;
  • 200 g rikotos sūrio;
  • 50 g kokosų drožlių.

Gaminimas:

1. Pirmiausia, paruoškite kriaušes. Perpjaukite jas pusiau, išimkite vidurį, patepkite medumi, apibarstykite cinamonu, įdėkite šaukštą rikotos sūrio, apiberkite kokosų drožlėmis.

2. Sudėkite kriaušes į foliją ir kepkite uždaroje kepsninėje 200 laipsnių temperatūroje apie 15 minučių. Tuomet išimkite, leiskite atvėsti bei ragaukite.

Jūsų dėmesiui – ir dar 3 grilyje ruošiami desertai:

Kepti persikai
Receptas: Kepti persikai
3 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
4.1 / 8
Receptas
Ingredientai
Persikai: 3.00 vnt. (gerai prinokę)
Vynuogių kauliukų aliejus 3.00 valg. š.
Medus: 1.00 valg. š.
Apelsinai: 1.00 vnt. (1 valg. š. sulčių)
Citrininė melisa (keli švieži lapeliai) 5.00 g
Čiobreliai: 1.00 vnt. (šakelė)
Balzaminis padažas (natūralaus apelsinų arba persikų skonio) 4.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį stambiai maltų)
Cinamonų lazdelė: 2.00 vnt. (papuošimui)
Kaip gaminti

1. Persikus nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite per pusę, atsargiai, kad nepažeistumėte puselių, išimkite kauliukus.

2. Melisų lapelius ir čiobrelio šakelę labai smulkiai sukapokite, tada šiek tiek pagrūskite.

3. Medų ištirpinkite vonelėje virš garų, sumaišykite su vynuogių kauliukų aliejumi, apelsinų sultimis, grūstais prieskoniais.

4. Viską labai gerai išmaišykite, gautu mišiniu apšlakstykite persikus ir bent pusvalandį palikite pastovėti, kad padažas įsigertų. Tada apverskite persikus kita pusele ir dar pusvalandžiui palikite, kad pastovėtų.

5. Taip paruoštus persikus iš abiejų pusių po kelias minutes, kad neištižtų, o tik sušiltų, apkepkite ant grotelių arba keptuvėje.

Apšlakstytus pikantiško skonio balzaminiu padažu galima valgyti vienus arba tiekti kaip garnyrą prie paukštienos bei žvėrienos patiekalų.

Be padažo tokius persikus galima tiekti su ledais, trintomis šviežiomis uogomis ir trapios tešlos pyragais.

Pagaminsite per 15 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).

Suskleisti
Ananasai ant grotelių
Receptas: Ananasai ant grotelių
3 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 8
Receptas
Ingredientai
Ananasai: 1.00 vnt. (nedidelio gerai prinokusio)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Romas: 2.00 valg. š.
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį - maltų)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. - nutarkuotų žievelių ir pusės citrinos sulčių)
Medus: 3.00 valg. š.
Kokosų pienas: 100.00 ml
Kaip gaminti
  1. Ananasą nuplaukite, galus nupjaukite, supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais ir išskobkite kietą šerdį.  
  2. Nedideliame indelyje medų sumaišykite su citrinų sultimis ir romu.
  3. Pagal skonį įberkite gvazdikėlių, cinamono, supilkite kokosų pieną ir gerai išmaišykite.
  4. Supilkite į plokščią dubenį, sudėkite ananasų griežinėlius ir vis pavartydama marinuokite apie valandą.
  5. Gerai nuvarvintus ananasų griežinėlius kepkite ant grotelių apie 6 min. Kol kepa, ananasų riekeles vis pašlakstykite likusiu marinatu.
  6. Iškepusias sudėkite į lėkštę ir supjaustykite ketvirčiais. Tiekite su mėtos lapeliu, jei norite, galite užbarstyti miltelinio cukraus.
Suskleisti
Kepami bananai
Receptas: Grilyje kepti bananai su maskarponės kremu
4 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
4.3 / 12
Receptas
Ingredientai
Bananai: 8.00 vnt. (nedideli)
Cukraus pudra: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 0.50 arbat. š.
Romas: 1.00 valg. š. (jei neturite, nenaudokite, tačiau su romu desertas skanesnis)
Kaip gaminti

1. Vidutinio dydžio dubenėlyje sumaišykite cukraus pudrą, cinamoną ir romą, sudėkite ir maskarponės sūrį, labai gerai viską išmaišykite ir dėkite į šaldytuvą, kol bus paruošti bananai.

2. Nenuluptus bananus dėkite ant grilio ir kepkite ant intensyvios ugnies 8–12 min. Geriau, jei kepant neatsitrauktumėte nuo ugnies ir bananus nuolat vartytumėte. Jie bus iškepę, kai visa žievė pajuos ir jausite, jog bananas viduje suminkštėjo.

3. Patiekite bananus lėkštėje nenuluptus, tik gerokai įpjovę odą (kad matytųsi iškepęs vaisius) ir uždėję po didelį šaukštą kremo.

Pasiūlymas Nr. 1: Jei norite daugiau skonio, vos tik bananams iškepus, kol dar karšti, prapjaukite žievę ir ant minkštimo uždėkite smulkinto juodojo šokolado – tegul jis išsilydo. O tada patiekite, kaip aprašyta anksčiau.

Pasiūlymas Nr. 2: Jei neturite maskarponės sūrio, galite patiekti bananus su ledais, nebus taip subtilu ir netikėta, tačiau derinys taip pat išeis puikus.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų