Savo šalies kalėdinius patiekalus restorane „La Storia“ pristačiusi dainininkė Šorena Džaniašvili džiaugėsi galimybe lietuviams išsamiau pristatyti savo tėvynės tradicijas.
„Gimiau ir augau Tbilisyje, bet jau daug metų gyvenu čia, Vilniuje. Jaučiuosi tvirtai įleidusi šaknis, tačiau tėvynės tikrai pasiilgstu. Ypač, artėjant šventėms. Todėl labai džiaugiuosi suteikta galimyba savotiškai apjungti dvi man artimas kultūras“, – sakė Šorena.
Martynos Jovaišaitės Paukštės nuotr./Šorena Džaniašvili ir Arūnas Jonaitis.
Šventiniais pietumis rūpinęsis restorano „La Storia“ šefas Arūnas Jonaitis teigė, kad gruziniška virtuvė gali tapti puikiu idėjų šaltiniu, pasufleruosiančiu kaip savo šventėms nesunkiai pridėti šiek tiek egzotikos.
„Dirbti su gruziniškais patiekalais buvo iš tiesų labai smagi patirtis. Jie išsiskiria tuo, kad daugelis yra pakankamai lengvai paruošiami, ir kiekvienas norintis sugebės nesunkiai išmokti šiuos receptus ir taip paįvairins savo Kalėdinį stalą“, – įsitikinęs „La Storia“ šefas.
Paprašyta išskirti pačius svarbiausius gruziniškus šventinius patiekalus, Šorena pamini satsivi, lobiani, chačapurį, pchali, baklažanų suktinukus ir ajapsandali.
„Be abejo, pagrindinis gruziniškas šventinis patiekalas yra satsivi. Per Kalėdas ir Naujuosius metus jį gamina visi gruzinai. Aš pati labai gerai pamenu, kaip vaikystėje padėdavau jį ruošti savo mamai. Ant stalo pamatęs satsivi, iš karto gali suprasti, kad jau atėjo šventės!“, – teigė dainininkė.
Ingredientai
Miltai:
1.00 valg. š. ((padažui))
Prieskoniai:
1.00 žiupsnelis ((prieskonių mišinys chmeli-suneli padažui))
Šafranas:
1.00 žiupsnelis ((ant peilio galo padažui))
Druska:
1.00 žiupsnelis ((padažui))
Kaip gaminti
Kaip gaminti:
- Paruoštą vištą apvirkite. Tuomet apibarstykite ją druska, prieskoniais, aptepkite riebalais ir iškepkite orkaitėje bei supjaustykite porcijomis.
- Paruoškite padažą. Smulkiai pjaustytą svogūną apkepkite svieste, po 10 min. įberkite miltų. Kruopščiai viską išmaišykite ir palaipsniui plona srovele supilkite sultinį, actą, įberkite druskos, sumeskite kapotus ir sugrūstus žalumynus, trintą česnaką ir chmeli-suneli.
- Šiame padaže vištieną dar patroškinkite 5-10 min. Sugrūskite riešutus su paprika ir masę praskieskite šafrano antpilu bei sultiniu.
- Viską sukrėskite į padažą su vištiena. Nuimkite Satsivi nuo ugnies, atvėsinkite. Į lėkštes sudėkite vištienos gabalėlius ir apliekite juos padažu, apibarstykite žalumynais. Satsivi patiekiamas kaip šaltas užkandis.
Suskleisti
Šiltas emocijas jai kelia ir chačapuris, kuris Gruzijoje itin mėgiamas ir gaminamas jį gausiai gardinant įvairiais sūriais.
Ingredientai
Vanduo:
2.50 puodelis ((šiltas))
Sūris:
3.00 sauja ((tarkuotas))
Kaip gaminti
Kaip gaminti:
- Užmaišykite tešlą iš miltų, mielių, alyvuogių aliejaus ir šilto vandens. Palikite tešlą 3 valandoms, kad ši iškiltų.
-
Pakilus tešlai, suformuokite iš jos paplotėlį ir viduryje užtepkite kiaušinio ir tarkuoto sūrio mišinio. Tuomet suimkite kraštus į krepšelį ir vėl suspauskite į paplotėlį.
-
Aptepkite viršų kiaušinio ir vandens mišiniu, apibarstykite tarkuotu sūriu bei žiupsneliu druskos. Chačapurį pašaukite į įkaitintą orkaitę ir apie 15 minučių kepkite 200 laipsnių temperatūroje.
Suskleisti
Kalėdoms itin tinka ir lobiani – paplotėliai su pupelių įdaru, tradiciškai ruošiami per didžiąsias metų šventes.
Ingredientai
Miltai:
4.00 st. ((kvietiniai))
Kaip gaminti
Kaip gaminti:
- Nakčiai palikite pupeles mirkti vandenyje.
- Ištirpinkite sviestą, suplakite kiaušinius, supilkite grietinę. Viską sumaišykite su miltais. Iškočiokite tešlą į 15x18 cm. stačiakampį, pabarstykite ketvirtadaliu šaukštelio kepimo miltelių.
- Perlenkite tešlą per pusę, tada dar per pusę ir vėl iškočiokite į 15x18 cm. Vėl pabarstykite ketvirtadaliu šaukštelio kepimo miltelių. Šį procesą pakartokite dar du kartus. Tuomet įdėkite tešlą į dubenį, uždenkite ir palikite kambario temperatūroje 6-8 valandoms.
- Kol tešla kyla, užpilkite pupeles švariu vandeniu ir virkite tol, kol jos suminkštės. Išvirus pupelėms, jas sutrinkite, sumaišykite su svogūnais, kalendromis, druska ir pipirais.
- Padalinkite pupelių mišinį į dvi dalis. Tešlai išaugus, ją taip pat padalinkite į dvi dalis. Vieną tešlos dalį iškočiokite ant skardos į 10x18 cm. stačiakampį.
- Pusę jo padenkite viena pupelių mišinio dalimi ir perlenkite tešlą pusiau. Iš likusios tešlos ir pupelių mišinio padarykite dar vieną paplotėlį. Patepkite jį kiaušinio tryniu ir kepkite 170 laipsnių orkaitėje 40 – 45 min.
Suskleisti
Šorena išskiria ir gruziniškas užkandėles pchali. Šį nesudėtingą patiekalą iš špinatų ir riešutų labai nesunku pasigaminti, todėl jį pasiruošti sugebės kiekvienas.
Ingredientai
Prieskoniai:
1.00 arbat. š. ((chmeli–suneli prieskonių mišinio))
Kaip gaminti
Kaip gaminti:
- Kambario temperatūroje atšaldykite špinatus. Nusunkite nuo jų vandenį.
- Nulupkite ir smulkiai supjaustykite svogūną. Susmulkinkite petražoles ir kalendrą.
- Iki smulkios konsistencijos sutrinkite riešutus ir česnaką. Keptuvėje pakepinkite svogūną, kol šis įgaus auksinį atspalvį.
- Suberkite ir špinatus, petražoles bei kalendrą. Sumažinę ugnį kepkite apie 5 minutes. Tuomet supilkite riešutų ir česnako masę, chmeli–suneli prieskonius, pipirus, druską.
- Viską gerai išmaišykite ir kepkite 3-4 minutes uždengę keptuvę dangčiu. Nukelkite keptuvę nuo ugnies ir leiskite atvėsti. Rankomis suformuokite krepšelius ir į vidų suberkite granatų sėklų.
Suskleisti
Šventiniam stalui ryškumo pridės gruziniškas vegetariškas troškinys ajapsandali, gaminamas iš pačių įvairiausių produktų, ir todėl išsiskiriantis savo spalvingumu.
Ingredientai
Paprikos:
3.00 vnt. ((skirtingų spalvų))
Kaip gaminti
Kaip gaminti:
- Pirmiausia pasiruoškite visas daržoves ir prieskonines žoleles.
- Nulupkite ir juostelėmis supjaustykite baklažaną. Tuomet stambiais kubeliais supjaustykite bulves, o paprikas ir svogūną – juostelėmis. Susmulkinkite petražoles ir baziliką.
- Pakepinkite baklažaną, papriką ir svogūną. Kepkite bulves atskiroje keptuvėje.
- Joms iškepus sumaišykite su keptomis daržovėmis. Sudėkite pomidorus, supilkite pomidorų tyrę, prieskonines žoleles, susmulkintą česnaką, viską gerai išmaišykite ir dar šiek tiek patroškinkite.
Suskleisti
Vis dėlto, jeigu reikėtų išsirinkti vieną vienintelį gruzinišką patiekalą, kuris būtų ant šventinio stalo, žinoma moteris ilgai nesvarstytų.
„Galiu drąsiai teigti, kad mano mėgstamiausias patiekalas yra baklažanų suktinukai. Gruziniškoje virtuvėje baklažanai yra labai svarbūs, iš jų gaminama daugybė patiekalų, bet šis yra mano mėgstamiausias. Močiutė man netgi išdavė paslaptį, kaip suktinukus paruošti taip, kad šie būtų tiesiog neapsakomo skonio. Maža to, tai gana paprastas patiekalas, kurį nesunkiai išmoks pasigaminti ir lietuviai“, – neabejojo Šorena.
Kaip gaminti
Kaip gaminti:
- Supjaustykite baklažaną išilgai, plonais griežinėliais. Pasūdykite juos ir palikite rietuvėje, kol nuvarvės skystis (apie 30 min.). Jei sultys nesiskiria, užmerkite griežinėlius šaltame vandenyje ir suslėkite, kad šie nekiltų į paviršių.
- Kitame dubenyje sumaišykite ožkos sūrį arba majonezą su pipirais ir smulkintu česnaku. Nusausintus baklažano griežinėlius apkepkite įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių (po 1-2 min.).
- Išėmę griežinėlius iš keptuvės aliejaus perteklių pašalinkite popieriniu rankšluosčiu. Tuomet ant kiekvieno griežinėlio tolygiai tepkite užtepėlę, apibarstykite smulkintais riešutais ir žalumynais. Pradėkite sukti nuo siauresnės dalies. Patiekti galite tiek šiltus, tiek šaltus.
Suskleisti
Receptai iš kulinarinio projekto „Borjomi Kalėdų stalai“.