Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Grybautojai atsakė, ar jau yra grybų miškuose

„Kol kas miške lengviau prisirinkti erkių nei grybų“, – liūdnai juokauja grybautojai. Nors internete jau pasirodo nuotraukų su voveraičių ir tarp jų įsimaišiusių ūmėdžių, lepšių, šilbaravykių krepšiais, didžioji dalis grybų rinkėjų neslepia – sezonas vėluoja, o to, ką pavyksta rasti, užtenka tik sau, bet ne svečiams ir tikrai ne pardavimui.
Kol kas miškuose daugiausia randama voveraičių
Grybai (asociatyvinė nuotr.) / 123RF.com nuotr.

Vis dėlto netrūksta ir optimizmo – tikimasi, kad vasaros pabaigoje ir rudenį bus galima atsigriebti: ženklai miške rodo, kad bus ir baravykų.

Dosnų grybautojams rudenį prognozuoja ir grybų supirkėjai. „Sausros jau nebežada, grybiena susiformavo, todėl šiemet tikrai bus grybų.

Galime lažintis, kad jūs rengsite reportažą apie tai, kad lapkritį miške dar yra grybų“, – sakė Švenčionyse įsikūrusios įmonės, užsiimančios ir grybų supirkimu, vadovas Dainius Balkevičius.

Asmeninio arch. nuotr. /Pirmieji grybai jau pasirodė
Asmeninio arch. nuotr. /Pirmieji grybai jau pasirodė

Pirmieji grybai jau pasirodė

„Prieš 2 savaites Šilutės rajone lapuočių miškuose jau mačiau lepšių, žvyniabudę, įvairių ūmėdžių. Ant šlaitų ir kanaluose galima rasti ir voveraičių.

Šį savaitgalį brandžiame miške pavyko rasti du baravykus – sveiki, nesukirmyję. Dar pati pradžia jų, kol kas miške nėra daug. Palyginus su praėjusiais metais baravykai vėluoja – pernai juos rinkau jau nuo liepos vidurio“, – portalui 15min pasakojo patyrusi grybautoja Jolita Jasmontienė.

Pasak jos, šie metai grybavimo dar tik prasideda, todėl sunku vertinti, kokie bus: „Pradžia, kad ir negausi, yra.“

Panaši situacija ir Dzūkijoje. Miškuose aplink Varėną ne vienerius metus grybaujanti Ramunė Verbickienė sakė jau pavasarį žinojusi, kad kai kurių grybų, pvz., voveraičių, šiemet nebus.

„Grybai dygsta mano vietose, bet šiemet jų labai mažai. Jau buvau kelis kartus išlėkusi į mišką (grybauju Varėnos miškuose). Pvz., šiandien (liepos 24 d. – 15min) per 2,5 val. pririnkau 2 kibirus po 10 litrų. Miške jau randasi „vokietukai“ (raukšlėtieji gudukai – 15min), kiškiabaravykiai (aitrieji baravykai – 15min)”, – pasakojo grybautoja.

Daug metų gamtos ženklus stebinti ir ne vieną grybų sezoną miške praleidusi moteris įsitikinusi: šiemet dar bus progų iš miško grįžti pilnais krepšiais.

„Dar bus baravykų. Ne tiek daug, kaip buvo prieš kelerius metus, bet bus“, – žadėjo R.Verbickienė, prisiminusi, jog pernai panašiu metu iš miško jau buvo parsinešusi ir 46 kg grybų.

Asmeninio archyvo nuotr./Ramunė Verbickienė ir jos šios vasaros laimikis
Asmeninio archyvo nuotr./Ramunė Verbickienė ir jos šios vasaros laimikis

Viliasi geresnio derliaus rudenį

„Sezonas vėluoja maždaug mėnesį. Paprastai supirkti grybus pradėdavome po Joninių, o šiemet tik prieš porą dienų (liepos 23–24 d. – 15min) atidarėme supirktuvę. Dabar per dieną jau superkame apie 100 kg grybų. Panašiai, manau, ir kolegos sezoną pradėjo“, – portalui 15min sakė vienos seniausių grybų supirkimo vietų Varėnoje savininkas Marius Juškevičius.

Grybų ir uogų supirktuvė Varėna / „Facebook“ nuotr./Nuo 1992 m. Varėnoje veikianti uogų ir grybų supirktuvė
Grybų ir uogų supirktuvė Varėna / „Facebook“ nuotr./Nuo 1992 m. Varėnoje veikianti uogų ir grybų supirktuvė

Nepaisant vėlyvo starto, grybų supirkėjai tikisi, kad pavyks įsivažiuoti – daug vilčių dedama į rudenį ir tuomet pasirodančius grybus.

Aš asmeniškai neprisimenu, kiek versle esu, kad taip vėlai būtų prasidėjęs grybų sezonas, – kalbėjo M.Juškevičius.

Šiuo metu, pasak jo, rinkėjai neša voveraites – tokių kol kas daugiausia Dzūkijos miškuose: „Pats asmeniškai kitų dar nemačiau. Girdėjau, kad randa vieną kitą kiškiabaravykį, bet Varėnoje, apie Dzūkiją, voveraičių daugiausia <...>.“

Nors pastarosiomis savaitėmis lietaus, regis, netrūko, M.Juškevičius sako, jog, norint „pasivyti“ vėluojantį grybų sezoną reikėtų dar bent vienos lietingos savaitės.

„Dar trūksta lietaus, turėtų dar maždaug savaitę lyti, kad atsigautų ir atsirastų grybų“, – sakė pašnekovas.

Nepaisant to, kad kol kas grybų randama mažiau, jų kaina greičiausiai nekils. Anot grybų supirkėjų, tai lemia rinka ir ypač lenkiška miško produkcija.

„Supirkimo kaina šiuo metu tokia pati: pradėjome nuo 8 Eur už kilogramą, dabar jau mokame 5 Eur už kilogramą. Aišku, grybautojai piktinasi, tačiau nieko nepadarysi – grybų paklausos nėra. Turi kaimynai tų grybų, nesame vieninteliai. Pirkėjai gal ir norėtų daugiau mokėti, bet rinka reguliuoja kainas ir mes tiesiog negalime daugiau mokėti. Daugiausia viską lemia lenkai – jie diktuoja ir uogų, ir grybų kainas <...>“, – apie realybę, su kuria susiduria vietiniai miško gėrybių supirkėjai, pasakojo pašnekovas.

Kainas diktuoja rinka, daugiausia – lenkai.

„Bus labai daug grybų“

Švenčionyse įsikūrusios įmonės, užsiimančios ir grybų supirkimu, vadovas Dainius Balkevičius kolegai antrino. Pasak jo, pernai tokiu metu supirktuvėse grybai buvo skaičiuojami tonomis, šiemet to nėra.

„Galima sakyti, kad kol kas grybų visiškai nėra. Taip, žmonės randa vieną kitą, atneša kelis kilogramus. <...> Pirmasis 100 kg šiemet pasirodė visai neseniai prieš keletą dienų – po per Lietuvą praėjusio lietaus. Pirma savaitė, kai grybus galime skaičiuoti kilogramais“, – sakė D.Balkevičius, pridūręs, jog prasta pradžia – nieko blogo nereiškia.

123RF.com nuotr./Grybautojas
123RF.com nuotr./Grybautojas

Anot jo, šių metų grybų sezonas tikrai bus geras. „Pernai mes pradėjome sezoną birželio pabaigoje-liepos pradžioje. Iš pradžių buvo daug grybų, bet paskui atėjo sausra ir nieko nebebuvo – net ir rudenį nebuvo nieko. Šiemet sezonas suvėlavo, bet, mano nuomone, tik į naudą. Sausros nebebus – nebus lietaus, bus rūkai. Vis tiek miškas gaus drėgmės. O grybiena jau susiformavo, tas grybas jau augs.

Galvoju, kad rugpjūtis, rugsėjis, spalis, netgi lapkritis bus su grybais. Jūs parodysite per žinias, kad dar yra grybų miške“, – įsitikinęs pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas