Tradicijų griežčiau besilaikantys tautiečiai kūčiukus kepa švenčių išvakarėse, nors, žinoma, atsiranda nemažai tokių, kurie šiuos kepinukus triauškia kaip užkandį dar gerokai iki švenčių.
„Daugybėje Lietuvos šeimų kūčiukų kepimas Kūčių išvakarėse yra ilgametė tradicija, išlikusi iki šių dienų. Visgi parduotuvių lentynose šių kepinių galima rasti jau nuo lapkričio mėnesio. Yra žmonių, kurie kūčiukus mėgsta kramsnoti kaip užkandį, kiti klientai nori išmėginti skirtingus kūčiukų skonius – ne tik tradicinius su aguonomis ar be jų, bet ir, pavyzdžiui, su linų sėmenimis, pagamintus iš viso grūdo miltų“, – pranešime žiniasklaidai cituojama „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.
Tiesa, pastebi ji, nestandartinių skonių kūčiukai išlieka daugiau nišinis produktas, o populiariausi kasmet išlieka tradiciniai kūčiukai.
Senovinių kūčiukų tešlą sudarydavo vos keli ingredientai – miltai, vanduo ir šlakelis aliejaus
Maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas atkreipia dėmesį, kad nusprendus kepti kūčiukus patiems svarbu žinoti keletą gudrybių.
„Senovėje kūčiukai buvo pasninko maistas, jų gamyba buvo visiškai paprasta – tešlą sudarydavo miltai, vanduo ir šlakelis aliejaus. Tik vėliau žmonės į šiuos kepinius pradėjo dėti mielių, gardino pienu, sviestu, cukrumi, negailėjo aguonų“, – sako A.Poleninas.
Štai keli svarbūs patarimai:
- Minkštesni kūčiukai iškeps į tešlą įdėjus daugiau mielių ir leidus jai pakilti 1–1,5 val. Užmaišyta tešla turi būti puri, tąsi, bet nelipti prie pirštų.
- Suformavę kūčiukus leiskite jiems dar valandėlę pastovėti, tada karštoje orkaitėje kepkite apie 10 minučių, o vos iškeptus apipurkškite vandeniu.
- Jei norite traškių kūčiukų, maišydami tešlą įpilkite daugiau aliejaus ir, vos juos suformavę, šaukite į orkaitę. Kietesni kūčiukai bus įbėrus daugiau miltų – tokie labiau tinka mirkymui aguonų piene ar kisieliuje.
- Jei norite, kad patys kūčiukai turėtų išraiškingesnį aguonų skonį, prieš dėdami aguonas į tešlą nuplikykite jas verdančiu vandeniu ir nukošę palikite išdžiūti.
- Maistingesnių kūčiukų galite išsikepti naudodami viso grūdo speltų arba kvietinius miltus. Juose gausu skaidulinių medžiagų, tad kepiniai turės ne tik neįprastą spalvą, bet ir švelnų, išskirtinį skonį.
A.Polenino siūlomas tradicinių kūčiukų receptas:
Ingredientai:
- 500 g miltų;
- 200 ml vandens;
- 100 g cukraus;
- 20 g šviežių arba 10 g sausų mielių;
- 50 g aguonų;
- 2 šaukštai aliejaus;
- žiupsnelis druskos.
Gaminimas:
1. Šviežias mieles ištrinkite su cukrumi (jei naudojate sausas mieles, ištrinkite su cukrumi ir nepilna stikline šilto vandens). Supilkite šiek tiek pašildytą vandenį į mieles ir pusę miltų. Gerai išmaišykite, uždenkite švariu rankšluosčiu ir palikite šiltai 30 min.
2. Suberkite likusius miltus, aliejų, aguonas, druską ir minkykite, kol tešla taps tampri ir nelips prie rankų. Tešlą vėl uždenkite ir palikite šiltoje vietoje valandą ar ilgiau, kad pakiltų.
3. Perminkykite tešlą ir, imdami nedidelius gabalėlius, formuokite juos į maždaug 1 cm skersmens volelius. Juos supjaustykite norimo dydžio gabaliukais ir dėkite į miltais apibarstytą ar kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepdami kūčiukai dar išsipūs, tad tarp gabaliukų palikite tarpus.
4. Kepkite 180 °C apie 10 minučių (jei norite labiau apskrudusių – ir ilgiau). Skanaus!