Keptas vilkešeris su lęšių garnyru
Ingredientai:
- 2 vilkešeriai;
- 1 svogūnas;
- 1 žalioji citrina (laimas);
- 250 g prancūziškų žaliųjų lęšių;
- 2 šakelės vyšninių pomidoriukų;
- 2 šakelės šviežių petražolių;
- 1 daržovių sultinio kubelis;
- ypač tyro alyvuogių aliejaus;
- šlakelis baltojo balzaminio acto;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Vilkešerius, išskrosti, išvalyti ir gerai nuplauti po tekančiu vandeniu. Išpjaustyti 4 filė gabaliukus.
2. Puode užvirti 1 litrą vandens ir jame ištirpinti sultinio kubelį.
3. Svogūną ir žaliąją citriną supjaustyti pusžiedžiais.
4. Aukštesnėje keptuvėje įkaitinti porą šlakelių alyvuogių aliejaus ir jame apkepinti svogūnus. Tada suberti lęšius, nuolat maišyti ir pakepinti porą minučių ant aukštos kaitros.
5. Tada įpilti sultinio, kad apsemtų lęšius, sumažinti kaitrą ir palikti 10-15 minučių troškintis, kol lęšiai suminkštės. Jei drėgmė išgaruoja, įpilti dar sultinio. Išvirę lęšiai turi būti su trupučiu skyčio/padažo.
6. Pomidorų šakeles perkirpti per pusę, apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir apibarstyti druska bei pipirais. Apkepinti juos grilio keptuvėje.
7. Tada grilio keptuvėje apkepti vilkešerio filė gabaliukus iš abiejų pusių po 3-4 minutes. Pradėti kepti nuo pusės su oda, o apvertus, ant odos uždėti po kelis pusžiedžius žaliosios citrinos.
8. Lėkštėje tiekti lęšius, grilintus pomidoriukus, gausiai apibarstyti smulkiai sukapotais petražolių lapeliais ir ant viršaus uždėti iškepusią vilkešerio filė.
Juodojo šokolado triufeliai
Ingredientai:
triufeliams:
- 170 g kambario temperatūros sviesto;
- 340 g juodojo šokolado;
- 20 g šviesaus cukraus sirupo (2 valg. šaukšt.);
- 20 ml konjako arba romo;
- 0,5 vanilės ankšties arba 3 – 4 lašiukai vanilės ekstrakto.
dekoravimui:
- netirpios cukraus pudros;
- natūralios kakavos miltelių;
arba
- maltų liofolizuotų uogų;
- smulkintų skrudintų riešutų.
Gaminimas:
1. Kambario temperatūros sviestą išsukti virtuviniame kombaine iki baltos masės.
2. Garų vonelėje ištirpinti šokoladą kartu su cukraus sirupu iki vientisos masės. Įdėti pusės vanilės ankšties sėklytes arba įlašinti vanilės ekstrakto. Gerai išmaišyti. Įpilti konjako arba romo ir dar kartą permaišyti.
3. Gautą šokolado masę supilti į išpurentą sviestą ir išmaišyti iki vientisos masės.
4. Gautą masę sudėti į konditerinį maišelį ir ant kepimo popieriumi išklotos skardos išspausti aukštesnius bokštelius. Dalį jų apibarstyti netirpia cukraus pudra, kitą dalį – natūralios kakavos milteliais. Taip pat galim apibarstyti ir maltomis liofilizuotomis uogomis arba smulkiai kapotais skrudintais riešutais.
5. Prieš patiekiant įdėti pusvalandžiui į šaldytuvą.