Gurmaniškame renginyje žymus latvių šefas pristatė modernią savo šalies virtuvę

Vasariškai šiltą gegužės 3-iosios, ketvirtadienio, vakarą Vilniuje pristatyta moderni Latvijos virtuvė. „Čiop Čiop“ kulinarijos studijoje susirinkę svečiai turėjo progą pasimėgauti Latvijoje garsaus šefo Jurio Dukalskio ir jo komandos iš Rygos restorano „3“ pagaminta keturių patiekalų „Magnetic Latvia“ vakariene.
Juris Dukalskis
Juris Dukalskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Nors esame kaimyninės šalys, turinčios gana panašias tradicijas, tuos pačius produktus, bet tikiuosi, kad šįvakar, ragaudami patiekalus, atrasite naujus, neįprastus, kitokius skonius,“ – susirinkusiems svečiams sakė virtuvės virtuozas Juris Dukalskis, restorano „3“ šefas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Juris Dukalskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Juris Dukalskis

Kaip rašoma pranešime spaudai, į svečius kreipėsi ir Latvijos Respublikos ambasadorius Lietuvoje Einars Semanis, kuris pasveikino lietuvius su gegužės 3-iąją švenčiama pirmosios rašytinės Konstitucijos Europoje diena bei kvietė gegužės 4-ąją paminėti Latvijos Respublikos Nepriklausomybės atkūrimo dieną, atvykti į Latviją, kur taip pat vyksta įvairūs Latvijos šimtmečio minėjimo renginiai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Einaras Semanis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Einaras Semanis

„Gardus maistas visad sujungia žmones. Kelionėse atrandame ne tik muziejus ar susipažįstame su istorija, kultūra, tradicijomis, bet didžiausią įspūdį paprastai palieka šalies virtuvė ir ragauti patiekalai,“ – sakė renginio organizatorė Jelena Markūne, Latvijos investicijų ir plėtros agentūros atstovybės Lietuvoje vadovė.

Tradiciniai produktai modernia forma

Užsienio svečiams, atvykusiems į Rygą, šefas Juris Dukalskis būtinai rekomenduotų paragauti tokių tradicinės Latvijos virtuvės produktų, kaip tamsi duona, rūkyta žuvis ir latviškas alus. Minimi produktai modernioje formoje buvo pateikti ir vakarienės metu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Juris Dukalskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Juris Dukalskis

Vakarienės dalyviai ragavo keptą nėgę su salyklo traškučiais ir rėžiukų padažu, sūdytą ėrieną su marinuotu rabarbaru, ožkos sūriu ir svarainių cukatomis, elnienos kepsnį su grikių ir perlinių kruopų garnyru bei liepžiedžių glazūros padažu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Latvijos virtuvės pristatymo renginys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Latvijos virtuvės pristatymo renginys

Saldžiai pabaigai – latvių mėgiamas tradicinis desertas iš tekšių, grietinės ir ruginės duonos. Gardžių patiekalų skonį paryškino prie jų priderinti gėrimai iš įvairių Latvijos regionų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Latvijos virtuvės pristatymo renginys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Latvijos virtuvės pristatymo renginys

Maisto renginiai ir Lietuvoje, ir Latvijoje

Gegužės 7 – 13 dienomis vyks Latvijos dienų renginiai Lietuvoje, o šią savaitę vyks ir akcija „Paragauk Latvijos!“. Trečius metus vykstanti iniciatyva kasmet sulaukia vis didesnio susidomėjimo, šiais metais prie Vilniaus restoranų, siūlančių paragauti modernios Latvijos virtuvės patiekalų, prisijungė ir kauniečiai.

Akcijos žemėlapyje – net dvidešimt penkios maitinimo įstaigos, ruošiančios ypatingą savaitės pasiūlymą ar dienos pietus. „Paragauk Latvijos!“ metu ragaujantieji latviškus patiekalus dar turės galimybę dalyvauti loterijoje ir laimėti „Lux Express“ kelionę į Rygą, bilietus į „Brainstorm“ koncertą, vakarienę restorane „3“, bilietus į latvių ir lietuvių kurtą filmą „Pagonių žiedas“, „Ice Cool“ stalo žaidimus ir dar daug kitų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Latvijos virtuvės pristatymo renginys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Latvijos virtuvės pristatymo renginys

Leistis į gastronominę kelionę kviečia ir geriausi Rygos restoranai. Gegužės 7 – 13 dienomis Latvijos sostinėje vyks Rygos restoranų savaitė. Čia atrasti Latvijos skonius ir rezervuoti vietą prie stalo Rygos restoranuose kviečia net šešiasdešimt trys geriausi Rygos restoranai.

Rygos restoranų savaitės metu dalyvaus ir Juris Dukalskis kartu su restorano „3“ komanda. Šia proga jis visad ruošia ką nors naujo ir ypatingo, šiemet – ne išimtis: „Esame išsiilgę pavasariškų spalvų ir skonių ir patiekalų, todėl ruošiu absoliučiai pavasarišką meniu iš vietos laukinių ir organiškų produktų iš Latvijos miškų ir upių.“

„Magnetic Latvia“ vakarienę Vilniuje organizuoja Latvijos investicijų ir plėtros agentūros Turizmo departamentas ir kviečia keliauti ir atrasti naujus modernios Latvijos virtuvės skonius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis