Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gurmaniškas vasaros patiekalas: sumuštiniai su ant grilio kepta jautiena

Nors šiltuoju sezonu lietuviai garsėja ypatingu prieraišumu šašlykams, tie, kieno fantazija lakesnė, ant gyvos ugnies kepa ir žuvį, ir sūrį, ir vaisius. Ne išimtis ir žinomi žmonės, noriai atskleidžiantys, kokių atradimų padarė kepdami maistą ant grilio.
Sumuštiniai su ant grilio kepta jautiena
Sumuštiniai su ant grilio kepta jautiena / Jurgitos Vaskel nuotr.

Šokio profesionalai Laurynas Žakevičius ir Airida Gudaitė, vasaros su nekantrumu laukė ne tik dėl šiltų orų bei poilsio, bet ir dėl kulinarinių improvizacijų lauko virtuvėje.

L.Žakevičius prisipažįsta, kad itin mėgsta gaminti ant grilio, todėl vasarą stengiasi mėgautis šia veikla. „Labai mėgstame kepti šonkaulius įvairių uogų padažuose bei dešreles. Žinoma, nepamirštame ir daržovių, kurios ruošiamos ant grilio, įgauna netikėčiausių skonių“, – pasakoja L.Žakevičius.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Low Air“ šokio teatro kūrėjai Airida Gudaitė ir Laurynas Žakevičius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Low Air“ šokio teatro kūrėjai Airida Gudaitė ir Laurynas Žakevičius

„Auksinio scenos kryžiaus“ apdovanojimą pelniusios choreografų poros šios vasaros kulinarinis atradimas – ant grilio kepti česnakai. „Padėkite visą česnako galvą ant grilio ir luktelėkite. Česnakas praranda savo aštrumą, tampa minkštas ir labai malonaus skonio. Jį galima net tepti ant duonos ar tiesiog įsispausti į burną“, – rekomendacijomis dalijasi šokėjas.

Žinomas aktorius ir muzikantas Dominykas Vaitiekūnas pasakoja, kad ant grilio ruoštu maistu stengiasi mėgautis bet kuriuo metų sezonu, o vasarą savo kulinarinius bandymus papildo ir įvairiomis daržovėmis.

„Labai dažnai gaminti ant grilio gamtoje neturiu galimybių, bet kai tik pasitaiko proga, kepu viską – nuo baklažanų iki pelėsinio sūrio“, – aiškina D. Vaitiekūnas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Dominykas Vaitiekūnas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Dominykas Vaitiekūnas

Aktorius išduoda paslaptį, kad kartais pasmaguriauja ir žarijose keptomis bulvėmis, kurias ruošia susukęs folijoje, o gardina druska bei sviestu.

Patirti grilio patiekalų žavesį siūlo ir kulinarinio tinklaraščio „Duonos ir žaidimų“ kūrėja Jurgita Vaskel. Maisto mylėtoja pasakoja, kad patiekalai, ruošiami ant grilio, ją žavi kulinarine įvairove bei paprastumu.

„Labiausiai mėgstu kepti daržoves, tokias kaip baklažanai bei paprikos, žuvį, vištieną ir jautienos didkepsnius. Šiems patiekalams nereikia ir įmantrių padažų – pakanka gaivaus salsos, ajòlio ar kokybiško pomidorų padažo“, – sako tinklaraštininkė.

Neturintiems galimybių dažnai iškylauti gamtoje, J.Vaskel rekomenduoja receptą, kuris namų virtuves užpildys gardžiais kvapais ir leis pajusti kepimo ant grilio žavesį. Tiesa, mėsą reikia marinuoti pernakt, tad šiek tiek planavimo prireiks.

Sumuštiniai su ant grilio kepta jautiena

Ingredientai (5 asm.):

marinuotai mėsai:

  • 250 g jautienos nugarinės;
  • 2 česnako skiltelės;
  • 1 valg. šaukšt. smulkintų rozmarinų;
  • 1 valg. šaukšt. džiovintų raudonėlių;
  • 2 arbat. šaukšt. grūdėtųjų garstyčių;
  • 2 arbat. šaukšt. balzaminio acto padažo;
  • 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 1 valg. šaukšt. druskos;
  • dosnus žiupsnis maltų juodųjų pipirų.

įdarui:

  • kelios marinuotos keptos paprikos;
  • kelios petražolių šakelės;
  • salotų lapų;
  • bazilikų lapelių;
  • pomidorų padažo su saulėje džiovintais pomidorais;
  • šviesios duonos riekelių.

Gaminimas:

1. Česnakus padažui išspauskite ir sumaišykite su visais padažui skirtais ingredientais.

2. Mėsą įdėkite į dubenį, užpilkite padažu, išmaišykite. Dubenį uždenkite maistine plėvele ir palikite marinuotis šaldytuve kelias valandas, geriausia pernakt.

3. Paprikas susmulkinkite ir sumaišykite su smulkiai pjaustytomis petražolėmis.

4. Mėsą kepkite ant įkaitusių grotelių arba keptuvėje su grotelėmis po 4-5 min. iš abiejų pusių. Iškelkite, padėkite į lėkštę ir prieš pjaustydami palikite 5 min.

5. Duoną paskrudinkite ant grotelių, pusę riekelių aptepkite pomidorų padažu, su saulėje džiovintų pomidorų gabaliukais, dėkite plonomis riekelėmis pjaustytos jautienos, paprikų, salotų lapų, bazilikų, apvožkite likusiomis riekelėmis.

Sumuštinius patiekite šiltus. Skanaus!

Jurgitos Vaskel nuotr./Sumuštiniai su ant grilio kepta jautiena
Jurgitos Vaskel nuotr./Sumuštiniai su ant grilio kepta jautiena

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos