Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Gurmaniškų mėsainių idėją atsivežė iš Paryžiaus: kokia jų paslaptis?

Mėsainiai daug kam vis dar siejasi su greitu maistu ir keliais paprastais produktais – bandelė, mėsa, dar šiek tiek sūrio, o kartais ir koks žalėsis... O ką pasakytumėt apie mėsainį, kuris ruošiamas su kokybiška jautiena, svogūnų džemu, „bagetę“ primenančia bandele? Trys jau patyrę maisto industrijos žaidėjai (beje, visi ne lietuviai) pasišovė vilniečiams pristatyti pagal gastronomines Prancūzijos tradicijas ruošiamus mėsainius.
„Le Butcher“ ruošiami mėsainiai
„Le Butcher“ ruošiami mėsainiai / Restorano archyvo nuotr.

Tokius nekasdienius mėsainius savo svečiams siūlo restoranai „Le Butcher“, kurių priešakyje – trys bičiuliai, Vilniuje gyvenantys užsieniečiai Bernie ter Braakas, Jonathanas Rollando ir Marco Derceville. Prancūzai ir olandas įsitikinę, kad mėsainiai dažnai visai nepelnytai nurašomi kaip greitas ir nesveikas maistas.

Prancūzų kilmės J.Rollandas pasakoja dar apie 2012-uosius pastebėjęs Paryžiuje plintančią gurmaniškų mėsainių tendenciją ir šią jis sumanė perkelti į Vilnių, kur tuo metu jau gyveno ir pats.

Netrukus savo idėja jis pasidalijo su kitu Vilniuje gyvenančiu tėvynainiu, virtuvės meistru Marcu d’Erceville'u ir jau kelias sėkmingas, net legendines maitinimo įstaigas sostinėje valdančiu olandu B. ter Braaku. Taip prieš trejetą metų, 2014-aisiais, atsirado pirmasis „Le Butcher“ sostinės senamiestyje.

Restorano archyvo nuotr./Bernie ter Braakas, Jonathanas Rollando ir Marco Derceville
Restorano archyvo nuotr./Bernie ter Braakas, Jonathanas Rollando ir Marco Derceville

Nuo tada 3 gero maisto gerbėjai tapo verslo partneriais ir dabar kartu valdo jau ne vieną kavinę ir restoraną (pavyzdžiui, Karibų jūros virtuvės įkvėptą „Rhum Room“, šiltuoju metu laiku – „Vasaros terasą“ ir pan.).

Mėsainiai – pagal slaptą receptą

„Su geromis idėjomis viskas dažnai vyksta netikėtai. Juk jos labai dažnai sklando ore ir kol mes suradome tinkamas patalpas pirmajam „Le Butcher“, sostinėje atsirado keli panašaus tipo gurmaniškų mėsainių restoranai. Vis dėlto, atidarę pirmąjį bučerį senamiestyje, sugalvojome, kaip išlaikyti mūsų mėsainių išskirtinumą“, – pasakoja J.Rollandas.

Jo teigimu, dabar jau dviejuose „Le Butcher“ restoranuose gaminant mėsainius pasitelkiama klasikinės prancūziškos virtuvės mokykla. Pavyzdžiui, viena mėsainių paslapčių ta, kad kepsneliams gaminti naudojama aukščiausios rūšies pagal slaptą virtuvės receptą paruošta lietuviška jautiena.

Mūsų mėsainių bandelės yra kiek mažiau saldžios nei įprasta, o jų vidus savo struktūra primena prancūzišką batoną.

„Tai, kurią jautienos dalį naudojame mūsų mėsainiams – virtuvės paslaptis“, – šypteli M.d’Erceville'is, daugiausia dirbantis su restorano valgiaraščiu. Jis pasakoja, jog daugiau prancūziško skonio jų mėsainiams suteikia ir svogūnų džemas, kuris naudojamas vietoje šiam patiekalui įprastų svogūnų.

Net mėsainių bandelės čia irgi kiek kitokios: „Nenorėjome naudoti mėsainiams įprastų niujorkietiškų sviestinių bandelių, taigi ėmėme bendrauti su kepykla „Druska Miltai Vanduo“, – pasakoja M.d’Erceville'is, – Mūsų mėsainių bandelės yra kiek mažiau saldžios nei įprasta, o jų vidus savo struktūra primena prancūzišką batoną.“

Interjeras – prancūziškai-skandinaviškas

Trijų užsieniečių valdomuose restoranuose „Le Butcher“ svarbus ir maistas, ir aplinka. Abiejų vietų – ir pirmosios sostinės senamiestyje, ir antrajame restorane, veikiančiame aktyvioje verslo centro zonoje – interjerai neperkrauti. „Senamiestyje esančio „Le Butcher“ erdvė nedidelė, taigi viskas turėjo būti apgalvota iki smulkmenų“, – pasakoja „Le Butcher“ bendrasavininkas J.Rollando. Jam su vizijos įgyvendinimu padėjo interjero dizainerė Kotryna Gurskaitė.

Verslo centre įsikūręs „Le Butcher“ – kur kas erdvesnis. Klasikinį prancūzišką interjerą čia papildo šiaurietiškas minimalizmas, kuris šiai vietai suteikia dar daugiau charakterio.

„Iš esmės abiejų restoranų interjeras yra įkvėptas prancūziškų noir filmų: pianinas, juodai baltos grindys, nužemintas apšvietimas, baras iš sunkaus juodo masyvo, mediniai stalai ir t.t., tačiau antrasis „Le Butcher“ yra šviesesnis ir erdvesnis, dėl to daug kam atrodo labiau skandinaviškas nei prancūziškas“, – pasakoja J.Rollandas.

Restorano archyvo nuotr./Restoranas „Le Butcher“
Restorano archyvo nuotr./Restoranas „Le Butcher“

Kviečia ir madingojo bruncho

Savaitgalį pusryčiauti ne namuose jau porą metų yra viena karštų tradicijų ir Vilniuje, restoranai tenkina šį savo svečių norą.

Verslo centre „Quadrum“ veikiančiame „Le Butcher“ vėlyvieji šeštadienio pusryčiai siūlomi jau ne pirmą savaitgalį. „Bruncho meniu koncepciją gryninome gana ilgai. Pirmiausia, tai pusryčiai tiems, kurie nuolat ieško naujų skonių, ir tiems, kurie nenori važiuoti į patį miesto centrą“, – sako trečiasis restorano bendrasavininkas B. ter Braakas.

Restorano archyvo nuotr./Maistas „Le Butcher“
Restorano archyvo nuotr./Maistas „Le Butcher“

„Stebėjome vėlyvųjų pusryčių pasiūlą mieste ir į savo meniu atrinkome tuos patiekalus, kurie mums pasirodė originaliausi, ne tokie įprasti vyraujančiuose savaitgalio pusryčių meniu“, – šypsosi Vilniuje gyvenantis olandas, prisipažinęs, jog jo favoritas – didkepsnio sumuštiniai.

Jo kartu su partneriais valdomame restorane šeštadienio meniu galima rasti ir putliųjų savaitgalio blynelių, portobello skrebučių, daužto kiaušinio mėsainių, džino ir toniko sūrio pyrago ir kitokių netikėtų skanėstų.

Restorano archyvo nuotr./Maistas „Le Butcher“
Restorano archyvo nuotr./Maistas „Le Butcher“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?