Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Havajietiški dubenėliai „poke bowls“: jų privalumai ir 2 receptai

Atšilus orams į valgiaraščius vis dažniau įtraukiami sveiki ir gaivūs patiekalai, kurie ne tik neapsunkina organizmo, bet ir suteikia daug energijos. Tokiu nekaloringu, bet gardžiu maistu mėgaujasi egzotiškuose Havajuose gyvenantys žmonės. Iš šių salų į Lietuvą neseniai atkeliavo ir maistingieji dubenėliai (angl. Poke Bowls), kurių pagrindą sudaro ryžiai, žuvis, spalvingos daržovės arba vaisiai.
Havajietiškas dubenėlis
Havajietiškas dubenėlis / Vida Press nuotr.

Pranešime žiniasklaidai cituojama „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė teigia, kad vienas svarbiausių maistingųjų dubenėlių ingredientų yra žuvis. Ji turi itin daug organizmui reikalingų maistinių medžiagų, naudingųjų riebalų ir baltymų, o taip pat pasižymi labai mažu kalorijų kiekiu. Anot jos, kiekvieną kartą dubenėlyje šalia žuvies eksperimentuojant su skirtingomis daržovėmis ir vaisiais, galima pasirinkti, kokiais vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis labiausiai norima praturtinti savo organizmą.

Maistingasis dubenėlis yra ne tik sveikas patiekalas – jį dar ir labai paprasta pagaminti.

„Ryškiomis spalvomis išsiskiriantis maistingasis dubenėlis yra ne tik sveikas patiekalas – jį dar ir labai paprasta pagaminti. Pavyzdžiui, Havajuose jis ir yra toks populiarus dėl to, kad jį pasiruošti galima itin greitai ir nebrangiai, o dubenėlyje besislepiantis liesų baltymų ir angliavandenių derinys suteikia energijos visai dienai bei pasirūpina mūsų virškinimo sistema. Vis dėlto ruošiant šį patiekalą vertėtų išsaugoti sveikąsias jo ingredientų savybes, neapkraunant visko egzotiškais padažais, kuriuose dažniausiai būna itin didelis druskos, riebalų ir cukrų perteklius“, – pataria B.Baratinskaitė.

Ta proga maisto gamybos ekspertė dalijasi dviem maistingųjų dubenėlių receptais. Jie puikiai tiks karštą vasaros dieną, kuomet norisi lengvo ir gardaus patiekalo.

Maistingasis dubenėlis su lašiša

Ingredientai:

  • 150 g lašišos;
  • 1 puodelis rudujų ryžių;
  • 1 trumpavaisis agurkas;
  • 0,5 morkos;
  • 1 sauja edamame pupelių;
  • 0,5 avokado;
  • 0,5 valg. šaukšt. sojų padažo;
  • 1 arbat šaukštelio sezamų aliejaus;
  • 0,5 arbat. šaukšt. ryžių acto;
  • 0,5 valg. šaukšt. medaus;
  • 1 arbat. šaukšt. aštraus padažo;
  • 2 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • žiupsnelis juodųjų sezamų sėklų;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Į verdantį vandenį suberkite ruduosius ryžius – virkite juos apie 40 min.

2. Kol ryžiai verda, supjaustykite lašišą ir agurką mažais gabalėliais, o morką ir avokadą – juostelėmis.

3. Į dubenėlį supilkite sojų padažą, sezamų aliejų, ryžių actą ir įdėkite medaus – viską gerai išmaišykite. Tada į marinatą sudėkite lašišos gabalėlius ir palikite šiek tiek pasimarinuoti.

4. Kol lašiša marinuosis, kitame dubenėlyje sumaišykite citrinos sultis ir aštrų padažą – pagardinkite juos druska ir pipirais.

5. Į dubenėlį sudėkite išvirusius ryžius, lašišą ir daržoves. Viską apšlakstykite pasigamintu padažu ir apiberkite sezamo sėklomis.

Vida Press nuotr./Havajietiškas dubenėlis
Vida Press nuotr./Havajietiškas dubenėlis

Maistingasis dubenėlis su tofu

Ingredientai:

  • 70 g tofu;
  • 1 valg. šaukšt. klevų sirupo;
  • 1 valg. šaukšt. sojos padažo;
  • 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 0,5 puodelio ryžių;
  • 0,5 cukinijos;
  • 3 ridikėliai;
  • 0,5 morkos;
  • sauja edamame pupelių (nesunkiai nusipirksite šaldytų);
  • žiupsnelio jūros druskos.

Gaminimas:

1. Visų pirma, į verdantį vandenį suberkite ryžius ir virkite juos apie 15 min.

2. Kol verda ryžiai, smulkiai supjaustykite daržoves. Pasiruoškite tofu – nupilkite skystį ir supjaustykite sūrį mažais kubeliais.

3. Į atskirą dubenėlį pilkite klevų sirupą, sojų padažą ir alyvuogių aliejų – viską sumaišykite.

4. Imkite nedidelę keptuvę, ją pašlakstykite alyvuogių aliejumi, dėkite tofu ir pagardinkite trupučiu druskos. Kepkite apie 20 min. Vėliau atsidėkite porą šaukštų paruošto padažo, o visą likusį supilkite į keptuvę ir, sumažinę ugnį, šiek tiek pamaišykite. Kepkite dar maždaug 5 min, tuomet nuimkite nuo ugnies ir atvėsinkite.

5. Į dubenėlį iš pradžių suberkite ryžius, o tuomet pasitelkę savo kūrybiškus sugebėjimus išdėliokite ant viršaus tofu sūrį ir daržoves. Beje, nebijokite paeksperimentuoti ir vietoje išvardintų ingredientų naudokite ne tik daržoves, bet ir vaisius, pavyzdžiui, granatų sėklas arba mangą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau
Reklama
Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: didėjanti problema tarp vaikų, suaugusiųjų ir senjorų