Ritualinės jungtys tarp maisto ir mirusiųjų kilusios nuo seniausių laikų ir įsitvirtinusios įvairių šalių kultūrose. Tai prasidėjo kaip pagoniški ritualai, o vėliau buvo įtraukti į katalikų religiją.
Receptai ir ritualai plėtojosi pagal vietos kultūrą ir virtuvę. Štai senovės Egipte mirusieji buvo laidojami su medaus pyragu, kad turėtų ką valgyti pomirtiniame gyvenime. Siciliečiai pasveikindavo mirusiuosius savo tradiciniais patiekalais cartocci ir tatu.
Naktį prieš šią šventę keltai tradiciškai kepdavo pyragus ir jais vaišindavo į jų namus užsukusius lankytojus prašydami, kad šie pasimelstų už jų artimųjų sielas.
Na, o amerikietiškoms Helovino tradicijoms, prasidėjusioms XX a., pradžią davė senovės keltų tautų papročiai. Lapkričio 1-ąją keltai degindavo laužus: buvo tikima, kad sieloms, kurios išėjo per paskutiniuosius 12 mėnesių Anapilin, būtent tą naktį suteikiama amžinybė. Naktį prieš šią šventę keltai tradiciškai kepdavo pyragus ir jais vaišindavo į jų namus užsukusius lankytojus prašydami, kad šie pasimelstų už jų artimųjų sielas. Jie taip pat savo namų langus papuošdavo iš daržovių pagamintais žibintais, taip sveikindami vaiduoklius ir paklydusias sielas. Dažniausiai žibintams naudotas moliūgas, iš jo išskaptuotos minkštosios dalies būdavo kepami įvairiausi pyragai.
Štai keletas receptų jūsų teminiam vakarėlio stalui. Receptai ypač paprasti, tad juos ruošdami daug laiko nesugaišite, tačiau gerokai nustebinsite savo svečius.
Raganų piršteliai
Reikės:
2,5 stiklinės „Kauno Grūdų“ „Ekstra“ kvietinių miltų,
250 g sviesto,
1 stiklinės cukraus,
1 kiaušinio,
1 arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus,
1 arbatinio šaukštelio druskos,
100 g šokolado,
0,5 stiklinės migdolų.
Gaminimas:
- Sumaišykite cukrų, sviestą, kiaušinį ir vanilinį cukrų. Suberkite miltus, druską ir išminkykite tešlą.
- Tešlą padėkite į šaldytuvą 30 minučių.
- Tuomet ją padalinkite į vienodas dalis ir formuokite piršto formos sausainius.
- Ant riebalais išteptos arba kepimo popieriumi išklotos skardos dėkite suformuotus sausainius. Peiliu padarykite kelis negilius įpjovimus.
- Ištirpinkite šokoladą ir ant kiekvieno sausainio uždėkite juo pateptą migdolą.
- Sausainius orkaitėje kepkite 15 min. 180–200 laipsnių temperatūroje, kol gražiai paruduos.
Pyragas su moliūgais ir varške
Pyragas su moliūgais.
Reikės:
- 1 vnt. „Kauno Grūdų“ miltinio mišinio keksui,
- 210 ml vandens,
- 200 g tarkuoto moliūgo,
- 145 ml aliejaus,
Varškės sluoksniui:
- 500 g varškės (9 proc.),
- 250 g grietinės (30 proc.),
- 100 g cukraus,
- 1 kiaušinio,
- 50 g krakmolo.
Gaminimas:
- Supilkite kekso mišinį į dubenį. Įpilkite vandens, aliejaus ir sudėkite tarkuotą moliūgą.
- Išmaišykite tešlą iki vienalytės masės ir supilkite į kepimo popieriumi išklotą formą.
- Pertrinkite varškę su cukrumi, grietine, kiaušiniu ir krakmolu, palikite pastovėti 10 minučių ir sudėkite į kepimo formą ant paruošto pagrindo.
- Kepkite apie 40–50 min. 180–200 laipsnių temperatūros orkaitėje, kol paviršius gražiai paruduos, o vidus nebus skystas (tikrinti mediniu pagaliuku).
- Iškepusį ir atvėsusį pyragą pabarstyti cukraus pudra.
Monstriški keksiukai
Jeigu savo Helovino stalui norite suteikti daugiau žaismingumo ir sukelti mielą šypsnį savo šeimos narių ar bičiulių veiduose, išbandykite keksiukų receptą, kuriuos galite dekoruoti pačiais originaliausiais atributais.
- Keksiukus išsikepti galite iš šokoladiniams keksiukams skirto miltinio mišinio (iš 1 pakuotės, kurioje yra 470 g miltinio mišinio, iškepsite 12–15 keksiukų).
- Jį reikia supilti į dubenį, įpilti 210 ml vandens ir 145 ml aliejaus. Išmaišyti tešlą iki vienalytės masės.
- Tešlą išpilstyti į keksiukų formeles, kurios gali būti išteptos aliejumi arba į jas įdėtas specialus kepimo popierius.
- Keksiukus kepkite 20–30 min. iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
- Iškepusius keksiukus ataušinkite ir tada galite dekoruoti.
Keksiukai-šikšnosparniai: tokius keksiukus papuoškite kepurėle, pagaminta iš cukrinės masės (baltos arba juodos). Šikšnosparnio veidukui ir sparnams pagaminti panaudokite „Tempo“ arba bet kuriuos kitus sausainius.
Keksiukai-šikšnosparniai.
Keksiukai-voriukai: papuošimui naudokite šokoladą, šokoladinius pabarstukus, obuolinius guminukus kojoms, baltą cukrinę masę ir saldainiukus akims ir nosims.
Keksiukai-voriukai.
Keksiukai su moliūgėliais: juos dekoruokite sviestiniu kremu, kurį pagaminti galite iš 400 g sviesto, 100 g cukraus pudros, 100 g saldinto sutirštinto pieno. Darant oranžinį kremą, papildomai reikia įdėti oranžinių maistinių dažų. Moliūgėlius pagaminsite iš cukrinės masės, žalių ir oranžinių maistinių dažų. Šiuos keksiukus dar galite apibarstyti spalvotais šokoladiniais saldainiukais.
Keksiukai, dekoruoti moliūgais.
Daugiau tinkamų patiekalų receptų:
Ingredientai
Duona:
12.00 vnt. (12 riekelių baltos forminės duonos)
Sūris:
200.00 g (brandinto)
Kaip gaminti
1. Baltos duonos riekeles sutepkite pomidorų padažu. Sūrį supjaustykite plonomis juostelėmis ir dėkite ant sumuštinių.
2. Alyvuoges suraikykite skersai rutuliukais ir, dėdami jas ant sumuštinių, formuokite „akis“.
3. Apie 10 min. kepkite 180 °C orkaitėje.
Plačiau skaitykite: Pašėlusios idėjos Helovino vaišėms
Suskleisti
Ingredientai
Sūris:
200.00 g (brandinto)
Kaip gaminti
1. Išvirkite kiaušinius, atvėsinkite, nulupkite ir nupjaukite jų viršūnėles.
2. Atsargiai išimkite trynius, sutrinkite juos ir sumaišykite su kaparėliais, smulkiai tarkuotu sūriu ir majonezu.
3. Užpildykite tuščiavidurius kiaušinius įdaru ir uždėkite ant kiekvieno po „akį“ – alyvuogę.
Plačiau skaitykite: Pašėlusios idėjos Helovino vaišėms
Suskleisti
Ingredientai
Guminukai - papuošimui: 8.00 vnt.
Riešutai:
20.00 g (glaistyti šokoladu - papuošimui)
Petražolės:
2.00 vnt. (ar kiti žalumynai - papuošimui)
Kaip gaminti
- Persikus perpjaukite per pusę, išimkite kauliukus. Supjaustykite skiltelėmis. Prikaistuvyje sumaišykite persikų skilteles, medų, cinamoną, rudąjį cukrų ir pusės citrinos sultis. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kartais pamaišydami, kol persikai suminkštės, o kiti produktai virs vientisu sirupu.
- Dubenyje išplakite kreminę varškę ir cukrų. Supilkite pusės citrinos sultis ir išmaišykite. Kitame dubenyje iki standžių putų išplakite grietinėlę. Lengvais judesiais įmaišykite ją į varškės masę.
- Meduolius sulaužykite nedideliais gabalėliais.
- Pasiruoškite kibirėlius, kuriuose sluoksniuosite desertą. Ant dugno suberkite nestorą sluoksnelį laužytų meduolių. Ant jų tolygiai paskleiskite persikų puseles ir užpilkite porą šaukštų sirupo iš prikaistuvio. Ant persikų tolygiai paskleiskite kreminio sūrio sluoksnelį. Tokia tvarka susluoksniuokite visus produktus. Viršutinis sluoksnis turi būti kreminės varškės.
- Palaikykite desertą šaldytuve bent kelias valandas arba per naktį.
- Prieš patiekdami, papuoškite desertą. Apibarstykite trupintais šokoladiniais sausainiais (žeme), išdėliokite šokoladu glaistytus riešutus (akmenis) bei guminukus (sliekus). Galiausiai įsmeikite žalumynų šakelę, kuri atstos medį. Patiekite, į kibirėlį su desertu įsmeigę žaislinį kastuvėlį – šis valgymo įrankis čia tiks kur kas labiau nei šaukštas! Skanaus!
Suskleisti
Ingredientai
Sviestas:
250.00 g (saldžiosios grietinėlės sviesto)
Miltai:
240.00 g (arba 2,5 stiklinės)
Migdolai:
50.00 g (be odelių (0,5 stiklinės)
Šokoladas: (0,5 plytelės) 50.00 g
Uogienė: (papuošti) 50.00 ml
Kaip gaminti
1. Sumaišykite cukrų, sviestą, kiaušinį ir vanilinį cukrų. Įberkite miltų, druskos ir minkykite tešlą. Išminkę ją, 30 min. palaikykite šaldytuve.
2. Padalykite tešlą į lygias dalis ir kiekvienai suteikite piršto formą. Peiliu padarykite nedidelius įpjovimus, imituojančius rankų pirštų raukšleles.
3. Suformuotų „pirštų“ gale įspauskite migdolus ir apie 20 min. kepkite 180 °C orkaitėje.
4. Ištirpinkite šokoladą ir aplink migdolinius „nagus“ padarykite šokoladinį apvadą. Kad „raganos piršteliai“ dar šiurpiau atrodytų, raudonoje uogienėje pamirkykite kitą sausainio galą.
Plačiau skaitykite: Pašėlusios idėjos Helovino vaišėms
Suskleisti
Ingredientai
Imbieras:
1.00 arbat. š. (1 arbat.- miltelių ir smulkiai pjaustyto cukruoto imbiero gabaliukų (pagal skonį).)
Citrinos:
1.00 vnt. (0,5 tarkuotos žievelės)
Kaip gaminti
- Lydytą sviestą sumaišykite su kiaušiniais. Dėkite cukraus, jogurto bei vėl gerai išmaišykite.
- Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, cinamonu ir imbiero milteliais. Šiuos sausus produktus sijojame į kiaušinių masę.
- Sudėkite tarkuotą citrinos žievelę, moliūgą, cukruoto imbiero gabaliukus ir viską gerai išmaišykite.
- Tešla užpildome kepimo sijonėlius.
- Kepkite apie 30 min., 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
- Atvėsusius keksiukus galima puošti plakta grietinėle ar dekoracijomis.
Receptą atsiuntė Rūta K.
Suskleisti
Ingredientai
Dešrelės (nedidelės, rūkytos su džiovintais pomidorais): 200.00 g
Kaip gaminti
- Iš pradžių iškočiokite tešlą, supjaustykite ją plonomis juostelėmis ir apvyniokite aplink dešreles palikdama vienodus tarpelius. Tešlą galite naudoti ir bemielę (rinkitės mėgstamą), o juosteles pjaustyti storiau – tuomet dešreles dengs storesnis tešlos sluoksnis.
- Tuomet tešla apvyniotas dešreles apibarstykite sezamų sėklomis (prieš tai jų viršų galite patepti kiaušinio plakiniu).
- Išklokite skardą kepimo popieriumi, sudėkite dešreles ir kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje, kol tešlos juostelės švelniai apskrus.
- Dešrelėms iškepus, įsmeikite į jas (maždaug iki pusės) medines lazdeles. Tiekite su pomidorų arba mėgstamu padažu.
Skanaus!
Plačiau skaitykite: „Džiazuojame“ virtuvėje: dešrelės „kokone“
Suskleisti
Ingredientai
Dešrelės: arba 16 vaikiškų 8.00 vnt.
Kaip gaminti
- Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Dešreles perpjaukite pusiau (vaikiškų nereikia pjauti, jos trumpesnės), jų galus įpjaukite kryželiu maždaug iki 1–1,5 cm gylio.
- Tešlą atšildykite, supjaustykite į 16 ilgų juostelių. Dešreles susukite į tešlą, palikdami atvirus galus. Sviestą ištirpdykite, aptepkite juo bandelių viršų ir kyšančius dešrelių galus, apibarstykite sezamų sėklomis. Šaukite į orkaitę. Kepkite 15–20 minučių.
|
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
Suskleisti