Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė sako, kad priežastis dažnai būna ir netinkamas daržovių bei vaisių laikymas.
„Skirtingoms daržovių ir vaisių rūšims reikia tinkamų laikymo sąlygų. Vienus geriausia laikyti šaldytuve, kitus vietoje, kurios nepasiekia tiesioginė saulės šviesa, trečius tinkamiausia palikti kambario temperatūroje, dar kitus iš viso geriausia pamerkti į vandenį. Todėl norėdami kovoti su maisto švaistymu ir kuo ilgiau vaisius bei daržoves išlaikyti šviežias ir kokybiškas, privalome žinoti, kokiomis sąlygomis skirtingus produktus turime laikyti“, – pasakoja maisto ekspertė.
Kurios gėrybės vienos kitų negali pakęsti?
Vienas svarbiausių dalykų, anot maisto ekspertės, yra nelaikyti kai kurių vaisių ir daržovių kartu. Sunokę vaisiai išskiria etileno dujas, kurios paskatina šalia esančių daržovių nokimą ir jos gali greičiau gesti.
Svogūnų ir bulvių kartu laikyti nepatartina, nes svogūnai skleidžia tam tikras medžiagas, nuo kurių greičiau vysta bulvės.
Pavyzdžiui, bulves, svogūnus ir česnakus geriausia yra laikyti vėsesnėje, tamsioje vietoje. Tačiau svogūnų ir bulvių kartu laikyti nepatartina, nes svogūnai skleidžia tam tikras medžiagas, nuo kurių greičiau vysta bulvės.
„Nesunokusius vaisius derėtų laikyti kambario temperatūroje, kad jie iki galo prinoktų. Šį procesą dar labiau paspartinsite, jeigu įdėsite juos į paprasčiausią popierinį maišelį. Ši taisyklė galioja kalbant apie avokadus, kivius, mangus, abrikosus, persikus ir slyvas. Taip pat, jeigu norite kuo greičiau sunokinti avokadą ir nenorite laukti, kol jis sunoks savaime, į popierinį maišelį kartu su avokadu įdėkite bananą“, – pataria V.Juodkazienė.
Šviežias žoleles (krapus, petražoles ar mėtas) geriausia laikyti pamerkus į vandenį šaldytuve. Išimtis galioja bazilikams, juos pamerkus į vandenį geriausia laikyti ant palangės, kad gautų saulės šviesos. Jeigu šaldytuve trūksta vietos, žolelių kotus galima įvynioti į vandeniu sudrėkintą popierinį ar medžiaginį rankšluostį – jis suteiks drėgmės ir žolelės ilgiau bus gaivios.
Kad būtų paprasčiau prisiminti, kaip kokią daržovę, uogą ar vaisių laikyti – maisto ekspertė siūlo trumpą atmintinę:
- Kambario temperatūroje
Taip geriausia laikyti pomidorus. Nuskynus pomidorą, jame vyksta dar iki 100 cheminių reakcijų, o kambario temperatūroje laikomas pomidoras toliau noksta ir sirpsta.
Mangus, slyvas, persikus, kriaušes, abrikosus, persimonus, bananus, citrusinius vaisius ar avokadus galima subrandinti kambario temperatūroje, rudame popieriniame maišelyje, o jiems prinokus geriau įdėti į šaldytuvą.
- Šaldytuve
Čia geriausia laikyti obuolius. Šaldytuve tinka laikyti ir smidrus, juos geriausia į šaldytuvą įdėti suvyniojus į drėgną popierinį rankšluostį – taip jie ilgesnį laiką išliks traškūs. Morkas, ridikėlius, brokolius, žiedinius kopūstus, agurkus ir salotas – taip pat geriausia yra laikyti šaldytuve. Šaldytuve patartina laikyti ir įvairias uogas: vynuoges, šilauoges, braškes. Tiesa, uogas geriausia palikti dėžutėse, kuriose buvo parduodamos, o nuplauti – tik prieš valgant.
- Vėsioje, sausoje vietoje
Svogūnus, česnakus ar bulves geriausia yra laikyti vėsioje, sausoje vietoje, o ne šaldytuve. Lygiai ta pati taisyklė galioja ir bananams ar baklažanams – pastaruosius apskritai reikėtų suvartoti per kelias dienas nuo pirkimo.