Pradėti galite nuo paprasčiausių prieskonių – juodųjų pipirų, kalendrų, aitriųjų paprikų, krapų, petražolių, mėtų ir pan.
Bet ir yra ir dar keli būdai, kurie jums pravers sukantis prie virtuvėje. Pavyzdžiui, jeigu norite sultingų ir minkštų kotletų, kurie puikiai laikytų formą, išbandykite mėsos mušimą.
Kaip aiškina patyrę kulinarai, šio proceso metu mėsa prisisotina deguonies ir tampa puresnė, minkštesnė, joje lieka mažiau riebalų. Tiesa, mušti reikėtų ne patį faršą, bet jau paruoštą kotletams masę, kurioje jau yra visi ingredientai. Taigi paimkite ją ir meskite ant stalo ar į indą ir kartokite šį procesą keliolika kartų.
Išbandykite štai tokį klasikinį kotletų variantą:
Jums reikės:
- 300 g kiaulienos,
- 400 g jautienos,
- 1 kiaušinio,
- 200 g baltos duonos,
- 100 g svogūnų.
Gaminimas:
Duoną reikėtų rinktis kietesnę, padžiūvusią ir ją išmirkyti piene arba vandenyje. Svogūną smulkiai supjaustykite ir pakepinkite su nedidele faršo dalimi, kad lengviau įmaišytumėte į kotletų masę. Kiaušinių nepadauginkite, nes kotletai gali gautis kietoki, be to, kiaušinius galite pakeisti ir žiupsneliu krakmolo arba sutrinta žalia bulve – efektas bus ne ką blogesnis.
Vėliau pridėkite druskos, pipirų. Prieš kepimą galite vos vos apvolioti miltuose, o kai jie baigs kepti, į keptuvę įpilkite tris šaukštus vandens ir įdėkite 25–30 g sviesto. Tai padės kotletams įgauti itin puikų skonį.
Ką dar reikia žinoti?
- Niekada nepirkite jau paruošto faršo, nes negalite žinoti, iš ko jis paruoštas. Geriau jau patys sumalkite mėsą arba smulkiai sukapokite. Tiesa, prieš šį darbą vertėtų pašalinti nuo mėsos visas plėveles, kaulus, kremzles ir pan.
- Malti patariama vieną kartą, naudojantis vidutinio stambumo sieteliu.
- Kotletus galite ruošti iš bet kokios mėsos – avienos, veršienos, vištienos, jautienos, antienos, kalakutienos ir pan. Tačiau kulinarai pataria – jeigu renkatės neriebią mėsą, tuomet į kotletų masę įdėkite šiek tiek riebalų, kad kotletai gautųsi minkštesni ir sultingesni.
- Kitas variantas, tinkantis daržovių mėgėjams, tai maišyti mėsą ir maltas daržoves, pavyzdžiui, šiuo atveju tinka cukinijos, pomidorai, moliūgai ir kt.
- Balta duona kotletuose atsirado ne dėl taupumo. Būtent ji suteikia kotletams minkštumo ir purumo.
- Kotletų gaminimo pabaigoje į faršo masę kulinarai rekomenduoja įberti skaldyto ledo saują, kad jie iškeptų sultingesni.
1. Maltus džiūvėsėlius užpilkite 100 ml pieno, brinkinkite 10 min.
2. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, sudėkite smulkintus svogūnus, maišydama kepkite, kol gabalėliai įgaus auksinį atspalvį, įmaišykite smulkintus čiobrelius arba peletrūnus.
3. Dubenyje sumaišykite faršą, kiaušinį, džiūvėsėlius, pakepintus svogūnus ir likusį pieną, pasūdykite, pagardinkite pipirais, gerai išmaišykite. Suformuokite vienodo dydžio kotletus, iškepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje.
4. Paruoškite padažą. Apkepkite svieste smulkintus svogūnus ir pievagrybius, įmaišykite gabalėliais pjaustytus pomidorus, trumpai patroškinkite, pasūdykite, pagardinkite žolelėmis ir pipirais.
5. Tiekite keptus kotletus su makaronais arba bulvėmis, užpilkite grybų ir pomidorų padažo.
1. Vištienos krūtinėlę nuplaukite, nusausinkite, stambiai sumalkite arba labai smulkiai sukapokite ir sukrėskite į gilesnį dubenį.
2. Apelsiną nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, žievelę nutarkuokite, tada aštriu peiliuku nupjaukite baltąją žievelės dalį ir supjaustykite apelsiną griežinėliais.
3. Bandelę sutrupinkite, užpilkite pienu, kai suminkštės, nuspauskite ir sumeskite į indą su vištiena. Ten pat sudėkite sviestą, įmuškite trynius, gerai išminkykite, įberkite šaukštą džiūvėsėlių, nutarkuotą apelsinų žievelę. Masę pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais. Viską labai gerai išmaišykite, tada šaukštu įmaišykite iki standžių putų išplaktą baltymą.
4. Rankomis suformuotus kotletukus apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite karštoje orkaitėje apie 25 min.
5. Tiekite su apelsinų griežinėliais ir salotų lapeliais.
1. Sojų kubelius užpilkite karštu sultiniu ir palaikykite apie 1,5 val., iki išmirks.
2. Česnakus ir svogūnus nulupkite, pakepinkite šaukšte sviesto. Kai jie dailiai pagels, sumeskite griežinėliais pjaustytus salierus, stambiais šiaudeliais tarkuotas morkas, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir 5 min. patroškinkite. Kelis šaukštus troškinio palikite kotletukams papuošti.
3. Pievagrybius nulupkite. Išmirkusius sojų kubelius gerai nuspauskite ir sumalkite mėsmale kartu su pievagrybiais.
4. Atvėsintas keptas daržoves sumaišykite su sojų ir pievagrybių mase, įmuškite kiaušinius, suberkite kapotas petražoles ir viską gerai išmaišykite. Iš faršo formuokite norimos formos kotletukus, juos dėkite į riebalais išteptą skardą ir kepkite karštoje orkaitėje apie 30 min.
5. Tiekite papuošusios šaukštu morkų ir salierų troškinio, su nuvarvintais sojų pupelių daigais. Valgykite su mėgstamu pomidorų padažu.
1. Į maltą kiaulieną įmuškite kiaušinį, įdėkite prieskonių ir pusę pjaustyto svogūno.
2. Morką nuskuskite, sutarkuokite, papriką supjaustykite. Likusią svogūno pusę ir česnako skilteles smulkiai supjaustykite. Daržoves pakepinkite keptuvėje aliejuje, kol suminkštės.
3. Formuokite kotletukus į vidų įdėdamos daržovių. Kepkite orkaitėje arba keptuvėje (vėliau patroškinkite).
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Dar šiltas virtas bulves nulupkite, sumalkite arba sugrūskite, suberkite manų kruopas, miltus, įmuškite kiaušinį, paskaninkite pipirais, druska, čiobreliais, žalumynais ir gerai išmaišykite.
2. Su dviem šaukštais aliejaus apkepkite smulkiai pjaustytus pievagrybius, nupilkite susidariusį skystį ir pievagrybius sudėkite į bulves. Masę gerai išminkykite, jei labai limpa prie rankų, įberkite dar šiek tiek miltų.
3. Rankomis suformuokite nedidelius kotletukus, apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių, apversdami kelis kartus, kol gerai parus. Iškeptus kotletukus dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai.
4. Tiekite karštus su grietinės ar sviesto padažu.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Svogūnus smulkiai supjaustykite, iškepkite ir atvėsinkite. Kepenis sumaišykite su kepintais svogūnais, mirkytu ir nuspaustu batonu, kiaušiniu, miltais, pagardinkite pipirais bei druska. Iš paruoštos masės iškepkite nedidelius kotletus ir, kol apkepsite obuolius su svogūnais, laikykite šiltai.
2. Obuolius supjaustykite riekelėmis ir apkepkite iš abiejų pusių. Svogūnus suraikykite griežinėliais, taip pat iškepkite. Svogūnų ir obuolių mišinį sudėkite ant kotletų ir tiekite.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Vištienos faršą sumaišykite su smulkiai tarkuotu svogūnu, virtais grikiais ir kiaušiniu. Pagardinkite pipirais, žolelėmis ir druska.
2. Iš paruošto faršo formuokite nedidelius kotletus ir kepkite ant mažos ugnies, kol gražiai parus. Į keptuvę su kotletais supilkite grietinėlę, vėl pagardinkite žolelėmis, druska, pipirais ir troškinkite apie 15 minučių. Troškindami kotletus nuolat vartykite.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Džiūvėsėlius užpilkite grietinėle ar sumaišykite su grietine ir leiskite išbrinkti. Tuomet šią masę sumaišykite su vištiena ir pagardinkite pipirais, druska bei vištienos prieskoniais.
2. Džiovintas slyvas užpilkite šiltu vandeniu ir mirkykite, kol suminkštės, nuvarvinkite. Iš vištienos faršo formuokite pailgus kotletus, į vidų įdėkite po kelias slyvas.
3. Kotletus apvoliokite miltuose, paskui kiaušinio plakinyje ir sezamų sėklose. Sudėkite į aliejumi apšlakstytą skardą ir kepkite 170 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Faršą sumaišykite su kiaušiniu, džiūvėsėliais, linų sėlenomis, žuvų prieskoniais, pipirais bei druska. Įlašinkite citrinų sulčių, gerai išmaišykite ir leiskite 20–30 minučių pastovėti, kad sėlenos ir džiūvėsėliai išbrinktų. Iš paruošto faršo formuokite didesnius kotletus ir iš abiejų pusių apkepkite keptuvėje, kol gražiai parus. Sudėkite kotletus į aliejumi pašlakstytą skardą ir kepkite orkaitėje dar 15 minučių.
2. Špinatus nuplaukite, gerai nuvarvinkite ir susmulkinkite. Svogūną ir česnako skilteles susmulkinkite ir apkepkite su sviestu, sudėkite špinatus ir maišydami kepkite kelias minutes, supilkite grietinėlę, suberkite pipirus, druską, žiupsnelį citrinų žievelių ir maišydami troškinkite, kol padažas pradės tirštėti. Tiekdami ant kotletų užpilkite padažo.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Svogūną susmulkinkite ir pakepinkite su šaukštu aliejaus. Stambiai sutarkuokite cukinijas, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
2. Į jautienos faršą įmuškite kiaušinius, įdėkite keptų svogūnų, krapų, grietinėlės sūrio, miltų. Viską išminkykite. Suformuokite 12 kotletų.
3. Keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų ir sudėkite kotletus. Kiekvieną pusę kepkite 5 minutes, kol lengvai apskrus. Kotletus tiekite su bulvių koše ir citrinų skiltelėmis.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Svogūną smulkiai sutarkuokite arba susmulkinkite elektriniu smulkintuvu. Į dubenį dėkite vištienos faršą, svogūną, virtus grikius, įmuškite kiaušinį, pagardinkite pipirais, prieskoninėmis žolelėmis ir druska. Gerai išmaišykite. Iš masės drėgnomis rankomis formuokite nedidelius kotletukus ir dėkite į keptuvėje įkaitintą aliejų.
- Kepkite ant nedidelės ugnies 3–4 minutes, kol gražiai apskrus. Į keptuvę su kotletais supilkite grietinėlę, pagardinkite prieskoninėmis žolelėmis, druska, pipirais ir troškinkite apie 10 minučių, dažnai vartydami.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Maltą mėsą sudėkite į dubenį ir pagardinkite druska bei pipirais. Sutarkuokite bulves, dubenėlyje šakute išplakite kiaušinį ir viską sudėkite į faršą. Susmulkinkite svogūną ir sudėkite į faršą. Įpilkite šaukštą vandens, sudėkite burokėlius ir gerai išminkykite.
- Suformuokite aštuonis plokščius kotletus. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus ir apkepkite kotletus po 5–6 minutes iš abiejų pusių. Tuomet į keptuvę supilkite vandenį, įberkite sultinio ir užvirkite. Sumažinkite ugnį, uždenkite ir troškinkite 3–4 minutes. Tiekite su spanguolių džemu.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Lašišą supjaustykite kuo smulkiau. Susmulkinkite porą, sutarkuokite imbierą. Viską sudėkite į dubenį ir išmaišykite, supilkite sojų padažą, suberkite pipirus ir dar kartą išmaišykite.
- Rankomis suformuokite 4 apvalius kotletus. Lėkštelėje sumaišykite džiūvėsėlius ir sezamų sėklas. Šiame mišinyje atsargiai apvoliokite kotletus. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų, sudėkite kotletus ir kepkite po 4–5 minutes iš abiejų pusių.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė