Ingredientai:
- 300 g miltų;
- 2,5 arbat. šaukšt. malto imbiero;
- 1,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 0, 5 arbat. šaukšt. malto cinamono;
- 0,5 arbat. šaukšt. šviežiai tarkuoto muskato riešuto;
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
- didelis žiupsnis šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- 150 g rudojo cukraus (geriau tamsaus);
- 110 g margarino (ieškokite kuo geresnės sudėties);
- 110 g kambario temperatūros sviesto;
- 1 didelis kiaušinis;
- 3 valg. šaukšt. melasos arba medaus (tinka ir tamsus, intensyvaus skonio);
- 2 arbat. šaukšt. smulkiai tarkuoto šviežio imbiero;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
- 100 g smulkiai sukapoto kristalizuoto imbiero;
- 3 val. šaukš. cukraus, sausainiams apvolioti.
Gaminimas:
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros. 2 dideles kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi.
2. Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite miltus, maltą imbierą, kepimo miltelius, cinamoną, muskatą, druską ir pipirus.
3. Kitame dubenyje mediniu šaukštu ar elektriniu plaktuvu iki purios, balsvos masės išsukite sviestą, margariną ir rudąjį cukrų. Maišydami į gautą masę supilkite kiaušinį, melasą (arba medų), vanilės ekstraktą, dėkite tarkuotą šviežią imbierą. Galiausiai supilkite sausąjį produktų mišinį ir pamaišykite tik tiek, kad viskas susimaišytų, pabaigoje suberkite kapotus kristalizuoto imbiero gabalėlius. Tešla bus lipni ir minkšta, neišsigąskite.
4. Į didelę lėkštę suberkite apvoliojimui skirtą cukrų.
5. Dviem šaukštais imkite po gabaliuką tešlos, meskite į lėkštę su cukrumi ir pavoliokite formuodami rutuliuką. Dėkite visus tokius cukruotus tešlos rutuliukus ant paruoštų kepimo skardų, kiekvieną jų kiek paspauskite.
6. Kepkite sausainius 10–12 min., įpusėjus kepimo laikui skardas sukeiskite vietomis.
7. Iškepusius sausainius atvėsinkite ant grotelių.