Šiltuoju metų laiku lietuviai įpratę lauke kepti šašlykus, kepsnius, įvairią marinuotą mėsą. Tačiau lauko kepsninėje galima čirškinti ir jūros gėrybes, kurioms dūmo aromatas suteikia visai naują skonį.
„Grilyje paruoštos jūros gėrybės nustebins net visko ragavusius gurmanus. Be to, tinkamai jas iškepti yra ne ką sunkiau nei tą patį šašlyką ar žuvį. Skirtumas nebent tas, kad krevečių ar moliuskų vidaus temperatūrą pamatuoti sunkiau, tad šiuo atveju daugiau lemia nuojauta ir patirtis“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas ir siūlo išbandyti du paprastus receptus su jūros gėrybėmis.
Tigrinės barbekiu krevetės
Ingredientai:
- 700 g stambių (tigrinių) krevečių;
- 1 arbat. šaukšt. šviežių, smulkintų petražolių;
- 1 arbat. šaukšt. šviežių, smulkintų čiobrelių;
- 1 arbat. šaukšt. šviežios, smulkintos kalendros;
- 1 arbat. šaukšt. smulkintų svogūnėlių;
- 3 stambios skiltelės česnako;
- 0,5 stiklinės ištirpinto sviesto;
- 4 valg. šaukšt alyvuogių aliejaus;
- 3 arbat. šaukšt. šviežių citrinos sulčių;
- druskos, pipirų pagal skonį;
- garnyrui – špinatų lapų ir citrinos griežinėlių.
Gaminimas:
1. Nulupkite krevetes, palikdami tik uodegėles.
2. Sumaišykite petražoles, čiobrelius, kalendrą ir svogūnėlius, ant viršaus išspauskite česnako skilteles. Užpilkite ištirpintą sviestą, alyvuogių aliejų, citrinos sultis, pagardinkite druska ir pipirais.
3. Prieš kepimą, dideliame dubenyje sumaišykite krevetes su marinatu ir palikite kambario temperatūroje 15 minučių (arba 30 minučių šaldytuve). Nepalikite krevečių marinuotis ilgiau, nes jos taps pernelyg minkštos.
4. Marinatą išpilkite, o krevetes suverkite ant iešmelių ir pakepkite ant anglių (be ugnies) po maždaug 2-3 minutes iš abiejų pusių. Neperšviečiamos, rausvos, sukietėjusios krevetės – ženklas, kad jos iškepė.
5. Patiekite su špinatų lapais ir citrinos griežinėliais.
Austrės su dūmo aromatu
Ingredientai:
- 12 austrių;
- 1–2 stiklinės tirpinto sviesto;
- 6–12 citrinos skiltelių;
- 1,5 arbat. šaukšt. aštraus „Tabasco“ padažo;
- 2 valg. šaukšt. Vusterio padažo;
- druskos ir pipirų pagal skonį.
Gaminimas:
1. Prieš kepimą austres kruopščiai nuplaukite.
2. Kepsninėje naudokite ketaus keptuvę arba padenkite groteles stora folija ir joje pradurkite kelias skyles. Išdėliokite austres ant keptuvės ar folijos ir kepkite didelėje temperatūroje uždarytu dangčiu, kol kiautas prasivers (mažos austrės įprastai iškepa per 5 minutes, didesnės – pora minučių ilgiau).
3. Išimkite iškepusias austres, nuimkite viršutinį kiautą ir patiekite su išvardintais padažais bei prieskoniais.