Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Idėja vakarienei: keptas viščiukas su citrina ir žaliųjų citrinų pyragas

Kai rudeniškas vėjas ima ne tik maloniai gaivinti, bet ir šaldyti, daugelio rankos pačios ima tiestis prie citrusinių vaisių. Puodelis arbatos su citrinos griežinėliu tampa šildančiu dienos ritualu, o skonio receptorius norisi pažadinti rūgštesniais skoniais net ir desertuose.
Vakarienė, kvepianti citrina
Vakarienė, kvepianti citrina / Shutterstock nuotr.

Geltonosios ir žaliosios citrinos pakaitinis naudojimas virtuvėje jau nėra nieko neįprasto. Tačiau nors abu šie vaisiai priklauso tai pačiai augalų šeimai, jie pasižymi šiek tiek skirtingomis skoninėmis ir maistinėmis savybėmis, rašoma prekybos tinklo "Iki" pranešime žiniasklaidai. Į tai verta atsižvelgti ir gaminant patiekalus bei juos gardinant geltonąja arba žaliąja citrina.

Kvapnus citrininis viščiukas

Reikės:

1 prinokusios citrinos,

1 šviežio viščiuko broilerio (apie 1,4 kg),

2 šaukštų aliejaus,

2 šaukštų sviesto,

3-4 skiltelių česnako,

½ svogūno,

druskos ir šviežiai maltų pipirų pagal skonį.

Gaminame:

  1. Nutarkuokite citrinos žievelę. Perpjaukite citriną per pusę ir į nedidelį dubenėlį išspauskite pusės citrinos sultis. Sudėkite žievelę, alyvuogių aliejų, suminkštintą sviestą, išspaustą česnaką, druską ir pipirus. Gerai išmaišykite (mišinys turi būti gana tirštas).
  2. Atsargiai atkelkite odą po vištienos krūtinėle ir po ja dėkite maždaug 1 valgomąjį šaukštą sviesto mišinio. Tolygiai įmasažuokite jį į krūtinėlę.
  3. Vištienos iš išorės aptepkite likusiu sviesto mišiniu ir 30-45 minutes palaikykite šaldytuve.
  4. Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C. Perpjaukite likusią citrinos pusę ir įdėkite ją į vištienos vidų kartu su ½ svogūno. Suriškite kojas orkaitėje tinkamu naudoti siūlu. Sudėkite viščiuką į negilią skardą krūtinėle į viršų ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 75 minutes arba kol vidinė šlaunelės dalis pasieks 75 °C.

Žaliųjų citrinų pyragas

Reikės:

250 ml žaliosios citrinos sulčių,

1 šaukštelio žaliosios citrinos žievelės,

2 saldintų sutirštinto pieno skardinių (iš viso 770 g),

4 didelių kiaušinių trynių,

Apie 160 g sausainių,

70 g ištirpinto sviesto,

saujelės riešutų, pavyzdžiui, makadamijos.

Papuošimui: žaliosios citrinos žievelės, skiltelių, makadamijos riešutų, plaktos grietinėlės arba mėgstamo kremo.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C.
  2. Paruoškite pagrindą: naudodami virtuvinį kombainą arba užspaudžiamą maišelį ir kočėlą sutrinkite sausainius ir makadamijos riešutus iki stambių trupinių. Supilkite į dubenį ir sudėkite ištirpintą sviestą, gerai sumaišykite. Supilkite mišinį į apvalią kepimo formą (proporcijos parengtos 23 cm skermens formai). Ranka arba stikline lengvai pagrūskite trupinius į dugną ir šonus, kad gautųsi plutelė. Kepkite orkaitėje 8 minutes. Išimkite iš orkaitės ir palikite ją įjungtą.
  3. Išplakite sutirštintą pieną, žaliosios citrinos sultis ir kiaušinių trynius. Įmaišykite žievelę. Supilkite ant šilto pyrago pagrindo. Kepkite 18-20 min., kol vidurys liks tik vos vos judantis.
  4. Išimkite iš orkaitės ir leiskite visiškai atvėsti ant grotelių. Atvėsusį pyragą uždenkite ir prieš patiekiant įdėkite į šaldytuvą bent 1 valandai. Papuoškite žaliosios citrinos žievele, skiltelėmis, galite pabarstyti smulkintų riešutų ir užpurkšti grietinėlės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito