1. Pasūdytame vandenyje išvirkite ryžius. Tik nepervirkite, tegul lieka šiek tiek kietoki.
2. Nuplaukite ir nusausinkite viščiukų krūtinėles, supjaustykite nedideliais kubeliais, pabarstykite paukštienos prieskoniais ir druska. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite vištienos kubelius, trumpai pakepinkite.
3. Nusunkite ir nuvarvinkite konservuotus kukurūzus.
4. Dubenyje sumaišykite virtus ryžius, apkeptą vištieną ir kukurūzus. Paragaukite. Jei reikia, dar pasūdykite.
5. Cukinijas supjaustykite maždaug 7 cm storio griežinėliais, išskobkite minkštimą su sėklomis, įdarykite cukinijų šulinėlius ryžių ir vištienos įdaru. Sudėkite įdarytas cukinijas į stiklinį kepimo indą, įpilkite pasūdytos grietinėlės, uždenkite folija ir kepkite 200ºC temperatūros orkaitėje maždaug 40 min. Baigiant kepti ant viršaus užbarstykite tarkuoto sūrio.
1. Dubenyje sumaišykite alyvuogių aliejų ir citrinų sultis, suberkite prieskonius, pasūdykite.
2. Cukinijas nuplaukite, supjaustykite išilgai plonais griežinėliais, sudėkite į marinatą ir palaikykite maždaug 15 min.
3. Cukinijų griežinėlius iškepkite ant grotelių arba keptuvėje. Jei cukinijas kepsite keptuvėje, sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nusivarvėtų. Įkaitintame aliejuje trumpai apkepkite vytinto kumpio griežinėlius. Leiskite atvėsti.
4. Elektriniu grūstuvu sutrinkite varškę, įmaišykite grietinėlę, išspauskite česnaką, pagal skonį pasūdykite.
5. Ant cukinijos riekelės dėkite kumpį, ant viršaus užtepkite varškės kremo, suvyniokite ir persmeikite dantų krapštuku. Tiekite kaip užkandį su šviežiais gražgarsčių lapeliais ir pomidorais.
1. Agurkus nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite apie 6 cm ilgio gabalėliais. Kiekvienam iš galo šaukšteliu išskobkite didžiąją dalį minkštimo.
2. Kalakutieną nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, supjaustykite nedideliais gabalėliais, apibarstykite prieskoninėmis žolelėmis, druska ir išmaišykite. Palikite pusvalandį pastovėti.
3. Svogūną nulupkite, susmulkinkite ir pakepinkite karštuose riebaluose. Sukrėskite medų, suberkite imbierą, supilkite apelsinų sultis, išmaišykite ir apie minutę pakaitinkite.
4. Sudėkite paukštieną ir kartkartėmis pamaišydama kepkite apie 15 minučių. Nukėlusi nuo ugnies, palikite, kad atvėstų.
5. Pikantiška mase prikimškite agurkų taureles. Ant viršaus užkrėskite po šlakelį su grietine išsuktos fetos. Tiekdami puoškite šviežių krapų šakelėmis.
Kulinaro patarimas: pikantiška kalakutiena gardu įdaryti ir nedidelių šviežių agurkėlių puseles (agurkus pjaukite išilgai).
1. Agurką nuplaukite, nusausinkite, nulupkite ir supjaustytkite storais žiedais.
2. Į juos pridėkite salotų iš paprikos, fetos, pomidorų ir jautienos kubelių, apšlakstytų aliejumi, actu bei pagardintų druska, pipirais. Papuoškite šviežiais mairūno lapeliais.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Cukinijas nuplaukite, nusausinkite ir nupjaukite galiukus. Išplakite kiaušinį. Cukinijas supjaustykite 1–1,5 centimetro storio griežinėliais, apvoliokite kiaušinio plakinyje, džiūvėsėliuose ir sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Griežinėlius apšlakstykite aliejumi ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje 8–10 minučių.
2. Grybus nuvalykite, supjaustykite plonais griežinėliais, suberkite į keptuvę su ištirpintu sviestu ir ant vidutinės ugnies nuolat maišydami kepkite 5 minutes. Pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais, įdėkite grietinės, uždenkite dangčiu ir troškinkite apie 10 minučių.
3. Pomidorus nuplaukite ir nuolat maišydami apkepkite gerai įkaitintame aliejuje.
4. Į didelę lėkštę išdėliokite cukinijų griežinėlius. Ant kiekvieno griežinėlio uždėkite kalnelį troškintų grybų ir užklokite kitu cukinijos griežinėliu. Ant viršaus uždėkite vyšninį pomidorą.
5. Prie cukinijų bokštelių labai tinka biri grikių košė, virti ilgagrūdžiai ryžiai arba virtos bulvės.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. „Wasabi“ pastą išsukite su majonezu, citrinos sultimis, trupučiu druskos, aitriosios paprikos. Kremą supilkite į konditerinį indą.
2. Agurkus nuplaukite, nupjaukite galus ir specialiu įrankiu išilgai supjaustykite plonomis lanksčiomis juostelėmis. Imbierą supjaustykite labai plonais griežinėliais.
3. Ant agurko juostelės uždėkite nugarinės griežinėlių (jeigu per dideli – dalį nupjaukite), ant jos – imbiero griežinėlių, susukite ir sutvirtinkite mediniu smeigtuku.
4. Suktinukus sudėkite į lėkštę, į kiekvieną įspauskite kremo, pabarstykite sezamais ir papuoškite pipirnėmis.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Visus išvardytus produktus sutrinkite elektriniu plakikliu.
- Cukiniją supjaustykite išilgai plonomis, ilgomis juostelėmis. Susukite jas į ritinėlius ir uždėkite padažo.
- Patiekite su saulėgrąžų daigais, šviežiais griežinėliais pjaustytais pievagrybiais, mėgstamų salotų lapais, svogūnų laiškais ir pomidorais.
Receptas iš J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. 100 žaliavalgiškų receptų“.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 210 °C.
2. Pomidorus supjaustykite griežinėliais, sudėkite į kepimo indą. Pabarstykite česnakais, druska ir pipirais, pašlakstykite aliejumi ir balzaminiu actu, pabarstykite bazilikais. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 15 min.
3. Kol pomidorai kepa, labai plonai (mandolina arba daržovių skutikliu) supjaustykite cukinijas, jas pabarstykite trupučiu druskos, kad suminkštėtų.
4. Sumaišykite įdaro ingredientus. Pagardinkite trupučiu druskos ir pipirų. Imkite 5 cukinijos juosteles ir suklokite jas viena ant kitos ant darbastalio taip, kad gautumėte panašią formą į gėlės žiedlapio (kaip nuotraukoje).
Į vidurį dėkite įdaro ir užlankstykite pirmosios cukinijos juostelės dalis vieną ant kitos. Tada lankstykite kiekvienos žemiau esančios juostelės kraštus, kol gausite „raviolį“. Atidėkite į šalį ir suformuokite likusius raviolius.
5. Sudėkite raviolius ant apkepintų pomidorų ir pašaukite į orkaitę dar 15 minučių. Patiekdami pabarstykite parmezano sūriu ir šviežiais bazilikais.
1. Ryžius išvirkite pasūdytame vandenyje, išgriebusi nuvarvinkite. Nuskustą morką sutarkuokite. Ančiuvius išgriebkite iš marinato, nusausinkite ir susmulkinkite.
2. Cukinijas nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite horizontaliai pusiau. Peiliu ar šaukšteliu išskobkite minkštimą, susmulkinkite.
3. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą sviesto. Sudėkite smulkintus svogūnus, įberkite žiupsnį šviežių smulkintų šalavijų ir maišydama kepinkite, kol svogūnai pagels. Sudėkite smulkintą cukinijų minkštimą, tarkuotas morkas ir kepinkite apie 5 minutes.
4. Sudėkite smulkintus ančiuvius, suberkite virtus ryžius ir kelias minutes pakaitinkite. Gauta mase prikimškite išskobtas cukinijas. Dėkite į kepimo indą, apšlakstykite aliejumi. Kepkite 180 C karščio orkaitėje 15–20 minučių.
- Agurką nuplaukite ir perpjaukite išilgai į keturias dalis; supjaustykite griežinėliais ir sudėkite į salotinę. Iškaulinkite avokadą, šaukštu išimkite jį iš žievės ir supjaustykite kubeliais.
- Supjaustykite arba smulkiai suplėšykite salotų lapus. Daržoves sumaišykite, užpilkite citrinos sultimis, sėmenų aliejumi, įberkite juoduosius pipirus, krapus ir linų sėmenis.
- Viską gerai ir intensyviai išmaišykite. Avokadas turi šiek tiek aptirpti ir išsileisti, kad kartu su citrina bei aliejumi sukurtų šių salotų padažą.
Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“
1. Keptuvėje ant aliejaus pakepinkite maltą mėsą su pjaustytu svogūnu, įberkite krapų.
2. Kuskuso kruopas išbrinkinkite verdančiame vandenyje.
3. Iškeptą mėsą sumaišykite su kuskusu.
4. Cukiniją supjaustykite griežinėliais ir užberkite druskos. Ant viršaus dėkite sumaišytą mėsą su kruopomis, tada konservuotus kukurūzus ir pjaustytą saulėje džiovintą pomidorą. Kepkite orkaitėje 10 minučių.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
Labai paprastas, greitas ir skanus patiekalas, populiarus daugumoje Italijos regionų, dažnai patiekiamas ir kaip užkandis (it. antipasto), ir kaip pagrindinis gaivus šaltasis patiekalas (it. secondo piatto).
1. Mažais kubeliais supjaustykite tunų filė, suberkite į dubenėlį.
2. Į keturias dalis supjaustykite česnako skiltelę ir išmaišykite su žuvimi.
3. Pusiau perpjaukite citriną ir išspauskite sultis. Jas supilkite į dubenėlį su tunais ir palikite marinuotis maždaug 10 min. Praėjus numatytam laikui išrinkite česnako gabalėlius.
4. Nuplaukite ir kubeliais supjaustykite cukiniją, virkite 5 minutes.
5. Patiekite tartarą ant stalo kiek įdomiau – jums reikės keturių nedidelių cilindro formos indelių. Pirmiausia į kiekvieną sudėkite tunų kubelius, vėliau virtas cukinijas ir galiausiai smulkintas gražgarstes. Viską šiek tiek paspauskite ir išverskite ant lėkštučių.
6. Apipilkite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska, pipirais ir patiekite.
1. Cukiniją nulupkite (jei odelė plona ir gležna, lupti nebūtina). Aštriu peiliu ar plačiu daržovių skustuku supjaustykite kuo didesniais griežinėliais (geriau pjaustyti išilgai).
2. Švarioje sausoje keptuvėje išlydykite sviestą, maišant suberkite miltus ir truputį pakepinkite (miltai turi likti šviesūs). Nuolat maišant plona srovele supilkite šaltą pieną. Kai padažas užvirs, pasūdykite, pagardinkite muskatų riešutais ir nukelkite nuo ugnies.
3. Į karštą masę sudėkite ištrintus trynius, tarkuotą sūrį ir gerai išmaišykite. Tada sukrėskite standžiai išplaktus baltymus ir labai atsargiai įmaišykite į masę.
4. Paruoštą masę sukrėskite į sviestu pateptus kepimo indelius, į kiekvieną įdėkite po cukinijos roželę, indelius sudėkite į skardą, įpilkite truputį vandens ir pusvalandį kepkite 175 °C karštumo orkaitėje. Paskui temperatūrą padidinkite iki 190 °C ir kepkite dar 5 min.
- Į gilų dubenį persijokite su kėlimo milteliais bei druska sumaišytus miltus. Supilkite aliejų, trinkite masę švariais pirštais, kol riebalai tolygiai pasiskirstys.
- Supilkite rūgpienį, suminkykite vidutinio kietumo tešlą (jei pernelyg tiršta, įpilkite vandens). Palikite pusvalandį.
- Cukinijas ir mocarelą supjaustykite plonais griežinėliais. Graikinius riešutus pasmulkinkite ir paskrudinkite sausoje keptuvėje. Šviežius krapus nuplaukite, nupurtykite vandens perteklių, susmulkinkite.
- Iš tešlos ant miltais pabarstyto stalviršio iškočiokite ploną lakštą, įtieskite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, užberkite tarkuoto čederio.
- Tolygiai išdėliokite cukinijų griežinėlius, tarpuose pabarstykite skrudintų riešutų. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20–25 minutes. Ištraukusi ant viršaus tolygiai pabarstykite smulkinto ožkų pieno sūrio, šaukite į karštą orkaitę dar 4–5 minutėms.
- Tiekite apibarsčiusi smulkintais šviežiais krapais.
Pagaminsite per 1 val. 10 min. (neskaičiuojant tešlos brinkinimo laiko).
- Įkaitinkite orkaitę iki 110 ºC temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir papurškite aliejumi.
- Cukiniją gerai nuplaukite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Paprasčiausia tai padaryti su specialia daržovių pjaustykle. Jei neturite tokios, tiks bulvių skustukas ar aštrus peilis. Stenkitės, kad griežinėliai būtų kuo vienodesnio storio, gana ploni.
- Paruoštus griežinėlius dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, apipurškite dar šlakeliu aliejaus. Apibarstykite džiovintu rozmarinu, žiupsniu druskos ar kitais prieskoniais pagal skonį. Su prieskoniais elkitės atsargiai – cukinijų traškučius labai lengva persūdyti, todėl geriau druskos berkite mažiau, o vėliau, jei reikės, užbersite dar šiek tiek.
- Dėkite kepimo skardą su cukinijų griežinėliais į skardą ir kepkite 45 minutes. Tuomet apsukite kepimo skardą, dėkite ją atgal į orkaitę, ir kepkite dar 30–50 min., kol cukinijų traškučiai gražiai apskrus ir bus traškūs.
- Traškučius patiekite iš karto, kai tik atvės, ir suvalgykite per kelias valandas – tuomet jie bus patys traškiausi ir skaniausi. Vėliau jie tampa minkšti.
1. Supjaustykite agurkus ketvirčiais. Atskirame dubenėlyje išmaišykite actą, alyvuogių aliejų, česnaką ir druską, įdėkite agurkus ir palikite marinuotis 10 – 15 minučių.
2. Vėliau agurkus dėkite ant grilio, tačiau būtinai ant vidutinio stiprumo kaitros. Kepkite apie 10 minučių ir nuolat stebėkite.
1. Vandenį, ištirpinus jame suskaldytą mėtinį saldainį, pusę minutės pavirkite su želiniu cukrumi.
2. Atvėsinkite ir pilkite sluoksnį želės, dėkite agurkų ir taip sluoksniuokite. Kameroje sušąla per pusvalandį. Galima dar įdėti citrinos.
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė