1. Muskuso skonio juostelės
Muskusas paprastai naudojamas kvepalų gamyboje, tačiau prieš keletą metų vienas Australijos gamintojų nusprendė pasiūlyti jį kaip skonį. Ragavę šių saldainių teigia, kad jie labiau tinka kaip patalpų gaiviklis nei saldainis. Vis dėlto metams bėgant šis saldumynas Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje nepraranda populiarumo.
2. Kokos saldainiai iš Peru
Taip, tai yra ta pati koka, iš kurios lapų gaminami narkotikai. Vis dėlto nuo kokos iki kokaino yra ilgas cheminis procesas, o kokos lapus vietiniai Peru gyventojai kramtė dar prieš tūkstančius metų dėl jų tonizuojančių savybių. Be to, žinant kad daugelis Peru atrakcijų yra dideliame aukštyje virš jūros lygio, šie saldainiai rekomenduojami kaip pagerinantys savijautą turistams, nepratusiems prie aukštumų. Tačiau turbūt nereikia sakyti, kad lauktuvėms šių saldainių parvežti negalėsite.
3. Keptos avienos skonio ledinukai
Japonija yra keistenybių kraštas, tačiau šis saldumynas gali nustebinti ir visko mačiusius. Taip, tai yra keptos avienos skonio karamelė. Tiksliau, skonių čia nemažai: jaučiamas tiek kario, tiek karamelės, tiek, žinoma, ir avienos skonių derinys. Pavadinta ši karamelė legendinio mongolo Čingischano vardu. Turbūt išdrįsus paragauti tokio saldumyno galima pagalvoti ir apie pasaulio užkariavimą.
4. Salmiakki – skandinavų šedevras
Saldymedis arba lakrica yra tas skonis, kurį vieni dievina, kiti negali pakęsti, o tarpinis variantas itin retas. Tačiau skandinavai (o taip pat – ir olandai), pastūmėjo šį fenomeną dar toliau – padarydami jį sūrų. Panašiai kaip alyvuogės, tai yra skonis prie kurio reikia priprasti. Visgi už Skandinavijos ir Olandijos ribų, norinčių tai padaryti nėra itin daug.
5. Šokoladiniai vabzdžiai
Kai kurie vabzdžiai yra valgomi – apie tai žino daugelis, tačiau tikrai ne kiekvienas ryžtasi pabandyti. Mėgėjai sako, kad niekas taip netraška, kaip vabzdžių kojos, tačiau tikrai ne visi tai priima kaip gerą dalyką. Tačiau jei nuspręsite, kad tradiciniai saldėsiai jums pabodo, visada galite išmėginti vabzdžius šokolade. Šių saldainių pakuotėje rasite du svirplius ir du kirminus, padengtus baltuoju ir pieniniu šokoladais.
6. Wasabi skonio „Kit Kat“
„Kit Kat“ nėra vien klasikinio skonio, kurį galime rasti mūsų parduotuvių lentynose. Skirtingose šalyse yra net keli šimtai skirtingų šio batonėlio variantų – nuo gana įprastų braškinių ir bananinių iki sakurų, sojos ir wasabi krienų. Pastarasis yra turbūt daugiausiai prieštaringų vertinimų sulaukęs skonis, nors teigiama, kad jis gana švelnus. Be to, veikia ir norint atlaisvinti nosies gleivinę.
7. Aštrūs meksikietiški salsagečiai
Ragaujant meksikietiškus saldumynus visada reiktų būti atsargiems – Meksikoje visiškai įprastas reiškinys į sudėtį įtraukti čili pipirų. Šie guminukai, kuriuos galite rinktis arbūzų arba melionų skonio, yra pabarstyti čili pipirų, druskos ir cukraus mišiniu. Be to, šalia jų pridedamas ir labai specifinio tamarindų skonio padažas – taip, iš esmės tam, kad šie saldainiai būtų panašesni į spagečius su padažu.
8. Alaus skonio pupelės
Tokio pobūdžio deriniai jau buvo girdėti iš Hario Poterio istorijos – buvo pristatomos įvairiausių skonių pupelės, tokios kaip vėmalų, muilo ir kitų neįprastų skonių. Tačiau vienas naujausių jų kūrinių – alaus skonio pupelės, sukurtos siekiant atkartoti tikro alaus skonį. Sukurti šį skonį kompanijai užtruko trejus metus, o ragavę teigia, kad skonis tikrai labai primena vokišką alų.
Kaimynai latviai taip pat eksperimentuoja su alaus skonio saldumynais. Mums gerai žinomi saldainiai „Karvutė“ Latvijoje tokie populiarūs, kad buvo pradėti leisti ir neįprastų skonių, tarp jų ir alaus.
9. Aštuonkojo skonio ledinukai
Nenuostabu, kad Japonija užima net kelias vietas šiame sąraše, tačiau šis skonis tikrai nekasdienis. Takoyaki yra keptas aštuonkojis su japonišku majonezu ir svogūnų laiškais. Šie saldainiai yra to paties skonio, tik dar ir saldūs. Pietūs ir desertas viename – skamba genialiai, tiesa?
10. Duriano skonio saldainiai
Durianas yra vaisius, ties kuriuo bendro sutarimo nėra ir turbūt niekada nebus. Šio vaisiaus kvapas primena kažką panašaus į terpentino, svogūnų ir kojinių po sporto varžybų derinį. Pietryčių Azijoje dėl to jo net draudžiama įsinešti į tam tikras vietas. Vis dėlto skonio vertinimai skiriasi ir kai kurie net teigia, kad jis yra dieviškas, jei pavyksta susitaikyti su kvapu, tačiau kiti su tuo aršiai nesutinka. Bet kokiu atveju, kinai nusprendė iš šio vaisiaus pagaminti saldainius, kuriuos vieni mėgsta, kiti išbando kaip pokštą bendradarbiams.